preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

 

      I naša škola sudjeluje

         u projektu Drvokod

 

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
 

 

https://volimbiologiju.weebly.com/

 

 

____________________________________

 

Web stranica za Prirodu i Biologiju

Učiteljica Ivana Moguš

 

 

PONUDE

 

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

 

 

Face to face

« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Anketa
Sviđa mi se što naša škola sudjeluje ueksperimentalnom programu "Škola za život".
Časopis Bug
Igre - bug.hr
15.10.2021. 12:05
Stubbs the Zombie i Paladins Epic Pack besplatni na Epic Games Storeu
Tjedna smjena besplatnih igara nam u novom krugu donosi nešto stariju akcijsku avanturu Stubbs the Zombie in Rebel Without a Pulse, kao i ekskluzivni Epic Pack za free-to-play pucačinu Paladins

15.10.2021. 06:00
Bytezone Bullet - za igranje, spavanje i gurkanje po sobi i stanu
Ovo je jedna od onih igraćih stolica koja ima želju prisvojiti vašu stražnjicu i više od osam sati dnevno pa se osim radne/igraće stolice može koristiti i kao ležaljka za spavanje, odmor i drugo nemicanje.

Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 403
Arhiva naših vijesti

 

 

 

 

 

 

 

Priloženi dokumenti:
Sukob interesa.pdf

Popis lektire

Eko kutak

Korisni sadržaji

 

 

 

 

 

 

eTwinning
Ostvaren eTwinning projekt "Književnik mog zavičaja 2" u 3. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 18. 6. 2021. 19:27

U eTwinning projektu „Književnik mog zavičaja 2“ upoznali smo život, rad i stvaralaštvo književnika koji je povezan sa zavičajem u kojem živimo. Spoznaje, uratke i stvaralačke aktivnosti podijelili smo i sa sudionicima projekta. Uporabom novih IKT-a stvarali sadržaje i dijelili spoznaje i ideje, razvijali vještine i poticali kreativnost drugih, kao i oni našu. Upoznali smo  njegovo kulturno značenje. Stjecali smo književnoga znanja, književne kulture i kulturnoga identiteta. Poticali smo čitanje iz užitka i potrebe, stjecali čitateljske navike i čitateljske kulture, razvijali maštu i estetska mjerila vrednovanja. Poticali osobni razvoj, razvoj estetskih kriterija, promišljanje o svijetu i sebi te razmjena stavova i mišljenja o pročitanom. Stjecali kulturnoga iskustva učenika te uspješnosti njegove socijalizacije dijeljenjem vlastitih iskustava i spoznavanjem iskustava drugih. Razvijali digitalne kompetencije. Istražili smo život Slavka Kolara, njegovo stvaralaštvo i kulturno značenje u zavičaju i široj zajednici, stvarali sadržaje u skladu s opisom i ciljevima projekta, razmjenjivali sadržaje s partnerskim školama uključenima u projekt,  koristili digitalne alate u stvaranju sadržaja, postaviti opis i rezultate provedenih aktivnosti, sadržaje i uratke na svoju stranicu eTwinning projekta.
Učenici su bili aktivni sudionici, interpretirali su i povezivali sadržaje, stvarali nove kreativne sadržaje kroz različito osmišljene aktivnosti i stjecati naviku i potrebu za čitanjem. Razvijali kritičko mišljenje i literarni ukus, vještine suradničkoga učenja, sposobnost prihvaćanja odgovornosti i rješavanja problema, sposobnost javnoga nastupa i kritičku procjena društvenih i vlastitih vrijednosti.
Samoinicijativno su predlagali teme i oblike rada, samostalno i samopouzdano iznositi vlastite ideje i stavove. Primjereno i odgovorno uporabili informacije, njihovo pronalaženje, razumijevanje i kritičko vrednovanje u digitalnom okružju.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Super čitači 2" u 3. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 17. 6. 2021. 21:12

Željom da se čitanje promovira kao zanimljiva i korisna aktivnost učenici 3. b razreda uključili su se u eTwinning projekt „Super čitači 2“. Kroz različite aktivnosti čitanja, slušanja, analiziranja i praćenja napretka  učenici su bili potaknuti da čitaju više, da čitaju s razumijevanjem i da zavole čitanje.

Ciljevi projekta bili su razvijati kulturu čitanja, omogućiti učenicima pristup vrijednim djelima dječje književnosti, usavršavati tehniku čitanja, bogatiti rječnik, učiti kako učiti, koristiti IKT u nastavi te surađujući sa školama partnerima razmjenjivati znanja o osobitostima drugih jezika i narječja. Proveli smo ove aktivnosti: predstavljanje razreda,  proučavali kako nastaju knjige, koje su osobe koje sudjeluju u nastanku knjige, Mjesec hrvatske knjige, Međunarodni dan knjige, Mjesec školske knjižnice, zavičajni rječnik u Padletu, Ja kao omiljeni književni lik ( izrada kostima za maskenbal), barometrom  čitanja vrednovali naše čitanje, čitali razne knjige, izrađivali naslovnicu knjiga, na različite načine provjeravali pročitano , likove razbacali u druge knjige pa pogađali i vraćali ih u prave, naučili pisati naslove knjiga, uporabom IKT izrađivali razne listiće i igre, te tako provjeravali sve naučeno.

Provedene aktivnosti predstaviti na Twinspaceu. kao i evaluacija projekta od strane suradnika s procjenom doprinosa projekta razvoju čitanja i čitalačke pismenosti.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Memento prijateljstva 7" u 3. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 17. 6. 2021. 19:25

Učenici su kroz eTwinning projekt „Memento prijateljstva 7“ stjecali znanja o sebi, zapažali su svoje emocije, razvijali odgovornost prema sebi i drugima. Usvajali su i njegovali kroz razne poticajne situacije i aktivnosti: temeljne humane vrijednosti kao što su prijateljstvo i nenasilje, pravednost i empatija. Učenici su primjenjivali dječja prava u svakodnevnom životu i naučili su preuzimati odgovornost u svakodnevnom životu. Tijekom radionica osvijestili su najvažnija prava i obveze koje imaju kao učenici i ponašali se u skladu s njima. Osvijestit će da prava i obveze koje imaju kao učenici jednako pripadaju svakome drugom učeniku bez obzira na spol, nacionalnu ili vjersku pripadnost, sposobnost i imovinsko stanje. Razumjeli su važnost održavanja osobne higijene, važnost postupaka za očuvanje prostora, predmeta i okoliša, pokazivati odgovornost za održavanje čistoće u razredu i školi. Izradili su poticajne plakate o svojim pravima i obvezama unutar razredne zajednice. Provedene radionice: Sve o meni, Razredni izbori, Dječja prava, Osjećaji, Moji prijatelji iz razreda misle o meni…Dan kravata, Dan sjećanja na žrtve Vukovara, Škole za Afriku, Plastičnim čepovima do skupih lijekova, Božićne želje, Dan ružičastih majica, Zasadi drvo, ne budi panj, Dan planete Zemlje, Dan sigurnijeg interneta…

Projektne aktivnosti prezentirane su putem Twinspacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Mirela Kojić   

Fotografije pogledajte pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "U svijetu likovnih umjetnika 3" u 3. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 17. 6. 2021. 19:23

U eTwinning projektu „U svijetu likovnih umjetnika 3“ učenici su upoznati s najvećim djelima likovnih majstora, upoznali su njihov život i  rad. Kroz djela  upoznali su osnovne boje, izvedene boje, naučili o čistoći boja,
uočavali boje spektra koje nas okružuju u okolini i prirodi oko nas, prikazali crtom detalje, crtom oblikovati različite predmete.
Razvali smo stvaralački razvoj, razvoj njihovih umjetničkih i kreativnih sposobnosti u nerazdvojivom jedinstvu s odgojem duhovnih i moralnih osobina, razvijali inicijativu, samopouzdanje i sposobnosti kreativnog izražavanja, oblikovali su u skladu s dobi, znanjem i vještinama iz područja likovne umjetnosti.
Ostvareni su ciljevi i zadaci koji su pomagali razviti osobu koja je sposobna razmišljati, maštati, izmisliti tko može ostvariti kreativne ideje i analizirati svoje rezultate.
Učenici su tako učili  na vlastitom iskustvu, učili da sudjelovanje može biti zabavno i korisno, učili komunicirati, surađivati, rješavati sukobe, raditi kao dio skupine, uči u proces donošenja odluka i odgovornosti koje iz toga proizlazi.
Upoznavajući učenike s najvećim djelima likovnih majstora, poticali smo ih na
komunikaciju na materinskom jeziku, učiti ih kako učiti, razvijati socijalne i građanske kompetencije, razvijati poduzetnost i inicijativnost.
Prikazali smo uspješne dječje ostvaraje na malim prilagođenim izložbama u školi.
Ove godine upoznali smo ove umjetnike: Romero Britto, Alma Thomas, Pablo Picasso, Piet Mondrian, Ivan Rabuzin, Lauren Burch, Keith Haring.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem Twinspacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3. b razreda sudjelovali su u eTwinning projektu „Živimo zdravo“
Anita Mikulandra / datum: 17. 6. 2021. 19:19

Tjelovježba za početak dana (zumba, aerobik, vježbe istezanja, ples…); Izrada postera ; Praćenje: Moj tjedni jelovnik (prikaz: piktogram); Igre koje poštuju socijalnu distancu; Stare igre (igre naših baka i djedova)- izrada zbirke;
Izrada zdravog jelovnika- izrada „zdrave kuharice“- jednostavni recepti; Priprema zdravog međuobroka smoothia, voćne salate…; Likovne aktivnosti; Glazbene aktivnosti; Radionice „mentalnog zdravlja“; Suradničke igre: Izrada stripa... itd. ; Aktivnosti na engleskom jeziku; Izrada digitalnih materijala, Istraživali smo prehranu u svojoj obitelji, izračunavali poželjnu tjelesnu masu, proučavali vitamine…
Obilježili smo prigodne datume:
9.10. Svjetski dan mentalnog zdravlja
15.10. Svjetski dan čistih ruku

20.10. Dan jabuka, Dan zahvalnosti za plodove Zemlje
3.12. Međunarodni dan osoba s invaliditetom
7.4. Svjetski dan zdravlja

28.5. Svjetski dan orijentacije

1.6. Svjetski dan mlijeka

Projektne aktivnosti prezentirane su putem Twinspacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Prijatelju drag', predstavljam ti grad!/ Dear friend, I present you a town! " u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 17. 6. 2021. 12:14

Namjera je projektom Prijatelju drag' predstavljam ti grad! /Dear friend, I present you a town! potaknuti učenike da istražuju izabrani grad. To može biti glavni grad domovine, regionalno ili županijsko središte, grad u kojem učenici žive ili obližnji grad po izboru. Učenici će učiti o izabranom gradu aktivnostima prema vlastitim sklonostima kroz istraživački rad. Svoje radove predstavit će učenicima škola uključenih u projekt. Realizacija projekta je predviđena kroz različite aktivnosti nastavnih predmeta određenog razreda, a koji su sastavni dio Plana svakog učitelja uključenog u projekt. Prijatelju drag', predstavljam ti grad autorski je projekt učiteljice Željke Vendl.

Ciljevi projekta su bili:

*Istražiti posebnosti izabranog grada (smještaj, prošlost, kulturne i povijesne znamenitosti te znamenite osobe) te ih predstaviti sudionicima projekta.
*Potaknuti učenike na istraživanje, bilježenje, klasifikaciju i sistematizaciju sakupljenih informacija.
*Razvijati međuljudske i društvene kompetencije: učenici će identificirati i potaknuti oblike općeprihvaćenog iskazivanja ljubavi i poštovanja prema domovini i njezinim gradovima.
*Usavršavati kompetencije učenja – učiti kako učiti: učenici će razviti sposobnost organiziranja vlastitog rada i učenja uz učinkovito upravljanje vremenom i prikupljenim informacijama o izabranom gradu koristeći različite izvore znanja (digitalne i materijalne).
*Usporedbom vlastitih i tuđih uradaka razvijati toleranciju prema različitostima i interes za druge.
*Usavršavati građanske kompetencije, digitalne kompetencije te poduzetnost kao osnove razvoja pojedinca.

Mi smo upoznali dva grada Čazmu - grad u kojem živimo i Bjelovar - središte naše županije.

Učiteljica Anita Mikulandra

Neke naše radove pogledajte pod opširnije.

 


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Dan moga grada" u 3. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 16. 6. 2021. 19:28

eTwinning projektom „Dan moga grada“ učenici su bili potaknuti da bolje upoznaju svoj grad, kulturnu baštinu, tradiciju te izgled grada i okolice. Istraživačkim aktivnostima upoznavali smo zavičaj u kojem živimo i upoznavali njegovu prošlost i sadašnjost, potaknuli smo govorne i čitalačke vještine izražavanjem na dijalektalnom govoru, upoznali smo projektne partnere o svojoj školi i mjestu, razvijali  digitalne kompetencije izradom materijala kojima smo prezentirati sastavnice projekta, usporedili smo  život svoga grada nekada i danas, opisali obilježavanje Dana grada: aktivnosti, manifestacije, izložbe, tribine, susrete, ostvariti suradnju s članovima lokalne zajednice, osvijestiti važnost kulturne baštine za razvoj budućnosti grada, prezentirati projektne sadržaje ostalim partnerima. Predstavili smo svoju školu i izraditi logo projekta, recitirali, čitali i pisali dijalektalnim govorom, izraditi digitalnu razglednicu svoga grada, napravili čestitku gradu za njegov dan, umanjeno prikazali grad maketom, likovno prikazali znamenitosti grada, kolažem vlastitih fotografija prikazali grad u digitalnom obliku. Završni rezultati vidljivi su na Twinspace stranici projekta kao i na pojedinačnim stranicama sudionika.


                                                                 Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]„Igrom do znanja i zabave“ je eTwinning projekt u kojem su uživali učenici 3. b razreda
Anita Mikulandra / datum: 16. 6. 2021. 19:24

„Igrom do znanja i zabave“ je eTwinning projekt u kojem su uživali učenici 3. b razreda. Cilj je bio igru implementirati u nastavu. Putem video konferencija i eTwinninga, učenici su prezentirali i razmjenjivali ideje i stvarali nova prijateljstva s učenicima iz partnerskih škola. Kroz igru su razvijali socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.
Razvijali smo ove kompetencije: komunikaciju na materinskom jeziku, komunikaciju na stranom jeziku, digitalna kompetencija, inicijativnost i poduzetnost, matematička i kompetencije u tehnologiji, učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, kulturna svijest i izražavanje. Igra je važna za učenike: motivira učenika za aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu, razvija dječju znatiželju, poboljšava koncentraciju i pažnju, potiče istraživanje, razmišljanje, rješavanje problema i svakako , kreativnost. Kroz igru učenici će ostvariti svoje osobne potencijale. Aktivnosi: stvarali smo i odabrali bedž za projekt, pisali poruke odraslima povodom Dječjeg tjedna, igrali stare zaboravljene igre,, igrali jednu poznatu igru na malo drugačiji način – online pokvareni telefon, Dan sigurnijeg interneta ponovili zbog virtualnog upoznavanja, igrali igre  za bolje pamćenje i koncentraciju, igrali se na dječjem igralištu….

Projektne aktivnosti prezentirane su putem Twinspacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Živimo zeleno" u 3. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 16. 6. 2021. 19:22

Ove godine uključili smo se u eTwinning projekt „Živimo zeleno“. Raznim aktivnostima poticali smo učenike na istraživanje i promišljanje time i stjecanje spoznaja o uzrocima i posljedicama utjecaja na prirodu koje pridonose razvoju svih oblika mišljenja, osobito kreativnog razmišljanja i rješavanja problema.
Omogućili smo učenicima stjecanje i razvoj kompetencija potrebnih u 21. stoljeću kroz suradničko i istraživačko učenje te stvaralački element učenja kroz rad.
Razvijali trajne navike aktivnog participiranja i volontiranja u ekološkim aktivnostima u svojoj okolini.

Učenici su kritički promišljali o povezanosti vlastitog načina života i utjecaja na okoliš,  povećavali svoj utjecaj na očuvanje okoliša i uređenja okoliša škole i svog mjesta,  prepoznali važnost očuvanja okoliša za opću dobrobit, razvijali se kao mladi aktivni zagovornici očuvanja prirode, sudjelovali su  i promovirali postojeće ekološke aktivnosti koje promiču održivi razvoj u školi, lokalnoj zajednici i šire, razvijali samopouzdanje kroz međusobnu suradnju, suradnju s partnerima te pri individualnom radu,  izrađivali obrazovne materijale, letke, pjesme i dr.

Provedene aktivnosti: sudjelovali u akciji prikupljanja starog papira i plastičnih čepova, kreativno ponovo upotrijebili otpad, čistili smo okoliš škole, razvrstavali otpad, sakupljali stare baterije, radili kućice za ptice, od recikliranog materijala izrađivali poklone za roditelje povodom Božića i Majčinog dana, uključili se u akciju „ Zasadi drvo ne budi panj“, obilježili Svjetski dan voda, Dan planete Zemlje, surađivali s DZPPP ( Društvo za zaštitu, pomoć i proučavanje ptica) Ornitološkog laboratorija , imali radionicu „Razlika seoskih i gradskih životinja, evolucija i prilagodba za život“, gdje su učenici na vrlo zanimljiv način upoznali neke zanimljivosti o pticama…

Projektne aktivnosti prezentirane su putem Twinspacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]The Village Of Our Dreams
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 22:02

U našem projektu učenici su interkulturalno komunicirali. Poboljšali su vještine korištenja IKT tehnologije. Poboljšali su znanje stranog jezika.

Međusobno upoznavanje i predstavljanje učenika i učitelja iz zemalja partnera.

Izradili su projektne plakate. Održali smo i početne webinare upoznavanja i dijeljenja zadataka.

Učenici su podijelili znanja o prirodnim katastrofama, donijeli odluku o virtualnoj izgradnji sela, odredili su seoska pravila i logo sela.

Učenici su izrađivali logo u Puzzle alatu, pisali su i pjevali pjesmu posvećenu selu.  Na kraju smo napisali basnu koju ćemo pričati djeci u selu.

Na kraju projekta poboljšali su vještine samoizražavanja učenika. Naučili su koristiti IKT tehnologiju. Naučili su kao suradnički učiti i poboljšali su  jezične vještine.

 Učiteljica: Danijela Šajtar


[OPŠIRNIJE]A JOURNEY THROUGH THE WATER
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 22:01

Učenici u dobi  od 7 do 15 godina predstavili su svoje jezero, rijeku ili more svoje zemlje.

Stvorili smo Umjetničku galeriju o "Vodi i umjetnosti", e-knjigu o "Vodi i glazbi", prezentaciju legendi o "Vodi kroz vrijeme".

Na kraju smo stvorili mapu s video zapisima svog posjeta na prekrasnom mjestu uz more, rijeku ili jezero svoje zemlje: mladi turistički vodiči predstavit će to mjesto kratkim rečenicama na engleskom jeziku. Posjetili smo dubine jezera COMO u Italiji. Učenici su uživali u ljepotama jednog od najdubljih jezera u Europi.

Učenici su razvili svoje jezične i ITC vještine. Bolje  su upoznali mjesto u kojem žive. Naučili su promatrati  jezera, rijeke, mora kao inspiraciju za umjetničke radove.

Surađivali su sa učenicima i učiteljima različitih europskih zemalja.

Rezultati našega rada vidljivi su kroz: Umjetničku galeriju o "Vodi i umjetnosti", e-knjiga o "Vodi i glazbi", predstavljanje legendi o "Vodi kroz vrijeme".

Konačni proizvod je  karta s video zapisima posjeta prekrasnom mjestu uz more, rijeku ili jezero u zemlji učenika.

 Učiteljica: Danijela Šajtar

                                                                                                                              


[OPŠIRNIJE]North East West South = N.E.W.S.!
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 21:59

Učenici od 9 do 15 godina stvorili su međunarodni internetski časopis, koristeći Madmagz, alat koji omogućuje suradnju.

Svakog mjeseca napisali su nekoliko članaka na engleskom na teme povezane s njihovim gradom ili državom.

U svibnju smo odabrali najbolje članke koje su učenici čitali naglas u videu, a svaka škola je čitala iste članke na svom jeziku.

Učenici su kroz ovaj projekt poboljšali svoje jezične  i  ITC vještine.

Naučili su surađivati kao tim kako bi napisali članak, usporedili su različite vrste novina, naučili su  kako radi novinar .

Videozapise smo prikupili u zajedničku e-knjigu. Konačni ishod bit će međunarodni internetski magazin, e-knjiga s videozapisima učenika koji čitaju najbolje članke na svom jeziku i sa slikama našeg rada u lokalnim novinama.

 

https://madmagz.com/magazine/1867320...

Učiteljica:Danijela Šajtar

                                                                                                                           


[OPŠIRNIJE]Čarobne slikovnice godišnjih doba / Magical picture books of the seasons
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 21:57

Cilj projekta je proširiti znanja učenika o važnosti promjena koje se događaju u prirodi s biljkama, životinjama i ljudima tijekom izmjene četiri godišnja doba te osnažiti primjenu korištenja IKT-a u nastavi. Učenici su kroz različite aktivnosti promatrati, analizirati, bilježiti i uspoređivati uočene promjene kroz godišnja doba. Osim toga, učenici su usvajati nova znanja bogatiti svoja iskustva, te uz pomoć raznih digitalnih alata osmisliti vlastite slikovnice.

Kompetencije: komunikacija na materinskom jeziku, komunikacija na stranom jeziku, digitalna kompetencija, inicijativnost i poduzetnost, matematička i kompetencije u tehnologiji, učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, kulturna svijest i izražavanje.

Učenici su:
- razlikovali godišnja doba i promjene koje se događaju u pojedinom godišnjem dobu
- uočavali važnost vremenskih promjena i njihov utjecaj na biljke, životinje i ljude u pojedinim godišnjim dobima
- sudjelovali su u istraživačkoj i projektnoj nastavi
- učili su samostalno, te kroz suradničko učenje i timski rad
- razvijati kompetencije korištenja IKT-a u učenju
- izradili su samoprocjenu skupnome radu.
Provedene aktivnosti projektnih partnera će biti objavljene putem TwinSpace-a i web stranica osnovnih škola.

                                                                                                                              Učiteljica: Danijela Šajtar


[OPŠIRNIJE]Radio Heritage
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 21:55

Učenici su se tijekom projekta bavili istraživačkim učenjem te stekli znanja o vlastitoj kulturnoj baštini i upoznali kulturnu baštinu projektnih partnera. Snimili i montirati su  pet radijskih emisija posvećenih baštini. Kroz te aktivnosti su podigli svijest o prihvaćanju sličnosti i različitosti među projektnim partnerima, a učenici i učitelji su stekli kompetencije rada u novim digitalnim alatima u sigurnom mrežnom okružju poštujući autorska prava i GDPR. U svim aktivnostima zajedno su radili učenici iz svih partnerskih škola u projektu.

Aktivnosti koje su učenici provodili:
Ja sam e-siguran (X.)
Ne varam i štedim (IX. - VI.)
Slažem priču (IX.-X.)
Učenici će se upoznati te će upoznati gradove u kojima su njihove škole putem alata Jigsaw Puzzle.
Najljepši grozd (IX., X.)
- istraživanje običaja branja grožđa, izložba fotografija obrađenih u GIMP-u postavljena u alatu Canva, snimanje razgovora s autentičnim sugovornikom, biranje najljepših fotografija u alatu Mentimetar, evaluacija
Kitimo bor (XI., XII.)
. istraživanje božićnih običaja, izložba fotografija u Google Sites, snimanje razgovora s autentičnim sugovornikom, zajedničko kićenje bora u alatu Thinglink, evaluacija
Prepoznaješ li me (I., II.)
- istraživanje fašničkih običaja, razgovor s autentičnim sugovornikom, izložba u Google SItes, rad u Audacityju, evaluacija
Uskrsni zec (III., IV.)
- istraživanje uskrsnih običaja, razgovor s autentičnim sugovornikom, napredni rad u Audacityu, izložba u Google Sites, evaluacija
Školski radio (V., VI.)
- montiranje radijskoga kolaža, kviz, evaluacija

Učenici su uz ovaj projekt odrastali ,ostvarili sebe kao kreativnu osobu i napravili sjajne uratke vrijedne divljenja.                                                                                                Učiteljica: Danijela Šajtar                                                                                                                 

 

 


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Shall we play a game?" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 15:49

Igra je jedan od najučinkovitijih alata za podučavanje. Ako se učitelj samo ograniči na klasične metode, učenicima brzo dosadi i učenje i učitelj ima poteškoća u privlačenju pozornosti. Umjesto onih dosadnih, uobičajenih i stresnih načina poučavanja, igre su izvrstan izbor i za učenike i za učitelje. Znamo da učenici učinkovito i trajno uče kada aktivno sudjeluju u nastavnom procesu. Kada igre koristimo i u učionici i u digitalnim obrazovnim područjima, svjetlucanje u njihovim očima i entuzijazam čak i slabijih učenika pokazuju nam da igre nisu proizvoljne, one su ključne za ishode učenja.

Projektom ima utjecaj na jačanje samopouzdanja, snagu mašte, želju za stvaranjem, izradu novih obrazovnih materijala, poboljšanje ICT vještina i znanja jezika, izvođenje nastave u različitim okruženjima i vještine upravljanja projektima. Projekt je započeo u ožujku i trajao je do svibnja. Aktivnosti su provedene i u sklopu projekta KA 229 Erasmus +.

Aktivnosti u projektu bile su:

1. Integracija putem igara

2. Mješavina tradicije i modernih igara

3. GamEurope

4. Istražimo

5. Igre bez granica

6. Igra čitanja

Naše aktivnosti nalaze se na Twinspace stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Živimo zeleno / Living greenly" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 15:32

Ovim projektom stvorili smo obrazovne sadržaje kako bismo ih u što većoj mjeri ih implementirali u školske kurikulume te kako bi u budućnosti svi bili spremniji na nove društvene i okolišne izazove i mogli donositi važne životne i poslovne odluke po modelu kvalitetnijeg i održivijeg načina života.
Ovim projektom poticali smo volonterski, društveni, praktični i kreativno stvaralački rad, te i aktivnu participaciju djece u ekološkim aktivnostima škole, lokalne zajednice i šire kroz koje će učenici stjecati navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju.

Misli globalno - djeluj lokalno!

Cilj projekta bio je odabrati nekoliko aktivnosti i organizirati njihovo provođenje u dogovoru s učenicima. Raznim aktivnostima poticati učenike na istraživanje i promišljanje time i stjecanje spoznaja o uzrocima i posljedicama utjecaja na prirodu koje pridonose razvoju svih oblika mišljenja, osobito kreativnog razmišljanja i rješavanja problema. Također željeli smo omogućiti učenicima stjecanje i razvoj kompetencija potrebnih u 21. stoljeću kroz suradničko i istraživačko učenje te stvaralački element učenja kroz rad.

U sklopu projekta čistili smo okoliš škole (rujan), razvrstavali smo otpad (listopad), za čišći okoliš sakupljali smo plastične čepove (studeni), reciklirali smo kartonske role i napravili poklon za naše roditelje (prosinac) kao i ukrase od drvenih štapića za sladoled, u siječnju smo napravili poslastice – kolačiće za ptice kako bi preživjele zimsko razdoblje, sakupljamo stare baterije i brinemo se za okoliš (veljača), Uključili smo se u akciju "Zasadi stablo, ne budi panj!" , obilježili smo Svjetski dan voda (ožujak), u travnju smo obilježili Dan planeta Zemlje pisanjem poruka kako zaštititi Zemlju i igrali smo igru u LearnningAppsu – što Zemlja voli, a što ne (travanj), prihvatili smo ptičji izazov izrade sovica od glinamola (svibanj) te smo dobili 3. nagradu za reciklažu – izradu ogrlica od pamučnih majica, obilježili smo Dan leptira (svibanj) i proveli smo u lipnju evaluaciju projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Diversity, Unity, Equality!“ u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 15:32

Ove godine 2.b razred bio je uključen u međunarodni eTwinning projekt „Diversity, Unity, Equality!“ u kojem sudjeluju učenici i učitelji iz Grčke, Albanije, Rumunjske, Turske i Hrvatske. Cilj projekta temelji se na ravnopravnosti spolova i međusobnoj toleranciji bez obzira na podrijetlo i spol. Međusobno uvažavanje, prihvaćenje različitosti, drugačijih kultura i običaja dovode do boljeg međusobnog razumijevanja i boljih međusobnih odnosa. Učenici 2.b razreda obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta, Međunarodnog dana osoba s invaliditeta, Dan žena, Dan očeva, Danom ružičastih majica, Danom šarenih čarapica, Majčin dan i Danom Afrike željeli su upozoriti zajednicu na najranjivije dijelove našeg društva. Obilježavajući važne datume i naše blagdane upoznati običaje drugih naroda, ali i usvojiti tradiciju i običaje svog kraja.

Ovaj se projekt temelji na obrazovanju o ravnopravnosti spolova u kojem mladi polaznici shvaćaju važnost pružanja istih mogućnosti, bez obzira na podrijetlo ili spol.

Naše aktivnosti nalaze se na Twinspaceu projekta, a nekoliko fotografija pogledajte pod opširnije…

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Virtual visit to my city" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 15:23

Uključili smo se u projekt "Virtual visit to my city". U projektu sudjeluju učenici i učitelji iz iz Portugala, Armenije, Italije, Slovenije, Turske i Hrvatske. Učenici biraju i određuju turističku rutu kako bi vidjeli svoj grad. Oni odabiru znamenitosti koje će im predstaviti uz pomoć različitih ICT alata. Nakon prezentacije, partnerske su škole pozvane na virtualni obilazak grada.

U ovom projektu učenici uče o pripremi turističkih vodiča i sami izrađuju virtualni turistički vodič. Obogaćuju svoje znanje iz područja povijesti, zemljopisa i stranih jezika.

Naš film možete pogledati pod opširnije.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Igrom do znanja i zabave / Play for learning and fun" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 15:06

Ove godine smo se uključili u zanimljiv projekt „Igrom do znanja i zabave“. Cilj projekta je igru implementirati u nastavu. Putem video konferencija i eTwinninga, učenici su prezentirali i razmjenjivali ideje i stvarari nova prijateljstva s učenicima iz partnerskih škola. Kroz igru razvijali su socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.
Kompetencije koje su se razvijale u projektu su: komunikacija na materinskom jeziku, komunikacija na stranom jeziku, digitalna kompetencija, inicijativnost i poduzetnost, matematička i kompetencije u tehnologiji, učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, kulturna svijest i izražavanje.

Svaki mjesec tijekom rada na projektu fokusi su bili na drugačijem tipu igre u nastavi.

Igre, pravila i način njene primjene, javno su dostupni na Twinspaceu, web stranici projekta i FB grupi projekta. Učitelje i učenike će potaknulo na međusobnu suradnju korištenjem suvremenih tehnologija putem videokonferencija i korištenjem druge digitalne tehnologije. Svaka škola stvarala svoju mapu igara. Na kraju projekta suradničkim radom izradili smo od prikupljenih igara Wakelet kolekciju sa detaljnim opisom i načinom primjene igara.

 Neke aktivnosti možete pogledati pod opširnije…

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Živimo zdravo/We live healthy" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 14:58

Živimo zdravo je projekt koji nizom aktivnosti potiče djecu na zdrav način života: tjelesno vježbanje, pravilnu prehranu, osobnu higijenu i higijenu okoliša.
Predviđene aktivnosti bile su: Pravilno pranje ruku; Tjelovježba za početak dana - Vježbajmo zajedno (zumba, aerobik, vježbe istezanja,…); Izrada postera/letaka/prezentacija; Praćenje: Moj tjedni jelovnik (prikaz: piktogram); Igre koje poštuju socijalnu distancu; Stare igre (igre naših baka i djedova) - izrada  zbirke;, Izrada zdravog jelovnika- izrada „zdrave kuharice“- jednostavni recepti; Priprema zdravog međuobroka; Likovne aktivnosti; Glazbene aktivnosti; Radionice „mentalnog zdravlja“; Suradničke igre: Izrada slikovnice/stripa... itd., Izrada digitalnih materijala.

Aktivnosti smo objavljivali na službenoj stranici projekta (Twinspace), a pod opširnije možete vidjeti nekoliko naših aktivnosti.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "4S - 4 seasons in nature project" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 09:42

Fotografija prirode je idealan način da se premosti naizgled velika podjela između priključenog svijeta uređaja i stvarnog svijeta vremena, velikih krajolika i živih bića koja dišu. Fotografija prirode pruža djeci i neke neprocjenjive zdravstvene prednosti. U projektu su učenici fotografirali prirodu kroz 4 sezone. Zadatak je bio napraviti po jednu fotografiju u prirodi za svakog učenika u svakom godišnjem dobu -  to je mogao biti krajolik, neka životinje ili nešto slično. Fotografije se šire u internetskoj knjizi uz pomoć mrežnih alata. Projekt je započeo u jesen 2020., a završit će u ljeto 2021. godine.

Nekoliko naših fotografija pogledajte pod opširnije, a ostatak se nalazi na Twinspace stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Let's Live Sustainably / Živimo održivo" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 09:30

Jednogodišnji projekt pod nazivom „Živimo održivo“ namijenjen je učenicima osnovnih škola (u dobi od 6 do 14 godina), a usmjeren je na povećanje razmjene informacija između učenika, nastavnika i obrazovnog osoblja, kao i svih građana zemlje učenika koji se odnose na održivog razvoja i nadahnite ih na ciljno orijentiranu akciju u smislu održivog razvoja i održivosti društva u cjelini.

U sklopu projektnih aktivnosti, svi će sudionici na poseban, zanimljiv, edukativan i nadahnjujući način obilježiti najmanje šest dana koji su im najvažniji kako bi svojim djelovanjem doprinijeli postizanju najmanje šest različitih ciljeva održivosti. Ovisno o temi i dobi učenika, provedene aktivnosti mogu biti sljedeće: umjetnički i književni radovi, drama, rasprave, radionice, istraživački zadaci, eksperimenti, izrada video i audio materijala, digitalne i društvene igre, kvizovi, križaljke, plakati itd.

Nekoliko naših aktivnosti pogledajte pod opširnije, a ostatak se nalazi na Twinspace stranici projekta.

            Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Dan moga grada" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 09:13

Ovim projektom željelo se potaknuti učenike da bolje upoznaju svoj grad, kulturnu baštinu, tradiciju te izgled grada i okolice. Željeli smo da djeca svih dobnih skupina osjete sigurnost u svom okruženju, da grade svoj identitet i pripadnost gradu, ali i da razvijaju odgovornost prema kulturnom i prirodnom nasljeđu koji će s ponosom prenositi u svome razredu, obitelji, okruženju i šire. Pozornost je stavljena na istraživanje i otkrivanje važnih trenutaka, osoba i znamenitosti iz prošlosti. Projekt je namijenjen različitim dobnim skupinama. Uporabom novih IKT-a stvarat će se sadržaji i dijeliti spoznaje i ideje, razvijati vještine i poticati kreativnost drugih.

Tijekom projekta sudionici će:
• Predstaviti svoj vrtić/školu i izraditi logo projekta
• Recitirati, čitati ili pisati dijalektalnim govorom
• Izraditi digitalnu razglednicu svoga grada/mjesta
• Napraviti čestitku gradu za njegov dan
• Umanjeno prikazati grad maketom
• Likovno prikazati znamenitosti grada
• Kolažem vlastitih fotografija prikazati grad u digitalnom obliku

Na kraju projekta napraviti film s dobivenim materijalima i predstaviti sve ljepote Hrvatske.

Naše aktivnosti pogledajte pod opširnije, a ostatak se nalazi na Twinspace stranici projekta.

            Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Dan leptira / Butterfly Day" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 15. 6. 2021. 08:59

Leptiri su insekti koji privlače pažnju svojom ljepotom. Oni imaju svoj dan – Dan leptira koji obilježavamo 28. svibnja. Jedan od najboljih pokazatelja koliko je dobro očuvan okoliš je obilje leptira. U okviru projekta učenici će se upoznati s leptirima, njihovim životom, vrstama leptira kao i zanimljivostima o leptirima. Učenici razvijaju svijest o važnosti poštivanja životinja i empatije prema životinjama; formiraju ispravne stavove prema živom svijetu, proširuju svoja znanja o svijetu oko sebe kako bi shvatili značaj svakog živog bića u prirodi, razvijaju kreativnost, vještine korištenja IKT-a u nastavi i samostalnom učenju, povezuje nastavne sadržaje iz više predmeta... Zajednički proizvod projekta bit će digitalna publikacija s prezentacijom učeničkih radova i prezentacijom aktivnosti u okviru projekta.

Škole partneri dogovorili su se o aktivnostima tijekom projekta koje smo uspješno proveli. U planu su bile sljedeće aktivnosti: uvod u projekt koji će se provoditi (izrada detaljnog plana projekta), realizacija projekta (upoznavanje leptira, leptira u pjesmama i pričama- istraživački rad, obilježavanje Dana leptira, likovna i književna djela o leptirima, ilustracije, izrada znački, plakata, prezentacija ..., izrada digitalne publikacije s prezentacijom učeničkog rada i aktivnosti tijekom projekta te na kraju i evaluacije projekta

Neke naše aktivnosti pogledajte pod opširnije, a ostatak se nalazi na Twinspace stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Uz čitanje riječi rastu / Words grow by reading" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 14. 6. 2021. 08:44

Cilj projekta je približiti djeci čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje. Kroz naviku čitanja i promišljanja različitih vrsta književnih dijela utjecati na cjeloživotno obrazovanje učenika, poticati radost čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati vještinu čitanja, učiti kako se odnositi prema knjizi, pobuditi interes učenika za samostalno posuđivanje i čitanje knjiga i time utjecati na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela, razvijati kulturu provođenja slobodnog vremena. Projekt se provodio cijelu školsku godinu 2020./2021. Projektni partneri su mogli izabrati nekoliko predloženih aktivnosti koje su provodili tijekom godine. 

Obilježili smo Međunarodni dan školskih knjižnica, izrađivali smo straničnike za prijatelje u Rumunjskoj, povodom Međunarodnog dana jezika čitali smo na našem, hrvatskom jezik Na poticaj našeg školskog knjižničara uključili smo se u međunarodni projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA, koji je usmjeren na stalno povećanje i razvoj publike među djecom, kako bismo u budućnosti dobili publiku koja će biti spremna kritički čitati književna djela. Nakon pročitanih djela za cjelovito čitanje radili smo različite aktivnosti – pisali pismo, dramatizirali priču, oslikavali naslovnicu, izrađivali likove iz priče, napravili šetnju kroz priču, izradili slikovnicu, organizirali smo čajanku na kojoj smo čitali bajku, povodom čitanja naglas izradili smo plakat i natjecali se u brzini čitanja, izrađivali pizza lektiru, rješavali digitalne igre o knjigama… Proveli smo i evaluaciju projekta kojom smo saznali da nam se projekt jako svidio.

Neke naše aktivnosti pogledajte pod opširnije, a ostatak se nalazi na Facebook stranici projekta i na Twinspace-u.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Igram se i učim / I play and learn" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 13. 6. 2021. 19:09

2.b razred od početka školske godine bio je uključen u eTwinning projekt „ Igram se i učim/ I play anda learn“. Projekt je trajao cijelu nastavnu godinu. Igra je najprirodnija dječja aktivnost, sastavni je dio života svakog pojedinca. Kroz igru djeca najbrže i najlakše uče, igra je izvor sreće, zabave i pomoć u učenju. Igra u nastavi učenike motivira za rad i pomaže im pri usvajanju sadržaja. Ciljevi projekta su bili: poticati učenike na međusobno upoznavanje i razvijanje prijateljstva i suradnju, razvijati sposobnosti učenja, komunikacije, istraživačke vještine, razmjenu informacija i virtualnu suradnju, steći i razviti vještine uporabe IKT, stjecati nova znanja iz svih predmeta razredne nastave, poticati suradnju među partnerskim školama, poticati multidisciplinarnost u nastavi, poticati i razvijati: kompetencije u jezično-komunikacijskom području, matematičke vještine, suradničko učenje, socijalne vještine, tjelesno-zdravstveno područje, umjetničko područje, primjenu IKT u nastavi, komponente građanskog i ekološkog odgoja i obrazovanja.

Svaki projektni partner tijekom školske godine s učenicima je proveo projektne aktivnosti i prezentirao ih na Twinspace-u. Cilj je bio uključiti što više nastavnih predmeta te po slobodnom izboru i redoslijedu svaki mjesec prezentirati barem jednu igru.
Prijedlog igara bio je:
- nestrukurirane igre
- igre s pomagalima
- digitalne igre
- kako su se igrali naši roditelji/bake i djedovi
- didaktičke igre
- igre koje smo sami osmislili i izradili
- igre koje smo naučili od projektnih partnera
- obilježiti Svjetski dan školske igre 3.2.2021.g

Mi smo ostvarili sve zadane aktivnosti , a fotografije nekih aktivnosti možete pogledati pod opširnije.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Ljepota različitosti 2„ u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 11. 6. 2021. 18:19

Ove godine smo se uključili u projekt „Ljepota različitosti 2„. Projekt je projekt namijenjen učenicima od 2. do 4. razreda s ciljem da se učenici međusobno upoznaju predstavljajući sebe, svoja umijeća, hobije, sve ono što vole i što ih opisuje, istraže i prezentiraju zanimljivosti i ljepotu mjesta u kojem žive, surađuju, uče jedni od drugih kroz različite dogovorene aktivnosti. Učenici su istraživali o svom zavičaju i predstavljali svoje osobitosti i vještine ostalim učenicima drugih škola uključenih u projekt. Naglasak je na razvijanju kulturne svijesti i pojmu identiteta, empatiji te uvažavanju i prihvaćanju različitosti, socijalnih i komunikacijskih vještina, suradnji i timskom radu. Naglasak je stavljen na korištenje suvremenih metoda poučavanja, aktivno učenje, radionicea, učenju istraživanjem i uporabi IKT-a u nastavnim/projektnim aktivnostima. Naše aktivnosti nalaze se na Twinspace stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija naših aktivnosti pogledajte pod opširnije…


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Pogled u boje godišnjeg doba" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 11. 6. 2021. 17:42

Namjena projekta je potaknuti učenike na istraživanje promjena u prirodi tijekom godišnjih doba.razvijati ljubav prema prirodi, poticati zanimanje za istraživanje promjena u prirodi, upućivati na važnost i korisnost boravka na svježemu zraku.

Projekt će početi u listopadu 2020. godine i trajat će do lipnja 2021. godine.
Aktivnosti u projektu su bile:
Predstavljanje partnera u projektu
Uočavanje glavnih obilježja godišnjih doba tijekom godine
Utjecaj godišnjih doba na biljni, životinjski svijet i rad ljudi
Bilježenje zapažanja i aktivnosti u pojedinim godišnjim dobima
Naše igre, ples i pjesma uz godišnja doba
Obilježavamo važne datume
Razmjena fotografija, videa i drugih uradaka tijekom projekta na Twinspaceu
Izrada prezentacije, plakata, razglednice kroz godišnja doba
Izrada e - knjige
Proširiti znanja o klimi i prirodi u drugim zemljama
Međunarodna suradnja i razmjena informacija o praznicima i običajima u pojedinom godišnjem dobu
Razmjenjivati iskustva s partnerima putem videokonferencije

Učenik će na kraju projekta:
opažati i istraživati promjene u prirodi tijekom četiri godišnja doba
povezati naučene spoznaje s promjenama u prirodi i njihov utjecaj na biljni, životinjski svijet te rad ljudi
sudjelovati u očuvanju i zaštiti okoliša
spoznati važnost boravka u prirodi i svježem zraku
uočiti i povezati vremenske promjene i njihov utjecaj na biljni i životinjski svijet i i rad ljudi (selo/grad)
razvijati interes za promatranjem okoliša i uočavanjem prirodnih zakonitosti, poštivanje svačijega rada, posebno rada poljoprivrednika u osiguravanju voća i povrća za sve ljude
izrada e- knjige kroz godišnja doba
Sve aktivnosti objavljene su na Twinspace stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija naših aktivnosti pogledajte pod opširnije…


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "The beauty of reading" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 8. 6. 2021. 18:42

Projekt "The beauty of reading" namijenjen učenicima da čitajući otkriju ljepotu čitanja. Ovim projektom pokazali smo učenicima da je poticanje čitanja od malih nogu jako važno. Također ljubav prema čitanju u društvu pokušali smo podići na višu razinu, naučili smo o različitim kulturama i čitanju u drugim zemljama; koristili ICT u izradi prezentacija; organizirali noći čitanja, kutke za čitanje, čitateljski izazov u našim školama; obilježavali važne datume tijekom školske godine; na kreativan i umjetnički način posvetili vrijeme i brigu knjigama i knjiškim likovima; pokazali djeci i odraslima širom svijeta da je čitanje knjiga sve, samo ne dosadno, da je čitanje zabavno; surađivali smo s drugim školama i na zanimljiv način predstavili pročitane knjige projektnim partnerima (ICT, videokonferencija); poticali smo djecu širom svijeta na komunikaciju s bilo kojim jezikom i kodom koji im stoje na raspolaganju (riječ, crteži, kôd, mimika, gesta). Naše knjiške aktivnosti objavili smo na Twinspace stanici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija naših aktivnosti pogledajte pod opširnije…


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Čarobne slikovnice godišnjih doba" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 17:27

Na početku školske godine uključili smo se u zanimljiv projekt „Čarobne slikovnice godišnjih doba“. Cilj projekta je proširiti znanja učenika o važnosti promjena koje se događaju u prirodi s biljkama, životinjama i ljudima tijekom izmjene četiri godišnja doba te osnažiti primjenu korištenja IKT-a u nastavi. Učenici će kroz različite aktivnosti promatrati, analizirati, bilježiti i uspoređivati uočene promjene kroz godišnja doba. Osim toga, učenici će usvajati nova znanja bogatiti svoja iskustva, te uz pomoć raznih digitalnih alata osmisliti vlastite slikovnice. Učenici su istraživanjem, proučavanjem i uočavanjem promjena koje se događaju s biljkama, ljudima i životinjama u pojedina godišnja doba osmislili vlastite slikovnice godišnjih doba koje su međusobno prezentirali svojim projektnim partnerima. Svrha projekta je bila poticati kod učenika interes za prirodu i njene ljepote. Osmišljavanjem vlastitih slikovnica godišnjih učenici su mogli izraziti svoju kreativnost, znanje i maštovitost.

Naše slikovnice oblikovali smo u bookcreatoru kao knjige. Na kraju projekta proveli smo i evaluaciju kojom smo utvrdili da nam je bilo zabavno provoditi aktivnosti u projektu.

Naše slikovnice i aktivnosti nalaze se na Twinspace stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija naših aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Diversity, Unity, Equality!
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 12:47

Svi problemi u ljudskim odnosima proizlaze iz međusobnog nerazumijevanja. Kvaliteta odnosa na svim razinama potrebna je za učenje zajedničkog života u miru i harmoniji mir. Ovaj proces započinje razvojem unutarnjeg mira u srcima i umovima pojedinaca uključenih u potragu za istinom, znanjem i tolerancijom za različite kulture.

Ovaj se projekt temelji na obrazovanju o ravnopravnosti spolova u kojem mladi polaznici shvaćaju važnost pružanja istih mogućnosti, bez obzira na podrijetlo ili spol.

Učenici od 11 do 12 godina zajedno će dijeliti aktivnosti povezane s obrazovanjem o ravnopravnosti spolova, poput knjiga, pjesama, plakata ...

Glavni cilj ovog projekta je povezati učenike iz Hrvatske, Portugala, Grčke, Turske i Španjolske u ranoj dobi i podijeliti njihova iskustva o svakodnevnim rutinama i njihovoj koncepciji o stereotipima i rodnoj ravnopravnosti u njihovom društvu. Učit će, između ostalog, o njihovim kulturama, tradiciji, navikama. Imali su priliku stupiti u kontakt putem video poziva i na taj način izmijeniti različite stavove. Ovaj projekt je diseminacija istoimenog  Erasmus projekta te je zamišljen da traje dvije godine.

Učenici će provoditi aktivnosti u kojima će moći razviti vještine pisanja i otkriti znatiželje o svakodnevnom životu drugih obitelji, njihovim hobijima i tako dalje; usredotočujući se na zdrave ravnopravne odnose.

Najvažnije je biti svjestan različitih načina života; imajući engleski jezik kao sredstvo komunikacije.

Specifični ciljevi projekta su: upoznati i iskusiti različite kulture za razvoj i nastavak kulturne baštine te razvijati svijest o vlastitoj kulturi, kao i kulturi drugih ljudi među učenicima, poboljšanje komunikacijskih vještina na stranom jeziku i poboljšanje korištenja tehnologije i web2 alata u projektnim aktivnostima.

Kulturne će elemente predstaviti pomoću vizualnih pomagala: izložbi, fotografija, plakata, logotipa kataloga narodne umjetnosti te brošura i e-knjiga, video zapisa, infografika, igara.

Očekujemo da će učenici razmišljati o stereotipima i moći će o njima razmišljati i raspravljati kako bi postigli stvarnu rodnu ravnopravnost.   

    Danijela Šajtar,mag.prim.educ

 


[OPŠIRNIJE]BİZ İNSANIZ, İNSANLIK İÇİN VARIZ/ We are human, we exist for humanity
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 12:43

Vrlo važan projekt koji su naši učenici proveli u suradnji s učenicima iz Turske koji su i osnivači projekta.

Biti čovjek dolazi iz ljubavi. Biti čovjek znači voljeti i prihvaćati sebe, prirodu i čovječanstvo te poštivati ​​i cijeniti njihovo postojanje. Ovo je najbolje vrijeme da to naučimo i naše učenike koji mogu otvoriti svoja srca u najčišćem obliku ne očekujući ništa zauzvrat. Rekli smo "Mi smo ljudi, mi smo humani" i htjeli smo da to usvoje i naši  učenici , internaliziraju i daju primjer svojoj okolini bilo u školi bilo kod kuće te da svojim ponašanjem daju primjer ljudima oko sebe jer to čini  ljude  vrijednima u društvenom životu. Tako smo i mi darovali jedno drvo za čišći zrak na našem planetu.

Kroz naš projekt uključili smo aktivnosti koji mogu pokazati naše ljudsko ponašanje u svim aspektima. Zajedno s dionicima našeg projekta planirat ćemo aktivnosti u kojima ćemo se usredotočiti na ljubav prema prirodi , poštovanje starijih, ljubav prema djeci, razvijati svijest o invalidima. Uključili smo bitne praznike i dane kroz godinu kako bi ih dostojno obilježili, a kroz provedbu projekta utkali smo i aktivnost kodiranja. Zasadili smo biljku, pazili na ptice i ljude koji nas okružuju.

Na kraju našeg projekta željeli smo postići učenika koji dio generacije koja cijeni ljude samo zato što su ljudi, koji ne vrše diskriminaciju, koji vole, poštuju, vole i cijene životinje i prirodu.

                                                                                              Danijela Šajtar,mag.prim.educ


[OPŠIRNIJE]Our Zestful Buddies
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 12:40

Približili smo se kraju još jednog lijepog i zabavnog projekta.

Cilj projekta bio je potaknuti djecu da razviju zanimanje za čitanje knjiga. Zaključili smo da bismo potaknuli sve učenike da sudjeluju u procesu učenja, moramo pouku učiniti opuštenom i zabavnom. Željeli smo da učenici uživaju u učenju jer djeca periferno uče dok se zabavljaju. Također nam je cilj bio poboljšati komunikaciju vršnjaka na engleskom jeziku. Sve partnerske škole surađivale su međusobno i nadopunjavale se u međusobno u zajedničkim aktivnostima. Koristili smo Web 2.0 alate za stvaranje iznenađujućih mrežnih aktivnosti. Partnerske škole međusobno su uživale u zajedničkom radu i  stvaranju mrežnih aktivnosti . U nastavku pogledajte neke od naših radova.

Cilj nam je bio pokazati učenicima da je čitanje knjiga lako i zabavno.

Uvidjeli su da na taj način lako  stječeš različite prijatelje iz drugih gradova i zemalja.

                                 Danijela Šajtar,mag.prim.educ


[OPŠIRNIJE]U znanju raSTEM
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 12:38

Projekt pod nazivom U znanju raSTEM osmišljen je s ciljem popularizacije znanosti među učenicima škole i zainteresiranom javnosti te poticanja kreativnosti učenika u području znanosti i tehnologije. Ovim projektom željeli smo približiti znanstvene sadržaje putem predavanja, radionica, znanstvenog sajma svima zainteresiranima. Da bi poboljšali ishode učenja i trajnost znanja primijenili smo različite nastavne metode usmjerene na učenike i njihovu aktivnu ulogu u samom projektu.

Cilj projekta je otkriti važnost STEM obrazovanja, izraditi STEM aktivnosti, korištenje web 2.0 alata, integrirati STEM obrazovanje u učenje na daljinu, te suradnja s učiteljima tijekom projekta.

Projekt je započeo u siječnju i trajao do lipnja 2021. godine s ciljem nastavka projekta na sljedeće školske godine.  

Razumijevanje važnosti STEM obrazovanja, STEM aktivnost ponuditi i u vrijeme nastave na daljinu, priprema novih STEM aktivnosti za sljedeću školsku godinu te doprinos osobnom razvoju učenika i učitelja.

 

                                                                       Danijela Šajtar,mag.prim.educ


[OPŠIRNIJE]GENIEß DAS LERNEN! - ENJOY LEARNING!
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 12:34

Cilj ovog projekta je učiniti učenje jezika zabavnim integriranjem djece od 12 do 15 godina s web2.0 alatima.

Gramatička pravila jezika otežavaju učenje jezika. Da bismo to prevladali, u ovom je projektu bilo manje pravila i više upotrebe jezika u svakodnevnom životu.

Najvažniji ishod našeg projekta bio je pružiti našim učenicima jezične vještine za 21.st. Naglasak je stavljen na jezične strukture rečenica ,a uz to im se omogućilo da svladaju njemačku i englesku književnost, gramatiku i aforizme tako što su stečena znanja upotrijebili  pri  korištenju tehnologije.   

Ono što je najvažnije, omogućeno im je korištenje jezika u svakodnevnom životu s  učenicima koji žive izvan Hrvatske 

Na taj će način otkriti učenje jezika isprepleteno s tehnologijom. Učenici su se upoznali s radom i znanjima za 21. stoljeće.

Danijela Šajtar,mag.prim.educ


[OPŠIRNIJE]Fun with English
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 12:32

Projekt je namijenjen učenicima predmetne nastave i podučava engleski jezik kroz igre, pjesme, zanatske aktivnosti i alate web 2.0. Cilj projekta bio  je učiniti nastavu engleskog ugodnijom, učiniti učenje trajnim i povećati interes učenika za nastavu engleskog jezika.

 

Cilj nam je bio raditi posebno s učenicima 6. razreda te pripremiti različite aktivnosti za svaki mjesec s partnerskim školama iz cijele Europe. Tijekom projekta učenici su učili engleski jezik na ugodniji način te se nadamo da će ih to iskustvo navesti na interes za različite jezike. Također, imali smo priliku raditi sa svojim vršnjacima iz različitih škola i različitih zemalja. To iskustvo nam je bilo vrlo bitno jer smo na taj način učili o  novim kulturama. Koristeći različite web2.0 alate učenici su potaknuti da i sami imaju utjecaj na organizaciju vlastitog učenja.

Na kraju projekta težimo da smo uspjeli u razvoju govornih sposobnosti engleskog jezika kod učenika

učinili učenje trajnim ta da smo razvili digitalne kompetencije samih učenika prilikom  korištenja tehnologije u nastavi engleskog jezika.

Danijela Šajtar,mag.prim.educ


[OPŠIRNIJE]Ljubav nas veže i spaja / Love binds and unites us
Anita Mikulandra / datum: 6. 6. 2021. 12:27

U ova teška vremena privukao nas je uvod u projekt koji nam šalje vrlo značajnu poruku:

Ljubav je smisao života. Budi u nama plemenite osjećaje. Opjevana je u mnogobrojnim pjesmama. Dolazi u različitim oblicima. Može biti slijepa, jednostrana, uzvraćena, bezuvjetna… To je osjećaj koji nas pokreće na akciju. Davno je o tome pisao sveti Pavao:
„Ljubav je strpljiva, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se.
Nije nedolična, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo;
ne raduje se nad nepravdom, a raduje se s istinom; sve podnosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi. Ljubav nikada ne prestaje.“

  

Ovako lijepa poruka potaknula nas je da zaronimo duboko u projekt i damo svoj doprinos današnjici. Time smo poradili na razvijanju socijalne osjetljivosti te potrebe pomaganja i uključivanja učenika u akcije za dobrobit zajednice, posebno djece i starijih osoba
Poboljšali smo kvalitetu života i zdravlja djece te ih potakli na promicanje i razvoj volonterstva u svom okruženju.


Poticali smo učenike na  kreativnost i stvaralaštvo u odgoju i obrazovanju, te organiziranje edukativnih, kreativnih i humanitarnih programa i radionica s ciljem senzibiliziranje djece o potrebama vršnjaka zahvaćenih elementarnim nepogodama.

                       Danijela Šajtar,mag.prim.educ


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Biljke i životinje zavičaja u kojem živim“ u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 5. 6. 2021. 20:04

Na početku školske godine uključili smo se u projekt „Biljke i životinje zavičaja u kojem živim“. Ovim projektom želimo potaknuti učenike u istraživačke metode, istaknuti važnost odgovornog ponašanja prema prirodi. Želja nam je da učenici istaknu ljepote svoga zavičaja i kroz digitalne alate približe to cijelom svijetu. Početak projekta bio je u listopadu 2020. godine, a završetak projekta predviđen je u lipnju 2021. godine.

Učenici će kroz različite aktivnosti:
- istražiti biljke i životinje zavičaja kroz četiri godišnja doba
- izraditi digitalne materijale
- crtati biljke i životinje zavičaja
- napraviti video (prema dobi skupine uzrasta učenika koji sudjeluju u projektu)

U projektu smo istraživali biljke i životinje našeg zavičaja, crtali ih, fotografirali, slagali puzzle, igrali kvizove znanja, glumili u igrokazima, pjevali… Naše aktivnosti nalaze se na Twinspace stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija naših aktivnosti pogledajte pod opširnije…


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a razreda sudjelovali su u međunarodnom eTwinning projektu "Get Healthy"
Anita Mikulandra / datum: 5. 6. 2021. 09:23

Učenici 3.a razreda sudjelovali su u međunarodnom eTwinning projektu "Get Healthy". U tom projektu su sudjelovali učenici i učitelji iz Rumunjske, Makedonije, Poljske, Ukrajine, Turske i Hrvatske. Cilj projekta je bilo istraživanje i učenje o epidemiji Covid 19 i njenom utjecaju na život čovjeka. Sudjelovanjem u projektu smo željeli pokazati važnost pravilnog pranja ruku, održavanje razmaka, nošenje maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i važnost zdrave prehrane i zdravog okoliša za zdravlje čovjeka.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „"Welcome to my country"“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 17:30

"Welcome to my country" je međunarodni eTwinning projekt u kojem smo sudjelovali ove školske godine. Zadatak nam je bio predstaviti vlastitu zemlju kroz posebnosti: državna himna, zastava, jezik, glavni grad… Upoznali smo i predstavili geografsku regiju partnerima u projektu. Prikazali smo posebnosti vlastite države: poznate osobe kao dio europske i svjetske baštine (znanstvenici, sportaši…), tradicionalna jela našeg kraja za Božić i Uskrs, poznate građevine naše domovine, nacionalne parkove…Suradničkim aktivnostima stvarali smo zajedničku turističku kartu Europe. Naučili smo poštivati i prihvaćati različitosti među različitim zemljama sudionicama u projektu. Partneri u projektu predstavit su se jedni drugima kroz video klipove, prezentacije, IKT alate, te smo tako razmjenjivali spoznaje jedni o drugima.

Surađivali smo projektnim partnerima iz Grčke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Španjolske te smo sve aktivnosti objavili na stranici Twinspaceu samog projekta https://twinspace.etwinning.net/118785/pages/page/1012570

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko naših aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Class Television/Razredna televizija“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 17:09

Ove godine uključili smo se u zanimljiv eTwinning projekt "Class Television/Razredna televizija". U projektu su sudjelovali učenici iz Hrvatske, Italije i Turske. Projekt je trajao cijelu školsku godinu. Zadatak je bio napraviti jednu televizijsku emisiju mjesečno. U njoj su učenici sudjelovali sa svojim idejama, doprinosima, intervjuima i sličnim materijalima. Mi smo odabrali različite prigodne teme: početak školske godine, obilježavanje Dana kruha i Dana jabuka, jesenski razgovor, božićna emisija, zimska emisija, modna revija, uskrsni običaji…

Učenici su ovim projektom poboljšali govorne vještine u obliku igre uloga te spoznali da je izrada televizijske emisije složen zadatak koji zahtijeva mnogo vještina, mnogo ljudi i puno razmišljanja i planiranja. Učenici su bili oduševljeni projektom i snimanjem TV emisija.

Naše emisije nalaze se na Twinspace projekta https://twinspace.etwinning.net/118844/pages/page/1027900, a nekoliko emisija možete pogledati pod opširnije…

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Ljepote moje domovine" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 16:58

Učenici 2.b razreda uključili su se u zanimljiv projekt "Ljepote moje domovine". Cilj projekta je proširiti znanja učenika o različitim krajevima naše domovine te upoznati različite kulture drugih država. Kroz druženje s učenicima iz različitih škola iz različitih krajeva RH i drugih država učenici će upoznati prirodno-zemljopisne uvjete, gospodarstvo, naselja, prirodne posebnosti i kulturno povijesne znamenitosti tih krajeva. Projekt će se odvijati tijekom cijele školske godine. 2020./21. Projekt će se realizirati u suradnji s partnerima iz RH i drugih zemalja.
https://youtu.be/k8EC6DvExdc

Naši radovi nalaze se na Twinspaceu Stranice projektnih partnera Twinspace (etwinning.net) i materijali - Twinspace (etwinning.net) te na Facebook stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Šeširijada/Hat“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 16:44

Ove godine smo se uključili u zanimljivi eTwinning projekt „Šeširijadu“. Šeširi i kape su najprije imali funkciju da zaštite glavu od vremenskih (ne)prilika, a zatim su postali odjevni predmeti za uljepšavanje te za pokazivanje društvenog statusa i moći.
Cilj projekta je sagledati izgled u ulogu šešira kroz povijest, te kroz zabavu i igru utkati šešir u svakodnevni život i učenje.

Učenici su kroz različite aktivnosti upoznali izgled i ulogu šešira;
- istraživačkim radom učenici su povezali i predstavili poznate ličnosti i šešire po kojima su prepoznatljivi
- likovno i literarno smo se izrazili na temu šešira
- upoznati smo tehniku učenja "Šest šešira"
- osmisliti igrolike učeće aktivnosti pomoću šešira
- naučili izvesti mađioničarski trik sa šeširom
- kreirali šešir za svoju glavu
- obilježili Dan šešira, 15. siječnja
- organizirali modnu reviju šešira - Šeširijadu
- usavršavali informatičko-komunikacijske kompetencije i timski rad među učenicima i partnerima

Na kraju projekta imali smo evaluaciju koja je pokazala da im je projekt bio jako zanimljiv, a najviše im se svidjela modna revija sa šeširima koje su sami napravili.

Naše aktivnosti nalaze se na Twinspace stranici projekta https://twinspace.etwinning.net/130402/pages/page/1137843​.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija naših aktivnosti možete pogledati pod opširnije…


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "İklimi Koru, Gezegeni Koru!- Save Climate, Save Planet!" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 13:18

Cilj projekta  je omogućiti učenicima da već u ranoj dobi shvate kako globalno zagrijavanje uzrokovano klimatskim promjenama, koje smo u posljednje vrijeme počeli primjećivati ​​s puno učinaka, utječe na Zemlju. U projektu su sudjelovali učenici osnovnih škola iz Turske, Hrvatske, Ukrajine, Rumunjske, Azerbajdžana i  Albanije. Cilj je potaknuti učenike da poduzmu mjere kako bi svijet postao boljim, povećavajući njihovu osjetljivost prema prirodi, gdje mogu vidjeti uzročno - posljedičnu vezu s eksperimentima i praksama, te proširiti svoje znanje na svoje obitelji i svoju okolinu. U projektu smo sudjelovali u raznim aktivnostima:reciklirali, slikali, snimali zanimljive clipove o zaštiti planeta, učili o klimatskim promjenama i surađivali na izradi zajedničke e-knjige, izradili i igrali igre u različitim digitalnim alatima.

Aktivnosti se nalaze na našem Twinspaceu Twinspace (etwinning.net).

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Radio Heritage" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 12:41

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u eTwinning projekt „Radio Heritage“. Učenici su tijekom projekta istraživačkim učenjem stekli znanja o vlastitoj kulturnoj baštini i upoznati kulturnu baštinu projektnih partnera te snimali i montirali pet radijskih emisija posvećenih baštini. Kroz to su podigli svijest o prihvaćanju sličnosti i različitosti među projektnim partnerima, a učenici i učitelji su stekli kompetencije rada u novim digitalnim alatima u sigurnom mrežnom okružju poštujući autorska prava i GDPR. 

Aktivnosti koje smo proveli bile su:

- istraživanje običaja branja grožđa, izložba fotografija obrađenih u GIMP-u postavljena u alatu Canva, snimanje razgovora s autentičnim sugovornikom, biranje najljepših fotografija u alatu

 -  upoznavanje gradova u kojima su njihove škole putem alata Jigsaw te pisanjem kratkog članka o gradu u kojem žive

- istraživanje božićnih običaja, izložba fotografija u Google SItes, snimanje razgovora s autentičnim sugovornikom, korištenje alata Thinglink za predstavljanje

- istraživanje fašničkih običaja, razgovor s autentičnim sugovornikom, rad u Audacityju, izrada zajedničke knjige o običajima vezanim za Uskrs

- montiranje zajedničkog radijskoga kolaža 

- suradnja s učenicima iz partnerskih škola u Padletu

- videokonferencija s partnerskim školama u Zoomu

- snimanje evaluacije o samom projektu

- upoznali smo pravila ponašanja na internetu

Naše aktivnosti nalaze se na službenoj stranici projekta: https://twinspace.etwinning.net/122932/materials/images¸ https://twinspace.etwinning.net/122932/materials/files

Zajednička knjiga

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a u eTwininng projektu "Živimo zeleno/Living greenly"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 11:44

Cilj eTwininng projekta "Živimo zeleno/Living greenly" je osvijestiti kod učenika važnost čistog okoliša za njihov život i život budućih generacija. Ovim projektom želimo stvoriti obrazovne sadržaje i u što većoj mjeri ih implementirati u školske kurikulume osnovnih škola i vrtića kako bi u budućnosti svi bili spremniji na nove društvene i okolišne izazove i mogli donositi važne životne i poslovne odluke po modelu kvalitetnijeg i održivijeg načina života.
Ovim projektom potičemo volonterski, društveni, praktični i kreativno stvaralački rad, te i aktivnu participaciju djece u ekološkim aktivnostima škole, lokalne zajednice i šire kroz koje će učenici stjecati navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju.
Misli globalno - djeluj lokalno!

Učenici 3.a razreda su se aktivno uključili u sve aktivnosti koje na praktičan, kreativan i stvaralački rad utječu na zaštitu okoliša.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a razreda su sudjelovali u eTwinning projektu "Živim zdravo/We live healthy"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 11:35

Učenici 3.a razreda su sudjelovali u eTwinning projektu "Živim zdravo/We live healthy". Učiti se od malena važnosti zdravog života, zdrave prehrane, čistog i zdravog okoliša i očuvanja okoliša za buduća pokoljenja, važnost higijene i čistoće tijela su zadaće koje moramo stalno promicati. Živimo zdravo je projekt koji nizom aktivnosti potiče djecu na zdrav način života: tjelesno vježbanje, pravilnu prehranu, osobnu higijenu i higijenu okoliša.

Radio emisija Dan planeta Zemlja https://www.youtube.com/watch?v=CWhWs6a3Wgk 

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a razreda su se uključili u eTwinning projekt " Uz čitanje riječi rastu/ Words grow by reading"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 11:29

Ova godina je godina čitanja i razvijanja čitalačkih sposobnosti. Učenici 3.a razreda su se uključili u eTwininng projekt "Uz čitanje riječi rastu/Words grow by reading". Nizom aktivnosti su se poticale čitalačke sposobnosti i ljubav prema knjizi: izražajnim čitanjem i recitiranjem, lektirom iz vrećica, snimanjem radio emisija ,igrokazima, stripovima...Približiti djeci čitanje knjiga te time izgrađivati kulturu čitanja, razvijati čitalačku vještinu učenika i njihovo kritičko mišljenje. Kroz naviku čitanja i promišljanja različitih vrsta književnih dijela utjecati na cjeloživotno obrazovanje učenika, poticati radost čitanja, uvoditi u čitanje, razvijati vještinu čitanja, učiti kako se odnositi prema knjizi, pobuditi interes učenika za samostalno posuđivanje i čitanje knjiga i time utjecati na izgrađivanje svestrane stvaralačke osobe razvijenih sposobnosti čitanja, izražavanja, doživljavanja i vrednovanja književnih djela, razvijati kulturu provođenja slobodnog vremena.

Book Creator - Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3. a razreda su sudjelovali u eTwinning projektu "Svaka ptica svome jatu leti"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 11:20

Učenici 3. a razreda su sudjelovali u eTwininng projektu "Svaka ptica svome jatu leti". U okviru projekta učenici su istraživali koje su ptice njihovog zavičaja, imali radionicu i predavanje o pticama, istražili gdje i kako grade gnijezda, kako hrane mlade, kako najbolje napraviti hranilice i kućice za ptice, čime po zimi hraniti ptice stanarice, i na kraju su napravili digitalnu knjigu o životinjama zavičaj. Projektnim aktivnostima učenici će proučavati vrste ptica u svom zavičaju. Istraživat će staništa u kojima žive, način ishrane te uspoređivati brojnost pojedine ptičje vrste.
U zimskim mjesecima redovito će brinuti o pticama stanaricama.
Učenici će dijeliti svoje spoznaje s partnerima iz drugih krajeva putem izrade digitalnih materijala, video uradaka i ostalih oblika suradnje.

Digitalna knjiga o divljim životinjama Moslavine by Učenici 3. a razreda OŠ Čazma - Book Creator Book Creator - Digitalna knjiga o divljim životinjama Moslavine

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]eTwininng projekt" Pokusi su nova fora/ Experiments are cool" u 3.a
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 11:09

Učenici 3.a razreda su bili uključeni u eTwininng projekt" Pokusi su nova fora/ Experiments are cool". Istraživanjem, izvođenjem pokusa ,uočavanjem i zaključivanjem, te njihova primjena u životnom okruženju je bio cilj projekta. Učenici su pokuse izvodili kod kuće i u školi. Napravili su ove pokuse:

1. Može li energija vjetra okretati vjetrenjaču?

2. Koja su svojstva vode?

3. Razvoj biljke od sjemenke do ploda.

4. Ima li živih bića u kapljici vode iz bare?

5. Utjecaj dobrih bakterija u svakodnevnom životu.

6. U kojim uvjetima jabuka najbrže truli?

7. Što se događa s voćem koje ostaje na suncu?

8. Utječe li količina zraka na gorenje?

9. Sunce i planeti

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a razreda su bili uključeni u eTwinning projekt "Molitve naših djedova i baka"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 11:04

Ovim projektom želimo sačuvati molitve naših predaka, baka i djedova, jer sve veća globalizacija i način života gura vrijednosti naših predaka u zaborav. Želimo naučiti molitve koje su molile naše bake, prabake, djedovi i pradjedovi pa čak i naši roditelji. Krajnji proizvod projekta bi bio digitalni molitvenik.
Osim molitava, nastojat ćemo oteti zaboravu i neke narodne kršćanske običaje, koji se sve manje manifestiraju u javnom i privatnom životu.

Book Creator - Zahvale Isusu našem spasitelju

Book Creator - Sretan Uskrs

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a razreda su sudjelovali u eTwinning projektu " Ljubav nas veže i spaja"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:52

Ljubav je smisao života. Budi u nama plemenite osjećaje. Opjevana je u mnogobrojnim pjesmama. Dolazi u različitim oblicima. Može biti slijepa, jednostrana, uzvraćena, bezuvjetna… To je osjećaj koji nas pokreće na akciju.
Davno je o tome pisao sveti Pavao:
„Ljubav je strpljiva, dobrostiva je ljubav,
ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se.
Nije nedolična, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo;
ne raduje se nad nepravdom, a raduje se s istinom;
sve podnosi, sve vjeruje,
svemu se nada, sve trpi.
Ljubav nikada ne prestaje.“
Razvojem potrošačkog društva dolazi do pomanjkanja duhovnih vrijednosti kod učenika. Upravo zato želimo razviti strategije za mentalnu, tjelesnu, emocionalnu, socijalnu, duhovnu, osobnu i radnu brigu o sebi i drugima. Sigurnost, optimizam, samopoštovanje, prihvaćanje sebe i drugih, vjera u ono što radimo bez obzira što radimo, pronalaženje zadovoljstva u aktivnostima koje biramo, kapacitet za suočavanje sa lijepim i manje lijepim događajima u životu … 

Book Creator - Zahvale Isusu našem spasitelju

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]3.a u eTwininng projektu "Virtual visit to my city"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:44

eTwininng projekt "Virtual visit to my city" je međunarodni projekt u kojem sudjeluju učenici i učitelji iz Portugala, Armenije, Italije, Slovenije, Turske i Hrvatske. Kroz projekt upoznajemo različite reljefne osobitosti pojedinih država, naselja i gradove, kulturno povijesne znamenitosti pojedinih država. Učenici 3.a razreda su mnogim aktivnostima predstavili naš kraj i njegove prirodne ljepote, tradicijsku gradnju kuća, stare predmete iz prošlosti, najstarije kulturno povijesne ustanove , stare običaje i kulturnu baštinu našeg kraja.

Book Creator - Čazma, moj grad

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a sudjelovali u eTwininng projektu "Ljepota moje domovine"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:38

eTwininng projekt "Ljepota moje domovine" je projekt s ciljem upoznavanja različitih krajeva naše domovine i različitih kultura, krajolika i kulturno povijesnih znamenitosti našeg kraja i ostalih krajeva naše Hrvatske i drugih država. Učenici 3.a razreda su različitim aktivnostima , fotografijama, digitalnim slikovnicama, razgovorima sa starijim sugrađanima predstavili svoj zavičaj.

Book Creator - Etno kuća u Mikloušu,Moslavina,Čazma,Croatia

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a razreda su bili uključeni u eTwininng projekt "Shall we play a game"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:29

Igre su presudne za svakoga kroz vjekove. Čak i ako ste odrasla osoba, uživate igrati igre, bez obzira o kakvoj se igri radi. Oni su jedan od najučinkovitijih alata za podučavanje nečemu. Osim toga, klasične metode više se ne rade u nastavi. Ako se učitelj samo ograniči na klasične metode, učenicima brzo dosadi i rezultat; učitelj ima poteškoća u privlačenju pozornosti. Umjesto onih dosadnih, uobičajenih i stresnih načina poučavanja, igre su izvrstan izbor i za učenike i za nastavnike. Znamo da studenti učinkovito i trajno uče kada aktivno sudjeluju u nastavnom procesu. Kada igre koristimo i u učionici i u digitalnim obrazovnim područjima, pokazuju nam da igre nisu proizvoljne, one su ključne za ishode učenja.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]eTwininng projekt "Igram se i učim" je projekt u kojem su bili uključeni učenici 3.a razreda
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:22

Igra je najprirodnija dječja aktivnost, sastavni je dio života svakog pojedinca. Kroz igru djeca najbrže i najlakše uče, igra je izvor sreće, zabave i pomoć u učenju. Igra u nastavi učenike motivira za rad i pomaže im pri usvajanju sadržaja. Za današnje učitelje veliki je izazov nastavu učiniti zabavnijom, zanimljivijom i dinamičnijom kako bi što više olakšali učenje i svoj rad učinili uspješnijim i manje stresnim za sebe i učenike.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Diversity, Unity, Equality" u 3.a
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:14

eTwinning projekt Diversity, Unity, Equality je međunarodni projekt u kojem sudjeluju učenici i učitelji iz Grčke, Albanije, Rumunjske, Turske i Hrvatske. Cilj projekta se temelji na ravnopravnosti spolova i međusobnoj toleranciji bez obzira na podrijetlo i spol. Međusobno uvažavanje, prihvaćenje različitosti, drugačijih kultura i običaja dovode do boljeg međusobnog razumijevanja i boljih međusobnih odnosa. Učenici 3.a razreda obilježavanjem Međunarodnog dana osoba s invaliditeta, Danom ružičastih majica, Danom šarenih čarapica željeli upozoriti na najranjivije dijelove našeg društva. Obilježavajući važne datume i naše blagdane upoznati običaje drugih naroda ali i usvojiti tradiciju i običaje svog kraja.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Učenici 3.a razreda uključili su se u eTwinning projekt "Webučionica 2.0"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:10

Učenici 3.a razreda uključili su se u eTwinning projekt "Webučionica 2.0".Cilj projekta je naučiti nova digitalna znanja i vještine kod učenika i učitelja. Poticati učenike i učitelje na razvoj informatičkih kompetencija, komunikacije na materinjem jeziku,učiti kako učiti, razvijati socijalne i građanske kompetencije, razvijati poduzetnost i inicijative. Korištenjem tehnologija u nastavnom procesu i prilikom različitih situacija podučiti koristi i opasnosti u digitalnom okruženju.

Book Creator - Najbolji 3.a na svijetu

Maškare 3.a - YouTube

Učiteljica Antonija Trgovac


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "ESE project ( Easy Science Experiments)" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2021. 10:03

Učenici 2. b razreda ove godine uključili su se u eTwinning projektu "ESE project ( Easy Science Experiments)".
Djeca su toliko prirodno znatiželjna da nas bilo koja tema može odvesti do cjeline proučavanja i nevjerojatnih otkrića. Školska znanost može se podijeliti u četiri glavna područja: znanstveni procesi, znanost o životu, fizikalna znanost i znanost o zemlji i svemiru.

U projektu učenici rade na kratkim i jednostavnim eksperimentima koje mogu raditi i kod kuće. Projekt je trajao jednu školsku godinu - učenici su izvodili u prosjeku 1 projekt mjesečno. Partneri su snimati videozapise, fotografirali učenike dok rade na projektu i pratili napredak i rezultate projekta. Izvođenje znanstvenih projekata pomaže u razvoju djetetove snalažljivosti, posebno njegovih vještina u postavljanju ciljeva, planiranju i rješavanju problema. Također njeguje intelektualnu znatiželju, pomažući djeci da steknu nove načine postavljanja pitanja i razumijevanja svijeta.

Učenici 2.b razreda u suradnji s partnerima projekta su izveli mnoge pokuse sa svijećom, gumeno jaje, jaje koje pliva, kristalizaciju soli, pokus s paprom, vodenicu, pokus s mandarinom, vulkan, pokus s octom i vodom, nevidljivu tintu, statički elektricitet, jaje u boci, filtriranje vode ubrusom, tekućine koje se ne miješaju, oblak u čaši, putujuće kovanice, voda koja nestaje…

https://twinspace.etwinning.net/120299/materials/images

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "„Car cinema in the classroom“" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 2. 6. 2021. 19:30

Ove školske godine sudjelovali smo u eTwinning projektu „Car cinema in the classroom“. U ovom smo projektu surađivali smo s 12 učitelja i 12 škola. Plan rada na projektu planiran je zajedno s partnerima, zajedno smo odlučivali o aktivnosti i procesu u svakoj fazi projekta. Zadatak učenika je napraviti automobil od kartonske kutije iz koje gledaju film u učionici. Nakon gledanja filma radili smo analizu filma. Projekt je trajao jednu školsku godinu. U projektu sudjeluju učenici iz Hrvatske i Turske. Mnogi učenici bolje reagiraju na gledanje filmova nego na čitanje što im pomaže u održavanju interesa i sprječava ih da im lako odvuku pažnju. Videozapisi sa titlovima također su pokazali da značajno poboljšavaju vještine čitanja i opismenjavanja. Svaki mjesec smo imali jedan zadatak i vrstu filmova koju smo morali odgledati i analizirati. Tijekom godine gledali smo filmove o: jednakosti, pravdi i različitosti, prijateljstvu, razlikama, suradnji, štedljivosti, izumima, crtići o svemiru, gledanje filmova i priča na temu mira, stvaranje virtualne izložbe, gledanje filmova u obitelji, razredni party… U sklopu aktivnosti smo pisali filmske kritike, igrali igre o zadanim filmovima, izrađivali ulaznice, slagali puzzle, izrađivali likove iz filmova…

Integriranjem aktivnosti unutar projekta u kurikulum osigurana je interdisciplinarna komunikacija, zadatci su provedeni u skladu s razvojnom razinom učenika, komunikacija i suradnja podržane su proizvodima suradničkog procesa.

Bilo nam je zanimljivo… što smo pokazali i u evaluaciji na kraju projekta.

Surađivali smo s partnerima i ostvarivali zajedničke aktivnosti koje smo objavljivali na stranici Twinspacea Twinspace (etwinning.net).

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Pokusi su nova fora“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 2. 6. 2021. 16:41

Učenici 2. b razreda i ove godine uključili su se u eTwinning projekt „Pokusi su nova fora/Experiments are cool“. Temelji projekta „Pokusi su nova fora“ su suradnja i inovativnost u svrhu razmjene iskustava dobre prakse. Djecu treba poticati na proučavanje, eksperimentiranje, istraživanje, traženje uzročno-posljedičnih veza, aktivnost, postavljanje pitanja i samostalno traganje za odgovorima (Zašto?). Izvodeći praktične radove na različitim mjestima, u različito vrijeme i s različitim materijalima učenici će usvajati jednostavna i složena znanja na njima zanimljiv način. Upoznavat će zakonitosti prirode u okolišu koji ih okružuje, učiti kako vlastitim angažmanom doći do rješenja problema. Želimo potaknuti djecu na ljubav prema prirodnim znanostima i na razvijanje i ostvarenje dječjih znanstvenih potencijala. Želimo potaknuti razvoj timskog rada i suradnje među mladim istraživačima unutar pojedine grupe, ali i među grupama malih istraživača iz različitih škola širom Europe. Učenici u projektu trebaju napraviti 4 pokusa, ali i jedan pokus snimiti i postaviti na stranicu projekta.

Učenici 2. b razreda izveli su 8 pokusa:  1.  pokus - spajalica pliva, a ne tone - zašto?, 2. pokus - Pokus sa svijećom i vodom, 3. pokus - Pokus sa svijećom, 4. pokus - papirnati cvijet otvara latice, 5. pokus "Vulkan", 6. pokus – Padobranac, 7. pokus - gumeno jaje, 8. pokus – Vodenica, 9. pokus s bojama.

Pokusi su predstavljeni na TwinSpaceu projekta https://twinspace.etwinning.net/121052/pages/page/1027913​ i na Facebook stranici projekta https://www.facebook.com/search/top?q=pokusi%20su%20nova%20fora

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "100. dan u školi" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 1. 6. 2021. 13:08

Učenici 2.b razreda obilježili su 100. dan u školi 19. veljače 2021. godine. 100.dan u školi je međunarodni projekt koji se obilježava sredinom veljače kao 100. dan polaska učenika u školu (razred). 
Ovaj dan učenici obilježavaju nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100, želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu koji provode.

100. dan škole obilježavamo na način da integriramo sadržaje redovne nastave koji povezujem s brojem 100. na zanimljiv način, igrajući se, maštajući, razvijajući kreativnost i učeći koristiti IKT u nastavi u svrhu istraživanja, samog rada ili pak evaluacije ili desiminacije rada. Organizirali smo integrirani dan na način da su učenici kroz vođene aktivnosti ostvarili obrazovno – odgojne ciljeve i ishode u skladu s GIK - om i međupredmetnim temama, razvili temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvili socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini. Dan smo podijelili na različite aktivnosti koje su imale različite načine rada, pristup, ciljeve i ishode. Neke aktivnosti su se radile u parovima a neke individualno ili u skupinama. Aktivnosti - na vrata smo zalijepili plakat, izrezali smo naočale i krunu koje smo obojili i nosili smo ih tijekom cijelog 100. dana. Učenici su dobili zadatak istražiti tko se nalazi na novčanici od 100 kuna, koja znamenitost je na naličju novčanice i u kojemu se gradu nalazi. Drugi dio zadatka bio je nacrtati  sebe na novčanici od 100 kuna i napisati kojom zaslugom su se našli na njoj.  Nakon toga učenici su trebali u tablicu ispisati svoje ime i tako popuniti 100 polja te otkriti koje im je slovo na broju 100. Igrali smo memory – zadatak je bio pronaći parove riječi koje u sebi imaju riječ STO - tj. povezati sličicu i riječ (npr. sličicu stopala s riječi stopalo), iz matematike smo rješavali u skupinama 100 zadataka, u paru smo igrali kviz – bacajući kocku u slučaju točnog odgovora pomiču se toliko mjesta u tablici - tko će prije stići do 100, na TZK -u su učenici dobili listić sa 6 vježbi (preskok vijače, zvijezda, čučnjevi, okretanje oko sebe, skakanje na jednoj nozi, skok u obruč i izvan njega). Zadatak je bio da svaki učenik upiše koliko puta će izvesti koju vježbu, a da je ukupni broj 100. Svi smo ostvarili zadatke… Evaluacija samog dana bila je odlična – izjava učenika: „Bilo je super! Cijeli dan smo se samo igrali!“ Na kraju dana podijelili smo i diplome.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem TwinSpacea Twinspace (etwinning.net) i Facebook grupe projekta (vidljiva članovima projekta).

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Webučionica 2.0" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 31. 5. 2021. 16:03

Učenici 2.b razreda uključili su se i ove godine u eTwinning projekt „Webučionica 2.0“. Webučionica je projekt stjecanja digitalnih znanja i vještina uz niz webinara formiranih u obliku korak po korak pristupa. Webučionica je projekt koji traje od 2019. godine bez prestanka. U drugom ciklusu nazvanom Webučionica 2.0 sudionici će se ovisno u stupnju predznanja uključiti u stvaranje digitalnog sadržaja u novim alatima.
Krajnji cilj je razvoj digitalnih vještina kod učitelja i učenika. Cilj projekta je poticati učitelje i učenike na razvoj informatičko-komunikacijskih kompetencija, komunikaciju na materinskom jeziku, učiti ih kako učiti, razvijati socijalne i građanske kompetencije, razvijati poduzetnost i inicijativnost.
Svrha projekta je korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija prenijeti stečena znanja na učenike i razvijati kod učenika digitalne kompetencije. Razvijati i koristiti informatičke kompetencije u različitim situacijama. Radili smo u različitim digitalnim alatima Jigsaw, Online word search labsu, Wordwallu, LearnningApsu, Canvi, Emazeu, Flexclipu,  Wordartu, Kahootu, Superhero Avataru ...

https://twinspace.etwinning.net/121088/materials/images

Autorice projekta su Lidija Cvetko i Sandra Vuk.

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Čudesna tekućina voda" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 31. 5. 2021. 14:02

Učenici 2.b razreda uključili su se u eTwinning projekt "Čudesna tekućina voda". Kroz ovaj projekt učenici će izgrađivati pravilan stav prema okolini (posebice vodi) koja nas okružuje, spoznati presudno značenje vode za život na našoj planeti, opaziti i opisati svijet oko sebe služeći se svojim osjetilima i mjerenjima, prepoznati uzročno-posljedične veze u neposrednome okružju te postavljati pitanja povezana s opaženim promjenama u prirodi, prirodnim ili društvenim pojavama, objasniti uočeno, iskustveno, doživljeno ili istraženo i raspravljati, usporediti  i prikazati rezultate te donijeti jednostavne zaključke.

Ciljevi projekta su:
*razvijanje ekološke svijesti o potrebi očuvanja voda
* usporediti organiziranost u prirodi opažajući neposredni okoliš
* razlikovati svojstva tvari koja istražuju svojim osjetilima
*otkrivati da se tvari mogu miješati te osjetilima istražiti njihova nova svojstva
* uočiti promjene u prirodi i opisati važnost brige za prirodu i osobno zdravlje

Projekt se realizirao s drugim partnerskim školama iz Republike Hrvatske i drugih zemalja.
Aktivnosti tijekom projekta:
1. Predstavljanje projektnih partnera
2. Kruženje vode u prirodi
3. Čudesni svijet tekućine - pokusi
4. Vodeni detektiv - istraživački kutić
5. Čista/nečista voda
6. Značaj i uloga vode
7.Ekološki detektiv
Provedene aktivnosti projektnih partnera bit će objavljene putem Twinspace-a Twinspace (etwinning.net) , Twinspace (etwinning.net) i web stranica osnovnih škola.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija naših aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Memento prijateljstva 7“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 28. 5. 2021. 12:51

"Memento prijateljstva 7" je projekt koji kroz niz aktivnosti s učenicima od 1. - 4. razreda razvija kompetencije Građanskog odgoja i obrazovanja (MPT).
Kod učenika razvija socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samostalnost, samopouzdanje, međusobno uvažavanje kroz pridržavanje zajedničkih dogovorenih pravila. Ove godine učenici 2. b razreda drugu godinu zaredom sudjeluju u ovom zanimljivom eTwinning projektu. Zadatak nam je bio održati 8 radionica prema vlastitom izboru, a mi smo dosad odradili čak 15 radionica/aktivnosti.

U 2. b razredu održali smo 11 radionica: 1. radionica - "Sve o meni", 2. radionica - Razredni izbori, 3. radionica - Dječja prava, 4. radionica - Po čemu sm slični? , 5. radionica - Moj prijatelj, 6. radionica - Što prijatelji iz razreda misle o meni?, 7. radionica - Lijepe i ružne riječi, 8. radionica - Škole za Afriku i Međunarodni dan djeteta, 9. Tjedan solidarnosti i "Plastičnim čepovima do skupih lijekova", 10. Božićne želje i 11. Igramo zaboravljene igre - Pošto kume lonac?, 12. Sigurnost na internetu, 13. Dan ružičastih majica, 14. akcija "Zasadi stablo, ne budi panj" i 15. Dan planeta Zemlje.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem TwinSpacea i Facebook grupe projekta.

Nekoliko fotografija naših radionica nalazi se pod opširnije...

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "U svijetu likovnih umjetnika 3" u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 28. 5. 2021. 09:43

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u eTwinning projektu "U svijetu likovnih umjetnika 3". Cilj projekta bio je upoznavajući najveće likovne umjetnike svijeta i domovine  potaknuti učenike na učenje i stvaranje vlastitih likovnih djela, razvijati socijalne i građanske kompetencije, razvijati poduzetništvo i inicijativnost u skladu s kurikulumom likovne kulture i međupredmetnih tema. U zadatku smo trebali obraditi 4 svjetska umjetnika i jednog hrvatskog umjetnika. Nama se takav način rada svidio pa smo dosad upoznali osam likovnih umjetnika. Dosad smo upoznali 9 umjetnika: Almu Thomas, Edu Murtića, Yayoi Kusamu, Paula Cezannea, Salvadora Dalija, Henrya Matissea, Jamesa Rizzija, Vasilija Kandinskog i Juraja Jonkea.

Svakog umjetnika upoznali smo pomoću prezentacija, videouradaka, reprodukcija, nakon čega smo istaknuli njegovu važnost u likovnom svijetu i način stvaranja.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem TwinSpacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Naša virtualna izložba...

Powered by emaze


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt " Uskrs u našem zavičaju"
Anita Mikulandra / datum: 12. 5. 2021. 18:04

Učenici 3. a razreda su sudjelovali u ovom projektu s ciljem da predstave običaje za Uskrs iz našeg zavičaja , te da upoznaju običaje iz drugih krajeva naše domovine i drugih država. Ovim projektom učenici su razvijali kreativnost, stvaralaštvo , jačali ljubav i poštovanje prema tradicionalnim običajima našeg kraja i običajima drugih naroda. Učenici su izradili digitalnu slikovnicu "Sretan Uskrs", snimili video o pravljenju uskršnjeg kolača, o bojanju jaja voskom i bojom. Snimili su zvučni zapis 92. godišnje sugrađanke gospođe Torić Danice  koja im je ispričala kako se nekad slavio Uskrs u našem zavičaju. Tada smo se upoznali i sa specifičnim govorom našeg zavičaja.

https://youtu.be/dSJvgTjbwrg

Book Creator - Sretan Uskrs

Učiteljica Antonija Trgovac


[OPŠIRNIJE]Lidrano
Anita Mikulandra / datum: 30. 4. 2021. 09:35

Na međuopćinskom Lidranu koji je održan u Ivanjskoj nastupale su učenice Tamara Vunić i Iva Dianić. Učenice su na vrlo uspješan način izrecitirale svoje recitacije i dobile mnoge pohvale. Učenik Neo Ivačević je snimio radio emisiju "Kako su se nekad održavala vjenčanja?" i plasirao se na županijsko takmičenje koje se ove godine održalo u Velikom Trojstvu. Postigao je zapažen uspjeh.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Uskrs u mojem zavičaju“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 3. 4. 2021. 21:17

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u zanimljivom eTwinning projektu „Uskrs u mojem zavičaju“. Ovim projektom predstavili smo uskrsne običaje svog naroda s namjerom da i druge zemlje, a koje su sudionice ovog projekta, međusobno upoznaju različite uskrsne tradicije i običaje. Na početku rada upoznali smo se s ciljem projekta, a on je da učenicima osvijestimo uskrsne običaje unutar svog naroda, ali i naroda drugih zemalja. Upoznali smo se sa uskrsnim običajima koji se povezuju uz rad ljudi (gastronomski običaji, poljodjelski običaji i sl.). Ovim projektom razvijali smo dječje stvaralaštvo te jačali ljubav prema tradiciji svog naroda i time ostvarili ishode građanskog odgoja. Potaknuli smo učenike na nove suradnje te smo se povezali s drugim partnerima. Prezentirali smo ručno napravljene pisanice i poklonili ih nepoznatom prijatelju. Izradili smo čestitku i na satu Hrvatskog jezika učili adresirati i pisati sadržaj čestitke, pisali smo pjesme o Uskrsu, istraživali kako se Uskrs nekada slavio, što se jelo, kako su se nekada bojale pisanice, koji su običaji bili u Velikom tjednu, snimali smo zvučne zapise...

Na stranici Twinspaceu projekta prezentirali smo svoje uratke. Na kraju projekta proveli smo evaluacija projekta na razrednom nivou. Projekt je bio uvršten u Godišnji kurikul škole te prezentiran na školskoj web stranici. Svaka aktivnost bila je  popraćena fotografijama i video ili audio zapisima.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt u 2.b razredu „Šarene boje uskrsnih pisanica“
Anita Mikulandra / datum: 3. 4. 2021. 19:30

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u eTwinning projektu "Šarene boje uskrsnih pisanica". Cilj projekta je da učenik razvija vlastiti potencijal za likovno i dramsko stvaralaštvo, da sudjeluje u istraživačkim aktivnostima otkriva tradicionalne načine obilježavanja blagdana, ali i da razvija svoje verbalne kompetencije u pisanom i govornom obliku.

Aktivnosti projekta bile su iste svim projektnim partnerima. Mi smo ostvarili sve navedene aktivnosti i napravili evaluaciju samog projekta koji se jako svidio učenicima.

Odrađene aktivnosti:

1.Istražiti koji su tradicionalni načini ukrašavanja pisanica te dokumentirati audio ili video uratkom.
2. Istražiti koja su tradicionalna uskrsna jela zavičaja.
3. Dramatizirati prigodni književno-umjetnički tekst (igrokaz) te ga prezentirati audio ili video uratkom.
4. Izraditi uskrsnu čestitku koristeći različite likovne tehnike (kolaž, tempera, papir plastika, ...) te je pokloniti roditeljima, prijateljima, učiteljici ...
5. Izraditi digitalnu uskrsnu čestitku te je poslati svim projektnim partnerima.
6. Ukrasiti pisanicu, tehnikom po želji, te je pokloniti nepoznatom prijatelju
7. Prigodno ukrasiti razredne i školske panoe.
8. Video uratkom dokumentirati uskrsne dekoracije svoga grada.
9. Izraditi digitalne sadržaje koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju.

Neke naše aktivnosti možete pogledati pod opširnije, a sve aktivnosti nalaze se na Twinspaceu projekta i na Facebook stranici projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]2.b razred sudjelovao je u eTwinning projektu „Vodu čuvaj, vodu štedi jer bez vode ništa ne vrijedi!“
Anita Mikulandra / datum: 1. 4. 2021. 17:30

Projekt ima cilj razvijati svijest o važnosti vode. Kroz edukativne i likovne radionice učenici će aktivno razmišljati o važnosti vode i kako svatko od nas može smanjiti potrošnju vode kod kuće te kako zagađenje vode utječe na živi svijet. Učenici će razvijati pravilan odnos prema prirodi, svijest o važnosti vode te  aktivno razmišljati o zaštiti okoliša i očuvanju voda.

Mi smo u projekt ostvarili kroz različite aktivnosti – razgovarali smo o vodi , njezinoj važnosti za živa bića, saznali smo koja živa bića žive u vodi, pisali smo savjete za očuvanje vode i smišljali načine štednje vode. Slikali smo zagađenu rijeku i razgovarali o tome kako je čovjek najveći zagađivač vode. Izradili smo u wordartu natpise o vodi, fotografirali našu rijeku Česmu, razgovarali o plastičnim vrećicama i životinjama koje stradaju ako progutaju plastičnu vrećicu. Izvodili smo pokuse s vodom – voda kao otapalo, voda ima snagu i pokreće vodenicu, razgovarali smo i o hidroelektranama te na koje sve načine koristimo vodu – za piće, osobnu higijenu, pranje rublja, posuđa, jedrenje, plivanje, igrali igru u Learnning appsu… Napisali smo akrostih o vodi, rješavali labirint, napravili u Canvi plakat… Na kraju smo napravili i evaluaciju projekta – zadovoljni smo odrađenim aktivnostima i složili smo se da je voda izvor života i da je trebamo čuvati!

Naše aktivnosti možete vidjeti na Twinspace stranici projekta, a nekoliko fotografija možete vidjeti i pod opširnije.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Little Fabergé project“ u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 1. 4. 2021. 13:09

Aktivnosti u projektu „Little Fabergé“ bile supredviđene za Uskrs. Učenici su učili o povijesti Fabergé jaja  i napravili vlastitu verziju jaja od plastičnih oblika jaja/stiropora. Na kraju smo pripremili izložbu u kojoj su izloženi svi učenički radovi. Upoznali smo povijest Fabergé jaja, zanimljivosti o umjetniku, saznali smo što se dogodilo s izrađenim jajima, proučili smo popis nestalih jaja, napravili plakat projekta i brošuru kao podsjetnik s najbitnijim informacijama o najskupljim pisanicama na svijetu. Pogledali smo videozapis o pisanicama povezanih s ruskom carskom obitelji, prošetali smo se virtualnim Fabergé muzejem. Koristili smo autentična Fabergé jaja kao umjetničku inspiraciju za ukrašavanje vlastitog jaja u stilu Fabergéa. Napravili smo i izbor najmaštovitije pisanice https://forms.gle/y86Jmzm2CxE3YSvy5.

Naše uratke možete vidjeti na Facebook grupi projekta i na Twinspaceu  projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko uradaka možete pogledati pod opširnije…


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Dan ružičastih majica“ u 3.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 27. 3. 2021. 16:18

Učenici 3. b razreda sudjelovali su u eTwinning projektu „Dan ružičastih majica“. Ovim projektom obilježili smo Dan ružičastih majica 2021. Glavni ciljevi projekta su prevencija vršnjačkog nasilja i buđenje učenikove svijesti o tome, poticanje na pomoć jedni drugima u određenim situacijama fokusirajući se na negativne strane svih vrsta nasilja. Dan ružičastih majica nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja kojeg je 2017. godine potvrdio i Hrvatski sabor. Poznatiji kao Pink Shirt Day,  Dan ružičastih majica je kao ideja nastao 2007. godine u Kanadi, a  obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice te su postale simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

Taj tjedan razgovarali smo o osjećajima. Učenici su u grupama prikazivali zadani osjećaj pantomimom ili izgovaranjem neke rečenice različitim tonom glasa ovisno o osjećaju koji se mora izraziti. Na primjeru sante leda vidjeli su kako dolazi do sukoba. Izrađivali smo mentalne mape u digitalnom alatu mindmaps. Gledali smo film o nenasilnoj komunikaciji. Razgovarali o zlostavljanju. Kakvo ono može biti ? Što je sukob, vršnjačko nasilje? Tako smo došli i do Dana ružičastih majica, dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. I mi smo htjeli  pomoći zlostavljenom dječaku. Skupili smo novce i kupili svi iste ružičaste majice. Stalno ćemo ih nositi i nećemo se više svađati. Iz prezentacija:  Uvažavam različitosti i Stop nasilju naučili smo da su svi ljudi različiti, ali  jednaki. Na satu likovne kulture dizajnirali smo majice s porukom. Uredili smo pano. Gledali smo film „ Ne rugaj se“. Pjevali smo pjesmu „Sve je dobro dok si živ“. Igrali se vani na svježem zraku i crtali na asfaltu. Izradili smo i osobnu iskaznicu današnjeg dana u alatu BigHugelLabs opcija BadgeMaker. Naše aktivnosti objavili u virtualnom muzeju gdje će biti objedinjene u zajedničkoj galeriji u aplikaciji emaze. Napravili smo zajedničku fotografiju u obliku velikog srca. Učenici su upoznati na koje sve načine mogu doprinijeti smanjenju vršnjačkog nasilja. 

Projektne aktivnosti prezentirane su putem Twinspacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije se nalaze pod opširnije.

 

[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Boje ljubavi / The colors of love" u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 25. 3. 2021. 18:16

22. ožujka 2021. učenici 2. b razreda obilježili su Dan šarenih čarapa u sklopu eTwinning projekta "Boje ljubavi / The colors of love". 

Na početku naših aktivnosti upoznala sam učenika sa osnovnim ciljem projekta, a to je buđenje svijesti učenika o karakteristikama osoba i djece s Down sindromom.

Nakon provedbe projekta učenici će moći:
- razumjeti što je Down sindrom i kako nastaje
- primijeniti stečene spoznaje u praktičnom radu
- pokazati razumijevanje potreba
- zaključiti da Down sindrom nije bolest
- izraziti sličnosti s djecom sa sindromom Down
- usporediti iskustvo različitosti
- zastupati mišljenje da se brinemo, razumijemo i poštujemo prava osoba s Down sindromom

Izradili smo u Canvi plakat za današnji dan, a u Wordartu smo izradili oblak riječi. Razgovarali smo o poremećaju koji imaju ta djeca, kako možemo prepoznati takvu djecu. 
Toga se dana obuvaju i šarene čarape, a time se šalje poruka o prihvaćanju različitosti. Diljem svijeta odvijaju se različite aktivnosti koje pomažu u postizanju jednakih prava i dostojanstva osoba s Down sindromom te boljih uvjeta i kvalitete njihova života.

Na početku smo pogledali dokumentarni film „Mama, imam prijatelja“ koji govori o djeci iz Hrvatske koji imaju Downov sindrom i kao im je u školi, kako ih okolina prihvaća, s kojim problemima se suočavaju…

Zaključili smo da je u različitosti ljepota i bogatstvo života, a svi mi moramo prihvatiti i te različitosti i tako obogatiti i sebe i druge.

Nakon toga smo pisali pjesmicu/akrostih na pojam DOWN SINDROM ili DAN ŠARENIH ČARAPA. Crtali smo šarene čarape, plesali smo – ples šarenih čarapa.

Naše aktivnosti možete pogledati na Twinspaceu: https://twinspace.etwinning.net/164565/pages/page/1507808
Twinspace (etwinning.net).
 
Učiteljica Anita Mikulandra
 
Fotografije nekih aktivnosti nalazi se pod opširnije.

[OPŠIRNIJE]Memento prijateljstva 7
Anita Mikulandra / datum: 3. 3. 2021. 17:10

eTwinning projekt Memento prijateljstva7/memento for friendships je projekt koji kroz niz aktivnosti razvija kompetencije Građanskog odgoja. Kod učenika razvija socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samostalnost, samopouzdanje, pridržavanje pravila... Projekt je odobren od MZO. Autor projekta Sandra Vuk.
Učenici 3.a su u projektu su imali više od 10 radionica.
1. Biranje predsjednika razreda
2. Sukob
3. Rješavanje problema
4. Prijateljstvo
5. Vukovar, grad heroj
6. Ja sam ja
7. Dan kravata
8. Dan jabuka
9. Dan zahvalnosti za plodove zemlje
10. Čepovima do skupih lijekova
11. Škole za Afriku
12. Skupljanje starih baterija
13. Međunarodni dan osoba s invaliditetom
14. Božić
15. Valentinovo
16. Dan sigurnog interneta
17.Valentinovo
18. Sudjelujemo u stvaranju bojanke o Covidu 19.
19. Dan ružičastih majica

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Dan ružičastih majica - stop vršnjačkom nasilju
Anita Mikulandra / datum: 3. 3. 2021. 17:05

Učenici 3.a razreda su sudjelovali u projektu naše škole "Dan ružičastih majica". U tom integriranom radnom radu su učenici odjenuli ružičaste majice i dali podršku svojim vršnjacima koji na bilo koji način doživljavaju nasilje. Gledali smo film o vršnjačkom nasilju i učili kome se obratiti ako to doživimo. Anonimnom anketom smo ustanovili ima li u našem razredu ili školi vršnjačkog nasilja, te kako prevladate probleme koje muče učenike. Ukrasili smo pano ružičastim majicama i napisali poruke nasilnicima. Fotografirali smo se sa učenicima naše škole i poslali poruku "Stop vršnjačkom nasilju".

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt Pusni običaji naših krajeva u 3.a
Anita Mikulandra / datum: 3. 3. 2021. 16:57

Učenici 3.a razreda su sudjelovali u eTwinning projektu Pusni običaji naših krajeva autorice Daliborke Rotar i Milane Vukelić. Svrha projekta je poticati kod učenika ljubav prema njegovanju tradicije i kulture svog kraja, kao i krajeva  drugih naroda.Upoznavajući običaje čuvamo baštinu naših krajeva i razvijamo ljubav prema našim običajima.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]19.2.2021. učenici 3.a razreda su obilježili 100. dan škole
Anita Mikulandra / datum: 3. 3. 2021. 16:47

U integriranom radnom danu različitim aktivnostima su ostvarili ciljeve i ishode propisane Kurikulumom. Kroz razne aktivnosti su razvijali socijalne i građanske vještine, razvoj suradnje, tolerancije, uvažavanja, prijateljstva..
Aktivnosti koje smo proveli:
1. Plakat - 100 dana škole
2. Oslikali i ukrasili svoje majice, šešire, marame i kape brojem 100
3. Ukrasili razredni pano likovnim radovima s motivom broja 100
4. Napravili plakat od 100 riječi zavičajnog govora
5. Matematička igra u kojem je rezultat 100
6. Ples od 100 koraka.

Učiteljica Antonija Trgovac

Fotografije pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "100. dan škole" u 3. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 26. 2. 2021. 18:02

3.b razred ostvario je 19. 2. 2021. eTwinning projekt „100. dan škole“ Proveli smo odabrane sadržaje i tako obilježiti ovaj dan u školi. Dan smo zamislili kao dan bez školskih udžbenika kroz igre i međupredmetne korelacije i aktivnosti. Učenici su kroz aktivnosti stekli kompetencije komuniciranja na materinjem jeziku, razvili projektno i tjelesno zdravstveno područje koji su integrirani dio projekta. Kroz socijalna i građanska prava i dužnosti, kao dio zajednice, razvili su i osvijestili vlastitu kulturološku dimenziju.

100. dan škole u 3. b razredu - 19.02. 2021. proveli smo kroz ove aktivnosti:

- u osmosmjerki smo tražili riječi, zaključili smo što je sve zajedničko u tiriječima

- sastavljali i zapisivali riječi koje u sebi imaju slova STO

- pisali jednosložne, dvosložne, trosložne, višesložne riječi, od njih sastavljali rečenice, ponavljali imenice, glagole i pridjeve

- proučavali novčanicu od 100 kn, razgovarali što bi trebali napraviti da zaslužimo da budemo na novčanici od 100 kn

- skinuli smo s interneta novčanicu od 100 kn, napravili avatara u programu Cartoonize i u Bojanju 3D ugradili svoj avatar na novčanicu od 100 kn

- na satu matematike igrali igru kockicama, svaki učenik je bacio dvije kockice, zapisao brojeve, brojeve pomnožio i zbrojio, pobijedio je onaj koji je u 5 bacanja došao bliže broju 100

- na satu likovne kulture izrađivali naočale s brojem 100

- na satu tjelesne i zdravstvene kulture vježbali 100 vježbi, sami si zadali vježbe i koliko puta ih napravili

- svaki je napisao na sredini papira svoje ime, i poslao slijedećem učeniku, ostali su pisali lijepe riječi, svaki učenik je na kraju imao oko svojeg imena napisano oko 100 lijepih riječi o sebi

- od 100 plastičnih čaša napravili smo neobičnu građevinu

- napisali i otpjevali pjesmu o 100. danu škole

- kuhali čaj i jeli kolače koje smo donijeli od kuće, slikali se za uspomenu

Cilj  je bio da učenici budu sretni i zadovoljni što su učenici, osviješteni koliko puno mogu naučiti za samo 100 dana i sretni što u svojoj školi uče na inovativan i poticajan način.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem Twinspacea.

Učiteljica Mirela Kojić

Fotografije možete pogledati pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Dan ružičastih majica 2021“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 25. 2. 2021. 17:10

Ove godine uključili smo se u međunarodni eTwinning projekt Dan ružičastih majica 2021/Pink Shirt Day 2021. Glavni ciljevi projekta su prevencija vršnjačkog nasilja i buđenje učenikove svijesti o tome, poticanje na pomoć jedni drugima u određenim situacijama fokusirajući se na negativne strane svih vrsta nasilja.
Učenici su kroz aktivnosti razvijali kompetencije komuniciranja na materinjem jeziku (čitanje, pripovijedanje, pisanje). Učenici su također upoznali učenike iz drugih zemalja surađujući u nekim zajedničkim projektnim aktivnostima…

Na početku projekta upoznali smo se s ciljem projekta. Razgovarali smo o pravilima ponašanja na internetu (Nettiquete) - izradili smo knjigu u Bookcreatoru i sigurnosti na internetu. Predstavili smo se i označili našu školu na zajedničkoj mapi. Također s ostalim partnerima u projektu iznijeli smo svoja prva razmišljanja o Danu ružičastih majica, sudjelovali smo u videokonferenciji samih sudionika projekta, razgovarali smo o samom početku obilježavanja Dana ružičastih majica, dizajnirali smo ružičastu majicu, izradili plakat, napisali poruke nenasilja U sklopu projekta izradili smo u wordartu naš logo projekta, slagali smo puzzle sa logom Dana ružičastih majica, izradili  smo plakat o riječima koje nisu poželjne i koje upućuju na nasilje, pisali smo lijepe riječi koje želimo čuti, ukrasili smo razredni pano. Na Dan ružičastih majica gotovo svi učenici su došli u ružičastom. Igrali smo igru uloga u kojoj smo učili kako reći NE i kako pomoći nekoj osobi koja je izložena nasilju – npr. na putu do škole nasilnik želi novac, krađa sendviča, izrugivanje… Gledali smo prezentaciju o različitim oblicima nasilja i analizirali ih te iznosili svoja iskustva s tim oblicima nasilja. Razgovarali smo o nasilju i govoru mržnje. Gledali smo edukativni video o vršnjačkom nasilju te smo pojasnili sve događaje u videu i kako postupci imaju svoje posljedice. Odigrali smo kviz u wordwalu o onom što smo naučili, izradili smo osobnu iskaznicu... Objavili smo u virtualnom muzeju naše aktivnosti koje će biti objedinjene u zajedničkoj galeriji u aplikaciji emaze, ali smo u Movie makeru smo izradili naš video o aktivnostima koje smo proveli. Fotografirali smo se u sklopu projekta surađujući s ostalim partnerima s riječi „face“ kojom ćemo poslati snažnu poruku kad se povežu sve riječi - " If you turn and face the other way when someone is being bullied, you might as well be the bully too" (nepoznati autor) Također smo se fotografirali s ostalim učenicima razredne nastave naše škole tako da smo našim tijelima oblikovali smo veliko ružičasto srce u znak ljubavi i razumijevanja jednih prema drugima. Na kraju projekta imali smo evaluaciju projekta kojom su učenici iznijeli oduševljenje i zadovoljstvo provedenim aktivnostima.

Naše aktivnosti nalaze se na Twinspaceu  i Facebook stranici projekta -https://twinspace.etwinning.net/123482/pages/page/1278729

https://twinspace.etwinning.net/123482/pages/page/1319438;  

https://twinspace.etwinning.net/123482/materials/images

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografija naših aktivnosti pogledajte pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Safer Internet Day 2021" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 21. 2. 2021. 14:01

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u eTwinning projektu „Dan sigurnijeg interneta/Safer Internet Day 2021“. Ovim  projektom učenici će upoznati koje sve opasnosti skriva internet te kako se zaštiti i odgovorno koristiti internet i dostupne usluge. Svi sudionici projekta morali su izvršiti obavezne suradničke zadatke: mapirali smo školu na karti, predstavili se projektnim partnerima, izradili smo digitalnim alatom zastavu projekta, sudjelovali na organiziranim događanjima povodom Dana sigurnijeg interneta, sudjelovali u stvaranju zajedničke rap pjesme, napisali nekoliko savjeta za sigurnost na internetu…

Svaki pojedinačni partner ga je mogao obilježiti svojim aktivnostima. Naše aktivnosti su bile: na satu Hrvatskog jezika čitali smo tekst „Računala za sveznalice i neznalice“. Nakon upoznavanja s računalima i razgovora o pročitanom tekstu, učenici su popunjavali piktogram o korištenju računala, tableta te svrsi korištenja tih uređaja. Saznali smo da učenici svakodnevno koriste računala/tablete i da najviše borave na Tik toku, snimaju videozapise te da igraju različite igrice. Samo ponekad koriste internet za učenje. Gledali smo i čitali slikovnicu „Pčelica Netica“ (https://netica.hr/materijali/Slikovnica_web.pdf)  u kojoj pčelica i njezini prijatelji upoznaju učenike s različitim s situacijama koje vrebaju na internetu (dopisivanje s nepoznatim osobama, iskakanje neprikladnih sadržaja, otvaranje kartica za kupnju dodatne energije, otkrivanju osobnih podataka...) Saznali smo kako oni provode vrijeme koristeći digitalnu tehnologiju, s kakvim se problemima suočavaju i naučili korisne informacije o pravilnom i sigurnom korištenju interneta!

Raspravljali smo o situacijama koje smo vidjeli u digitalnoj slikovnici te su učenici iznosili vlastita iskustva o neugodnim situacijama koje su doživjeli na internetu.  Napravili smo letak u Canvi gdje smo napisali kratke upute za ponašanje na internetu, a zatim smo rješavali nastavni listić u kojem smo trebali pročitati dobivene rečenice/tvrdnje i pravilno ih rasporediti o tome što smijemo, a što ne smijemo raditi na internetu.

Za kraj smo odigrali digitalnu igricu s dabricom Darkom (https://ucitelji.hr/igre/dabrica1/) i osvojili diplomu. „Dabrica Darka otkriva digitalni svijet“ je igra za učenike nižih razreda nastala u okviru projekta Growing up on a safer Internet sufinanciranog od strane Google.org koja ih na zabavan način uči ponašanju na internetu. Učenicima se projekt jako svidio što su pokazali i u evaluaciji projekta. Na kraju aktivnosti podijelili smo i diplome.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem TwinSpacea Twinspace (etwinning.net) i Facebook grupe projekta (vidljiva članovima projekta).

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "100. dan škole" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 21. 2. 2021. 13:39

Učenici 2.b razreda obilježili su 100. dan škole 19. veljače 2021. godine. 100.dan u školi je međunarodni projekt koji se obilježava sredinom veljače kao 100. dan polaska učenika u školu (razred). 
Ovaj dan učenici obilježavaju nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100, želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu koji provode.

100. dan škole obilježavamo na način da integriramo sadržaje redovne nastave koji povezujem s brojem 100. na zanimljiv način, igrajući se, maštajući, razvijajući kreativnost i učeći koristiti IKT u nastavi u svrhu istraživanja, samog rada ili pak evaluacije ili desiminacije rada.

Ove godine organizirali smo integrirani dan na način da su učenici kroz vođene aktivnosti ostvarili obrazovno – odgojne ciljeve i ishode u skladu s Kurikulumom nastavnih predmeta i međupredmetnih tema, razvili temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvili socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini

Moto projekta jest "Sto dana pametniji" te želimo roditeljima prezentirati što smo to kroz ovu školsku godinu, tj. u prvih sto dana 2. razreda naučili. Dan smo podijelili na različite aktivnosti koje su imale različite načine rada, pristup, ciljeve i ishode. Neke aktivnosti su se radile u parovima a neke individualno ili u skupinama. Aktivnosti koje smo provodili nalaze se u wakelet kolekciji https://wke.lt/w/s/f0-7x7.

Ukratko: na vrata smo zalijepili plakat, izrezali smo naočale i krunu koje smo obojili i nosili smo ih tijekom cijelog 100. dana. Učenici su dobili zadatak istražiti tko se nalazi na novčanici od 100 kuna, koja znamenitost je na naličju novčanice i u kojemu se gradu nalazi. Drugi dio zadatka bio je nacrtati  sebe na novčanici od 100 kuna i napisati kojom zaslugom su se našli na njoj.  Nakon toga učenici su trebali u tablicu ispisati svoje ime i tako popuniti 100 polja te otkriti koje im je slovo na broju 100. Igrali smo memory – zadatak je bio pronaći parove riječi koje u sebi imaju riječ STO - tj. povezati sličicu i riječ (npr. sličicu stopala s riječi stopalo), iz matematike smo rješavali u skupinama 100 zadataka, u paru smo igrali kviz – bacajući kocku u slučaju točnog odgovora pomiču se toliko mjesta u tablici - tko će prije stići do 100, na TZK -u su učenici dobili listić sa 6 vježbi (preskok vijače, zvijezda, čučnjevi, okretanje oko sebe, skakanje na jednoj nozi, skok u obruč i izvan njega). Zadatak je bio da svaki učenik upiše koliko puta će izvesti koju vježbu, a da je ukupni broj 100. Svi smo ostvarili zadatke…

Evaluacija samog dana bila je odlična – izjava učenika: „Bilo je super! Cijeli dan smo se samo igrali!“ Na kraju dana podijelili smo i diplome.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem TwinSpacea Twinspace (etwinning.net) /Twinspace (etwinning.net) i Facebook grupe projekta (vidljiva članovima projekta).

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Pusni običaji naših krajeva" u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 21. 2. 2021. 13:14

2.b razred uključio se u eTwinning projekt „Pusni običaji naših krajeva“. Cilj projekta bio je proširiti znanja učenika o tradicionalnim pusnim običajima kraja iz kojeg potječu. Također, provođenjem zajedničkih aktivnosti s drugim učenicima iz različitih škola, iz različitih krajeva RH i drugih država učenici su naučili poštivati različitosti kulturnih običaja. Projektom su se razvijale kompetencije: komunikacija na materinskom i stranom jeziku, socijalna i građanska kompetencija, kulturna svijest i izražavanje, inicijativnost i poduzetnost, učiti kako učiti.

Učenici su uočavali i razlikovati pusne običaje svoje domovine, kao razlike između zavičaja RH i drugih zemalja, isticali su važnost njegovanja tradicije pojedinog kraja RH i drugih zemalja, sudjelovali su u istraživačkoj i projektnoj nastavi, učili samostalno, ali i surađivali s partnerima. U projektu je sudjelovalo  25 projektnih partnera iz 3 europske zemlje. 

U našem razredu smo razgovarali o običajima maskiranja u Čazmi. Saznali smo da nema posebnog običaja organiziranja karnevala, nego se zadnji dan petog godišnjeg doba, u utorak organiziraju grupne povorke u kojima najčešće sudjeluju djeca. Oni obilaze kuće pjevaju prigodne pjesme, dok odrasli imaju zabave navečer u domovima gdje pjevaju i plešu te biraju najljepšu masku. Sudjelovali smo na videokonferenciji s projektnim partnerima 12. veljače 2021. Aktivnosti koje smo proveli su bile raznolike: čitali smo pjesme, pisali akrostih, slagali puzzle, upoznali karnevale u Hrvatskoj, opisivali zvončara, igrali digitalne igre, izrađivali maske na satu likovne kulture, opisivali maske, snimili radijsku emisiju o karnevalskim običajima u Čazmi, jeli krafne, imali ples pod maskama… Proveli smo evaluaciju projekta – analiza evaluacije je bila da se svima se svidjelo učiti na ovakav način-

Sve naše provedene aktivnosti možete vidjeti  na TwinSpaceu – stranica - Twinspace (etwinning.net), materijali - Twinspace (etwinning.net).

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija pogledajte pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „Na putu dobrote 2“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 8. 1. 2021. 11:47

Učenici 2. b razreda u mjesecu prosincu ostvarili su još jedan eTwinning projekt "Na putu dobrote", autorice Sandre Vuk u koji su se uključili drugu godinu zaredom. To je projekt koji potiče da u blagdanskim danima potaknemo kod učenika, odraslih i svih ostalih u zajednici potrebu dijeljenje dobrih i pozitivnih trenutaka. Cilj projekta je promocija vrijednosti dobrote kroz mjesec prosinac nizom aktivnosti kojima će se uočiti kako je potrebno samo pogledati oko sebe i uočiti što možemo promijeniti, podijeliti i učiniti drugačije.

Započeli smo prosinac pronalaženjem dobrih osobina kod prijatelja u klupi, uredili smo pano i našu učionicu, svakodnevno smo otvarali adventski kalendar i ispunjavali predviđene zadatke. Učenici su željno iščekivali drugi dan kako bi mogli otvoriti još jedan prozorčić. Darivali smo potrebite, sudjelovali u humanitarnim akcijama "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" gdje su učenici donosili plastične čepove i ubacivali ih u predviđenu kutiju u holu škole,  a kupnjom bonova u vrijednosti 5 kn sudjelovali smo u Caritasovoj tjednu solidarnosti. Novcem prikupljen tom akcijom pomaže se obiteljima u potrebi. sakupljali smo i stare baterije i na taj način pomogli očuvanju okoliša. U prosincu nam je bio i sveti Nikola i darivao nas, sudjelovali smo u razrednoj online božićnoj priredbi kju smo poslali roditeljima zbog epidemiološke situacije, izrađivali smo božićne čestitke i ukrase za naše prijatelje iz projekta, ali i za prijatelje u 2.a razredu naše škole, pisali smo pisma Djedu Božićnjaku, pomagali bakama i djedovima, roditeljima, životinjama izrađujući božićne kolačiće...

Dobra djela učenici su činili u razredu, u školi, u široj zajednici, ali  i u prirodi.

Projektne aktivnosti prezentirane su putem TwinSpacea i Facebook grupe projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih naših aktivnosti pogledajte pod opširnje...


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Dan ružičastih majica/Pink Shirt Day 2021." u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 8. 1. 2021. 10:47

Učenici 2.b razreda ove godine uključili su se u zanimljiv eTwinning projekt  "Dan ružičastih majica/Pink Shirt Day 2021." 

Ovim ćemo projektom obilježiti Dan ružičastih majica 2021. zadnje srijede u veljači. Učenici će upoznati na koje sve načine mogu doprinijeti smanjenju vršnjačkog nasilja i buđenju učenikove svijesti o tome, poticanju na pomoć jedni drugima u određenim situacijama fokusirajući se na negativne strane svih vrsta nasilja.. Projekt je usmjeren na učenike osnovnih i srednjih škola u starosti od 6-19 godina. Projektni partneri imaju slobodu obilježiti Dan ružičastih majica 2021. s učenicima na način koji žele kroz međupredmetne korelacije, radionice i aktivnosti.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt „The Designer Tiny Hands“ u 2.b razredu
Anita Mikulandra / datum: 5. 1. 2021. 16:17

Učenici 2.b razreda uključili ove godine u eTwinning projekt „The Designer Tiny Hands“ i uspješno ga priveli kraju. Projekt „Designer Tiny Hands“ zabavan je i suradnički projekt koji razvija kreativnost učenika. Učenici će projektom poboljšati vještine rada rukama. Projekt je započeo u rujnu 2020. godine i završio krajem prosinca 2020. Sudjelovali smo u timskim aktivnostima učenika i otkrivali nove suradničke oblike komunikacije s našim projektnim partnerima. U projektu smo imali zadane različite aktivnosti  koje smo prezentirali drugim učenicima: izrađivali smo igračke, muzičke instrumente, sudjelovali na EU code weeku, izrađivali narodnu nošnju našeg zavičaja, koristili različite web alate, sudjelovali u zajedničkoj izradi digitalnog kalendara za 2021. godinu, izrađivali online robota u suradnji s našim projektnim partnerima, sudjelovali u izradi časopisa, pisali božićne čestitke i izrađivali ukrase za bor…

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih aktivnosti pogledajte pod opširnije...

Naše aktivnosti…

https://twinspace.etwinning.net/118918/materials/images


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Secret Santa" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 24. 12. 2020. 17:20

Ove godine uključili smo se u zanimljiv projekt „Secret Santa“/Tajni Djed Mraz.

Na početku smo se upoznali s ciljem i aktivnosti ovog projekta. Cilj projekta je pomoći djeci u potrebi isporukom zamotanih igračaka neposredno prije Božića, u nadi da će im pružiti prekrasno blagdansko iskustvo. Ovaj projekt pruža blagdansko veselje. Sudjelovanjem u ovom programu potaknut ćete djecu na sanjarenje! U školi ili kući možete obaviti toliko svečanih aktivnosti kako biste djecu uvukli u božićni duh! Učite o pravom značenju sezone naglašavajući davanje nad dobivanjem.

Nakon toga smo izradili popis učenika i brojeva na kuglicama. Kuglice smo izvlačili iz čarobne kutije te je svaki učenik dobiveni broj uzeo kako bi postao SECRET SANTA. S roditeljima smo dogovorili kupnju malog poklončića i izradu božićnih čestitki. Roditelji su bili oduševljeni našim projektom.

Na završetku projekta smo otkrili našeg tajnog Djedicu i izmijenili smo poklone i čestitku koju smo sami napravili. Naučili smo kako je lijepo davati, darivati.

Na kraju smo imali evaluaciju projekta. Svima se projekt svidio.

Učiteljica Anita Mikulandra

Nekoliko fotografija pod opširnje...

 


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Što za mene znači Božić" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 23. 12. 2020. 15:28

Učenici 2.b razreda uključili su se u eTwinning projekt „Što za mene znači Božić“. Projekt će započeti 1.12.2020. a završiti na Badnjak, 24.12.2020. Učenici si izvodili različite aktivnosti vezane uz Božić – pisali pjesme, priče, rješavali kvizove, labirinte, prepričavali tekstove, crtali, smišljali rečenice… Nakon predstavljanja razredu, sve su materijale prikupili u razrednoj knjizi "Što za mene znači Božić".

Naše aktivnosti nalaze se na službenoj stranici projekta: https://twinspace.etwinning.net/130348/materials/images.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren eTwinning projekt "Božić u srcu mom i tvom" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 9. 12. 2020. 23:33

Učenici 2.b razreda uključili su se ovog prosinca u eTwinning projekt "Božić u srcu mom i tvom". U projektu sudjeluju učenici i učitelji iz Hrvatske te jedna škola iz Slovačke. Ciljevi ovog projekta su razvijati suradničko učenje, odgovornost i komunikacijske kompetencije. Na nekoliko radionica će izađivati božićne ukrase te ih pred Božić poslati u četiri partnerske škole, koje će im biti dodijeljene. Isto će tako i naši učenici dobiti ukrase od partnerskih škola te na taj način podijeliti duh Božića. U zadnjem tjednu ovog obrazovnog razdoblja, pred zimske praznike, naši će učenici videopozivom, nekome od partnera, čestitati nadolazeće blagdane.

Učenici 2. b razreda izradili si ukrase za dvije partnerske škole u Dugom Selu (1.e razred i učiteljica Marina Perković) i Rešetarima (3.a razred i učiteljica Slađana Ninković). Također od naših novih prijatelja dobili smo ukrase koje možete vidjeti pod opširnije...

Naši materijali objavljeni su na stranici  https://twinspace.etwinning.net/131844/materials/images.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Secret Santa" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 1. 12. 2020. 15:45

„Secret Santa“ je eTwinning projekt koji bi trajao u prosincu 2020. Ovaj projekt pruža blagdansko veselje. Učenici 2.b razreda uz suglasnost roditelja uključili su se u projekt.

Sudjelovanjem u ovom programu potaknut ćemo djecu na sanjarenje! U školi ili kući možete obaviti toliko svečanih zanmljivih koji naglašavaju istinsko značenje Božića, posebice naglašavajući važnost davanja nad dobivanjem.

Zadatak učenika je nasumično izvući ime učenika u razredu i pripremiti mali simbolični poklon za tog učenika i zamotati ga. Pokloni se otvaraju posljednjeg dana nastave u prosincu. Ovaj Božić promovira dobrotu u našoj učionici. Razmjena poklona zabavan je način kojim ćemo učenicima u razredu omogućiti da sudjeluju u blagdanskom veselju.

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Na putu dobrote 2/On the path of kindness" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 23. 11. 2020. 15:50

Učenici 2.b razreda uključili su se i ove godine u eTwinning projekt „Na putu dobrote 2 “. Projekt će povećati svijest među učenicima o tome kako mogu napraviti promjenu u svijetu počevši od sebe i dijeljenja onoga što imaju prema drugima. Razlika počinje s ljubavlju prema sebi, a zatim širenjem dobrote. Poticanje i zajednice da se priključi sudjelovanju.
Projekt koji potiče kod učenika, odraslih i svih ostalih u zajednici potrebu dijeljenje dobrih i pozitivnih trenutaka. Cilj projekta je promocija vrijednosti dobrote nizom aktivnosti kojima će se uočiti kako je potrebno samo pogledati oko sebe i uočiti što možemo promijeniti, podijeliti i učiniti drugačije.
Učenici će biti uključeni u tri glavne aktivnosti, stvoriti određeni ishod zadataka (crteži, pokloni, mali darovi, sakupljanje predmeta, knjige / ugovori, prezentacije pomoću dramskih tehnika itd.) i objavljivati i pratiti putem ​ Twinspace -a / razmjenjivanju e-pošte digitalne čestitke kako biste usporedili svoj rad sa ostalim školama koje sudjeluju.
Sve prezentacije aktivnosti i rada na projektu mogu biti u powerpoint / pdf-u,snimljene kamerom ili koristeći neki drugi digitalni trag.

Naše aktivnosti:

https://twinspace.etwinning.net/121089/materials/images

Autorice projekta su Sandra Vuk i Snježana Duić.

Učiteljica Anita Mikulandra

 


[OPŠIRNIJE]2.b razred uključio se u eTwinning projekt „Pusni običaji naših krajeva“...
Anita Mikulandra / datum: 19. 11. 2020. 12:57

2.b razred uključio se u eTwinning projekt „Pusni običaji naših krajeva“. Cilj projekta je proširiti znanja učenika o tradicionalnim pusnim običajima krajeva iz kojih potječu. Provođenjem zajedničkih aktivnosti s drugim učenicima iz različitih škola, iz različitih krajeva RH i drugih država učenici će naučiti poštivati različitosti kulturnih običaja. Projektom se žele razvijati kompetencije: komunikacija na materinskom i stranom jeziku, socijalna i građanska kompetencija, kulturna svijest i izražavanje, inicijativnost i poduzetnost, učiti kako učiti.

Učenici će u raznim područjima upoznati pusne običaje svoga kraja kao i običaje drugih škola uključenih u projekt. Svrha projekta je poticati kod učenika ljubav prema njegovanju tradicije i kulture svoga kraja, kao i krajeva drugih naroda. Projekt će se realizirati u suradnji s drugim partnerskim školama iz RH i drugih zemalja.

Projekt će se odvijati od 15. siječnja 2021. godine do 15. ožujka 2021. godine. Aktivnosti projekta će se odvijati kroz individualne i grupne radove. Komunikacija između projektnih partnera provodit će se putem videokonferencije i TwinSpace.

Učenici će:

- uočavati i razlikovati pusne običaje svoje domovine, kao i razlike između zavičaja RH i drugih zemalja

- isticat će važnost njegovanja tradicije pojedinog kraja RH i drugih zemalja

- sudjelovat će u istraživačkoj i projektnoj nastavi

- učit će samostalno, te kroz suradničko učenje i timski rad

Provedene aktivnosti projektnih partnera će biti objavljene putem TwinSpacea i mrežnih stranica osnovnih škola. U projektu trenutno sudjeluje 25 projektnih partnera iz 3 europske zemlje. 

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Radio Heritage" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 30. 10. 2020. 15:38

Učenici 2.b razreda uključili su se u eTwinning projekt „Radio Heritage“. Učenici će tijekom projekta istraživačkim učenjem steći znanja o vlastitoj kulturnoj baštini i upoznati kulturnu baštinu projektnih partnera te snimiti i montirati pet radijskih emisija posvećenih baštini. Kroz to će se podići svijest o prihvaćanju sličnosti i različitosti među projektnim partnerima, a učenici i učitelji steći će kompetencije rada u novim digitalnim alatima u sigurnom mrežnom okružju poštujući autorska prava i GDPR. 

Naše aktivnosti nalaze se na službenoj stranici projekta: https://twinspace.etwinning.net/122932/materials/images¸ https://twinspace.etwinning.net/122932/materials/files

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]Ostvaren prvi ovogodišnji eTwinning projekt u 2.b razredu - "Dan jabuka 2020"
Anita Mikulandra / datum: 27. 10. 2020. 13:22

Učenici 2. b razreda i ove godine sudjelovali su u eTwinning projektu "Dan jabuka 2020". Cilj projekta bio je upoznati učenike s utjecajem jabuke na naše zdravlje, upoznati vrste jabuka, put razvoja jabuke od sjemenke do ploda, način konzumiranja jabuke i proizvoda od jabuka, organizirati kreativne, likovne i literarne radionice, uključiti jabuku u matematičke zadatke i upoznati igrokaze u kojima važnu ulogu ima jabuka.

Projekt je trajao nekoliko dana. Imali smo različite aktivnosti. Saznali smo zanimljivosti o jabukama kao što je jabuka, gdje  jabuke najbolje rastu, za što ih koristimo, koje vrste jabuka poznajemo, proučili smo životni ciklus jabuke od sjemenke do ploda, istražili smo dijelove ploda jabuke. Čitali smo priču „Kako  je jabuka dobila svoju zvijezdu“ i pronašli smo je u jabuci. Saznali smo da na Tibetu raste posebna vrta jabuke koja se zove „crni dijamant“, ali zapravo je tamnoljubičaste boje zbog velike nadmorske visine na kojoj raste. Također smo saznali da stanovnici Turske pojedu najviše jabuka godišnje, opisivali smo jabuku, rješavali smo matematičke zadatke u kojima je jabuka bila glavni lik, snimili smo izvješće za našu razrednu televiziju, igrali smo kvizove, slagali puzzle, tražili kroz labirint put od crva do jabuke, koristili smo različite digitalne alate. U likovnom dijelu pastelama smo prikazali jabuke na stolu poput poznatih likovnih umjetnika. Glazbeno smo obradili i opjevali pjesmu u kojoj se spominje jabuka.

Također smo istražili koje su koristi i dobrobiti jabuke, što od njih možemo napraviti i kako u njima uživati. Od rodbine, susjeda saznali smo o količinama konzumacije jabuka u obitelji, kao i o cijenama i dostupnosti jabuka. Zasladili smo se kolačima od jabuka i na kraju svih aktivnosti napravili evaluaciju projekta koji je jednoglasno dobio čistu peticu.

Mali dio svega vidljiv je u priloženim fotografijama, a svi materijali nalaze se na Twinspaceu projekta.

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Ljepota različitosti 2" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 16. 9. 2020. 17:14

Učenici 2.b razreda uključili su se u eTwinning projekt "Ljepota različitosti 2". Projekt "Ljepota različitosti 2" je projekt namijenjen učenicima od 2. – 4. razreda s ciljem da se učenici međusobno upoznaju predstavljajući sebe, svoja umijeća, hobije, sve ono što vole i što ih opisuje, istraže i prezentiraju zanimljivosti i ljepotu mjesta u kojem žive, surađuju, uče jedni od drugih kroz različite dogovorene aktivnosti. Učenici bi istraživali o svom zavičaju i predstavljali svoje osobitosti i vještine ostalim učenicima drugih škola uključenih u projekt. Ovim projektom želimo razviti suradnju učitelja i učenika koji u novoj školskoj godini rade po novim predmetnim kurikulumima. Naglasak je na razvijanju kulturne svijesti i pojmu identiteta, empatiji te uvažavanju i prihvaćanju različitosti, socijalnih i komunikacijskih vještina, suradnji i timskom radu. Naglasak je na suvremenim metodama poučavanja, aktivnom učenju, radionicama, učenju istraživanjem i uporabi IKT-a u nastavnim/projektnim aktivnostima.

https://twinspace.etwinning.net/120318/materials/images

Učiteljica Anita Mikulandra

Fotografije nekih aktivnosti pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]eTwinning projekt "Memento prijateljstva 7" u 2. b razredu
Anita Mikulandra / datum: 7. 9. 2020. 16:11

Učenici 2.b razreda uključili su se i ove godine u eTwinning projekt „Memento prijateljstva7/ memento for friendships“. Memento prijateljstva je projekt koji kroz niz aktivnosti s učenicima od 1.- 4.razreda razvija kompetencije Građanskog odgoja i obrazovanja(MPT). Razvijat ćemo kod učenika: socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samostalnost, samopouzdanje, međusobno uvažavanje kroz pridržavanje zajedničkih dogovorenih pravila. Web stranica projekta: http://mementoprijateljstva.weebly.com/
Projekt od 2015. ima pisano odobrenje MZO za sprovođenje u školama. Učenici će kroz niz aktivnosti stjecati znanje o sebi, razumjeti svoje emocije, razvijati odgovornost prema sebi i drugima. Usvajat će i njegovati kroz razne poticajne situacije i aktivnosti: temeljne humane vrijednosti kao što su prijateljstvo i nenasilje, pravednost i empatija. Učenici će primjenjivati dječja prava u svakodnevnom životu i naučiti se preuzimati odgovornost u svakodnevnom životu. Tijekom ostvarivanja 8 radionica osvijestit će najvažnija prava i obveze koje imaju kao učenici i ponašati se u skladu s njima. Osvijestit će da prava i obveze koje imaju kao učenici jednako pripadaju svakome drugom učeniku bez obzira na spol, nacionalnu ili vjersku pripadnost, sposobnost i imovinsko stanje. Razumjet će važnost održavanja osobne higijene, važnost postupaka za očuvanje prostora, predmeta i okoliša, pokazivati odgovornost za održavanje čistoće u razredu i školi. Izradit će poticajne plakate o svojim pravima i obvezama unutar razredne zajednice.

https://twinspace.etwinning.net/121084/materials/images

Učiteljica Anita Mikulandra


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju