https://volimbiologiju.weebly.com/
____________________________________
Web stranica za Prirodu i Biologiju
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ako temperature u Africi porastu zbog klimatskih promjena, industrija čokolade mogla bi se prepoloviti. U takvom scenariju, čokolada bi cijenom bila bliža plemenitima metalima poput zlata i srebra, nego prehrambenom proizvodu.
Svjetska industrija čokolade vrijedna je devet milijardi dolara, a gotovo polovica kakaovca u svijetu, raste u Zapadnoj Africi, odnosno Gani i Obali Bjelokosti. Međunarodni centar za tropsku poljoprivredu smatra da ako prosječna temperatura u Gani i Obali Bjelokosti do 2050. godine poraste za 2,3 stupnja, kakaovac više neće moći rasti u tom podneblju.
Takva situacija biti će loša i za lokalne farmere koji doslovno žive od prodaje plodova kakaovca, ali i za industriju čokolade koja bi se time prepolovila te cijenom postala bliža plemenitima metalima, piše Huffington Post. Ovo istraživanje je kombiniralo rezultate 19 mogućih klimatskih modela, a njime se predviđaju prve štete od klimatskih promjena već 2030. godine, kad bi farmeri trebali osjetiti prve posljedice.