preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
Događanja u školi...

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

   Djeca, prijatelji u prometu

Face to face

Monografija

 
             
 

''Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.''

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Web stranicu naše škole posjećujem:

Časopis Bug
Igre - bug.hr
23.01.2019. 06:00
Pillars of Eternity II: Deadfire uskoro dobiva borbu na poteze
Obsidian će za par dana prošiririti svoj najnoviji RPG besplatnom nadogradnjom koja će drastično promijeniti način na koji ćete ga igrati

22.01.2019. 16:01
Kako postati profesionalni game developer?
Razvoj igara je vrlo specifičan segment programiranja. Morate znati pričati priču, pisati scenarij i zadržati igrača uz igru, ali i rješavati probleme s kojima se drugi programeri ne suočavaju!

Sportske vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Arhiva naših vijesti

 

Naša web stranica ušla u TOP 10!!!

 

Školski odbor

Popis lektire

Eko kutak

Važni dokumenti

 


    

       

       

 

CARNet Online enciklopedija

  

 

 

 

 

 

 

Slobodno vrijeme ...

      

        

               

              

              

   

       

     

      

       

 

Informatički kutak

 

S razvojem informatičke tehnologije te njenom sve češćom primjenom u obrazovnim ustanovama, priprema nastave i način praćenja nastave sve se više nadopunjuju digitalnim pristupom. Web 2.0 alati  su  najsuvremenije nastavno pomagalo i sredstvo u svim odgojno-obrazovnim područjima. Na ovoj stranici pronaći ćete razne programe,web alate koje možete koristiti za učenje, infrmacije o novim tehnologijama i slično.

 

Novi ECDL tečajevi na portalu Nikola Tesla
Anita Mikulandra / datum: 13. 3. 2015. 20:39

Na CARNetovom Nacionalnom portalu za učenje na daljinu Nikola Tesla dostupno je 11 novih online ECDL tečajeva namijenjenih učenicima, nastavnicima i studentima.

Sadržaj tečajeva je napravljen u skladu s obnovljenim kurikulumom ECDL programa te prilagođen aktualnim inačicama operacijskog sustava Windows (Windows 8) i Microsoft Office-a (MS Office 2013). ECDL program obuhvaća slijedeće module: Osnove računala, Osnove komunikacije, Obrada riječi, Proračunske tablice, Prezentacije, Korištenje baze podataka, Web dizajn, Uređivanje fotografija, Planiranje projekata, IT sigurnost i Online suradnja.

Korisnici samostalnim učenjem pomoću multimedijalnih sadržaja i testova za samoprovjeru znanja mogu koristiti tečajeve kao pripremu za polaganje ECDL ispita osnovne razine, a koji se polažu isključivo u verificiranim ispitnim centrima u Hrvatskoj.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Sigurnost na društvenim mrežama - savjeti roditeljima i mladim korisnicima
Anita Mikulandra / datum: 15. 9. 2014. 14:23

Otvaranjem profila na nekoj od brojnih društvenih mreža (poput Facebooka ili Twittera) tinejdžeri zadovoljavaju svoju potrebu da budu viđeni onakvima kakvima se žele prikazati. Tako na svoje profile stavljaju isključivo fotografije koje žele, koje ih prikazuju privlačnima i slično.
 

No, za razliku od odraslih, tinejdžerima Facebook služi i za kontrolu imidža svojih vršnjaka u javnosti te tu često nastaju problemi. Naime, osim što sebe žele prikazati društveno poželjnima, istovremeno koriste Facebook da vršnjake koji im se iz različitih razloga ne sviđaju prikažu u negativnom svjetlu.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Osmosmjerka - Vode ;3. razred
Anita Mikulandra / datum: 10. 4. 2014. 19:02
Učenici 3. razreda ponavljali su gradivo iz Prirode i društva - Vode, pomoću osmosmjerke.
 
Make Your Own Word Search

[OPŠIRNIJE]Zašto je kursor miša nagnut u stranu?
Anita Mikulandra / datum: 3. 4. 2014. 19:42

Čini se kako naposljetku ipak postoji razlog zašto je kursor miša na ekranu vašeg računala nagnut u stranu, a ne uspravan. Dokument iz 1981. otkriva detalje iz prvog računalnog grafičkog sučelja u povijesti, a koji pak sadrži i informacije zašto poznata 'strelica' u koju gledamo svaki dan nije uspravna.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Gase se e-mail adrese škola s domenom skole.t-com.hr i skole.htnet.hr
Anita Mikulandra / datum: 15. 3. 2014. 11:05

Obavještavamo vas kako će se 18. travnja 2014. godine ugasiti sve e-mail i web adrese škola s domenom skole.t-com.hr. i skole.htnet.hr. Ove adrese dane su školama na korištenje u sklopu projekta Net u školi, no kako je CARNet, na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, od 2006. godine školama omogućio korištenje e-mail adresa i weba kroz Hosting uslugu za srednje i osnovne škole - HUSO, ove adrese već dulje vrijeme nisu dio ugovora CARNeta i T-Coma, vezano uz uslugu Net u školi, te je došlo vrijeme da u potpunosti budu ugašene.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Kako besplatno spremiti podatke u oblak?
Anita Mikulandra / datum: 27. 2. 2014. 20:17

"Cloud storage" je model mrežnog prostora u kojem se podaci spremaju unutar virtualnog prostora koji je pohranjen izvan vašeg prostora (kućanstva, firm, i slično). Njihova najveća prednost je to što im se može pristupiti od bilo kuda od kud je moguć pristup Internetu. Ove opcije su jako zgodne ukoliko nemamo USB memoriju sa sobom.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Dan sigurnijeg Interneta 2014. - kviz znanja o sigurnom korištenju Interneta
Anita Mikulandra / datum: 9. 2. 2014. 17:25

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te partnera iz Bosne i Hercegovine, s ciljem obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta, 11. veljače od 9 do 17 sati održat će se kviz znanja iz područja sigurnijeg korištenja Interneta. U kvizu mogu sudjelovati svi osnovnoškolci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na adresi http://boljiinternet.com/.

Ukoliko učenik točno riješi više od 80% unaprijed pripremljenih pitanja, ući će u nagradni fond. Program će nakon 17 sati slučajnim odabirom izbaciti će popis nagrađenih učenika. Bitno je naglasiti da se kviz može rješavati iz škole ili od kuće.

Pozivamo sve učenike da se uključe u natjecanje, provjere svoje znanje u području sigurnog korištenja Interneta te uz malo sreće osvoje vrijedne nagrade. Također, pozivamo nastavnike da motiviraju svoje učenike na sudjelovanje u ovom kvizu znanja.

U nastavku donosimo plakat i promotivni spot.


[OPŠIRNIJE]Hrvatski građani imaju više od milijun računala
Anita Mikulandra / datum: 31. 12. 2013. 17:13

Hrvatski građani imaju više od milijun računala, a njih 37 posto razmišlja u idućoj godini kupiti novo, pokazalo je uz ostalo istraživanje o korištenju računala u kućanstvima koje je na uzorku od 1 700 građana provela agencija Tvornica istraživanja.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Savjeti za sigurno surfanje
Anita Mikulandra / datum: 22. 5. 2013. 09:19

Kako bi bili sigurni da vaše računalo i podatke koristite samo vi, važno je pobrinuti se o nekoliko sigurnosnih aspekata. Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet vam, s ciljem da vas informira i educira o računalnoj sigurnosti, donosi 10 savjeta za sigurno surfanje.
Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Preuzmite brošuru "Opasnosti Facebooka"
Anita Mikulandra / datum: 30. 4. 2013. 13:21

Internet, uz sve svoje dobre strane, ima i one loše, a zlonamjerni korisnici Facebooka uvidjeli su da im on može poslužiti kao platforma za svoje zlonamjerne aktivnosti. Tako je krajem 2011. godine Facebook objavio da je svakoga dana čak 600.000 korisničkih računa pod napadom ili zloupotrebom! Kako bi manje iskusne korisnike Facebooka upozorio na moguće opasnosti, CARNetov Odjel za Nacionalni CERT izdao je novu brošuru pod nazivom "Opasnosti Facebooka".


[OPŠIRNIJE]Sigurnost na internetu: Oprezno s lozinkama
Anita Mikulandra / datum: 9. 1. 2013. 15:58

Korisnici interneta su vrlo neoprezni kada osmišljavaju svoje lozinke na internetu. Gotovo 80% korisnika ima rizične lozinke, pokazalo je istraživanje poduzeća Check Point Software Technologies, koje razvija sigurnosna internetska rješenja ZoneAlarm. U želji da što lakše zapamte sve šifre, surferi u njima koriste osobne informacije i jednostavne riječi koje predstavljaju lak plijen hakerima.


[OPŠIRNIJE]Novi CARNetov sustav za online učenje - Loomen
Anita Mikulandra / datum: 18. 12. 2012. 19:08

Prateći tehnološke promjene, a s ciljem unapređenja usluge, CARNet svojim korisnicima uz postojeći sustav za online učenje Moodle 1.9, od početka studenog nudi i novi sustav Loomen koji se temelji na verziji Moodle 2.3, a dostupan je na adresi https://loomen.carnet.hr/. Sustav Moodle 1.9 bit će dostupan do 31. srpnja 2013. godine, kada se u potpunosti prelazi na korištenje sustava Loomen.


[OPŠIRNIJE]S početkom 2013. godine CARNetovi modemski ulazi (CMU) prestaju s radom
Anita Mikulandra / datum: 18. 12. 2012. 18:48

Na CARnetovoj stranici objavljena je vijest koju prenosimo u cijelosti:

"Podsjećamo naše korisnike da će od 1. siječnja 2013. godine CARNetovi modemski ulazi (CMU) prestati s radom. Svi koji žele nastaviti koristiti pristup Internetu putem CARNetove mreže moći će to učiniti putem jedne od CARNetovih usluga širokopojasnog pristupa Internetu.

Vrijedi ponoviti da korisnici Internetu mogu pristupiti:

  • koristeći ADSL tehnologiju (DUO/TRIO.CARNet Plus, O2CARNet, MetroCARNet)
  • putem infrastrukture mreže kabelske televizije (XCARNet/3DCARNet, OKCARNet)
  • putem mobilnih mreža: HSDPA, UMTS, EDGE i GPRS tehnologije (Tele2CARNet, Mobile/Vipme/Homebox CARNet)."

[OPŠIRNIJE]Kako napraviti efekt stare fotografije?
Anita Mikulandra / datum: 17. 11. 2012. 09:14

Postoje razni programi i načini kako da se dobije efekt stare fotografije... Ovdje možete vidjeti kako to napraviti na najlakši mogući način uz jako dobre rezultate.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Kako staviti šifru na word i excell dokument?
Anita Mikulandra / datum: 17. 11. 2012. 09:08

Ako želite sačuvati privatnost svojih word/excell dokumenata, pogledajte kako staviti šifru.

 


[OPŠIRNIJE]Multimedijalni online posteri
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 20:48

Edu.Glogster  je besplatan alat, idealan za interaktivno učenje. Učenici ili njihovi učitelji za izradu interaktivnog postera koriste tekst, slike, linkove te video i audio zapise.

Nakon što se registrirate na Edu.Glogster,  možete uključiti do 200 vaših učenika (prijatelja) u vašu virtualnu učionicu.

Pogledajte plakat u Glogu -  Zaštita i čuvanje okoliša (2. razred) i Sat (ura) pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Novo ruho za novi Microsoft Office 2013
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 20:37

Kao što znate ,Microsoft je objavio probnu inačicu svog novog operacijskog sustava, Windows 8. Microsoft ima naviku uz novi Windows OS izbaciti i novi Office sustav. Tako nam sada dolazi Microsoft Office Customer Preview 2013, probna inačica Microsoft Office 2013 sustava.

Izgledom, Office 2013 podsjeća na svog prethodnika 2010, s razlikom da sada je unesen dašak Metro sučelja (barem što se tiče izgleda). Uz nekoliko novih mogućnosti, važno je istaknut bolju povezanost s internet servisima, pogotovo s SkyDrive-om.

Office Customer Preview 2013 možete besplatno preuzeti s Office-ove službene web stranice. Preduvjet za instalaciju je da imate instaliran Windows 7 ili Windows 8 operacijski sustav.


[OPŠIRNIJE]Game Maker
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 20:30

Game Maker je program za izrađivanje video igrica. On omogućuje korisnicima da izrade igricu bez nekog iskustva o programiranju, ali isto naprednim korisnicima omogućuje radnju nekih kompleksnijih igrica. Game Maker je dostupan, osim na Windowsu, i na Mac OS. Program je besplatan i možete ga skinuti sa: http://www.yoyogames.com/gamemaker/windows.


[OPŠIRNIJE]Korisne poveznice za web alate 2.0
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 18:32

Kreativni web 2.0 alati

Virtualna oglasna ploča

Interaktivna prezentacija

Razmjena fotografija


[OPŠIRNIJE]Web 2.0 alati
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 18:25

Web 2.0 alati omogućuju suradničko pisanje, odnosno, omogućuju skupini korisnika suradnju pri izradi i objavljivanju sadržaja na Internetu.
Web 2.0 je pojam koji označava skupinu komunikacijskih alata koji su obilježili proteklih nekoliko godina i unesli mnoge promjene u način na koji se Web koristi, a posebice u način na koji se na Webu zarađuje. U poslijednje vrijeme pojavili su se i web 3.0 alati.


[OPŠIRNIJE]Stranica Go2Web20
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 09:53

Na stranici Go2Web20.net pronaći ćete velik broj besplatnih Web 2.0 alata koji će vam olakšati rad na računalu.


[OPŠIRNIJE]Prezi - "online" alat za izradu interaktivnih prezentacija
Anita Mikulandra / datum: 5. 11. 2012. 18:06

Ukoliko se često koristite prezentacijama, web alat "Prezi"  omogućuje izrađivanje prezentacija koje izgledaju atraktivnije i zanimljivije.  Isprobajte "Prezi" prezentaciju na  Prezi.

"Prezi" prezentacije možete korisiti besplatno ali je potrebno naglasiti da su u tom slučaju vaše prezentacije javno dostupne. Osim besplatnih prezentacija, privatne prezentacije možete kreirati uz plaćanje pa tako dobivate i dodatne mogućnosti poput prezentacija bez "Prezi" logotipa, korisničku podršku i "offline" uređivanje.

Trebate samo mail adresui logirati se. Kako izgleda moj primjer prezentacije, Zanimanja ljudi - 2. razred, napravljen alatom Prezi pogledajte pod opširnije.

 


[OPŠIRNIJE]Kako deaktivirati Facebook profil?
Anita Mikulandra / datum: 3. 12. 2011. 15:08

Ako ste aktivni korisnik Facebooka, sigurno ste u jednom trenutku poželjeli da izbrišete (deaktivirate) svoj profil, a ovaj vodič će Vam pokazati kako deaktivirati vlastiti Facebook profil u tim trenucima slabosti :)


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju