preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
Događanja u školi...

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

   Djeca, prijatelji u prometu

Face to face

Monografija

 
             
 

''Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.''

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Web stranicu naše škole posjećujem:

Časopis Bug
Igre - bug.hr
23.01.2019. 06:00
Pillars of Eternity II: Deadfire uskoro dobiva borbu na poteze
Obsidian će za par dana prošiririti svoj najnoviji RPG besplatnom nadogradnjom koja će drastično promijeniti način na koji ćete ga igrati

22.01.2019. 16:01
Kako postati profesionalni game developer?
Razvoj igara je vrlo specifičan segment programiranja. Morate znati pričati priču, pisati scenarij i zadržati igrača uz igru, ali i rješavati probleme s kojima se drugi programeri ne suočavaju!

Sportske vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Arhiva naših vijesti

 

Naša web stranica ušla u TOP 10!!!

 

Školski odbor

Popis lektire

Eko kutak

Važni dokumenti

 


    

       

       

 

CARNet Online enciklopedija

  

 

 

 

 

 

 

Slobodno vrijeme ...

      

        

               

              

              

   

       

     

      

       

 

Cappuccino valovi
Anita Mikulandra / datum: 26. 10. 2015. 21:57

Priroda nas nikada ne prestaje iznenađivati. Obale oceana na kojima se s vremena na vrijeme stvaraju cappuccino valovi vrlo je rijetka pojava. Nazvani su cappuccino valovi jer podsjećaju na bogatu pjenu koja se stvara prilikom izrade popularnog talijanskog napitka od kave i mlijeka. Znanstvenici objašnjavaju kako se pjena stvara iz nečistoća u oceanu, kao što su soli, kemikalije, mrtve biljke, razgrađene ribe i izlučevine iz algi. Glavnim krivcima za cappuccino valove smatraju se planktoni jednako kao i u slučaju crvene plime.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Uskršnji običaji u Hrvata
Anita Mikulandra / datum: 29. 3. 2015. 12:33

Uskrs je pomičan blagdan zasnovan na lunarnom kalendaru. Kod zapadnoeuropskih kršćana slavi se između 22. ožujka i 25. travnja dok se kod pravoslavnih obilježava između 4. travnja i 8. svibnja. Sama riječ Uskrs nastala je od riječi "uskrsnuti" koja potječe iz praslavenskog jezika gdje označava ono što raste i razvija se. Ovaj naziv obuhvaća trodnevlje: Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs. No, često se odnosi i samo na nedjelju. Ponegdje se naziva i Vazam što neki jezikoslovci povezuju s rječju "uzeti".


[OPŠIRNIJE]Zašto je dobro dijete upisati na sport?
Anita Mikulandra / datum: 16. 3. 2015. 20:18

Svi znamo kako je zdravo baviti se sportom, ali i svakodnevnim aktivnostima koje uključuju kretanje u prirodi i rekreaciju.

Razlozi zbog kojih je dobro upisati dijete na sportske aktivnosti, neovisno o vrsti sporta možete pročitati u nastavku članka.


[OPŠIRNIJE]19. ožujka - Dan lastavica
Anita Mikulandra / datum: 13. 3. 2015. 21:17

Kao i svake godine, pa tako i ove, lastavice se vraćaju i nagovještaju početak proljeća. Njihov povratak obilježava se 19. ožujka Danom lastavica. Ove prekrasne male ptice selice iz porodice Hirundinidae vraćaju se iz toplih krajeva u naše podneblje gdje se razmnožavaju i obitavaju veći dio godine. Više o poznatim i manje poznatim činjenicama jedne od najomiljenijih vrsta ptica naših krajeva doznajte u novom članku kolumne Biomanija.

Više pod opširnije..


[OPŠIRNIJE]Podcrtavanje je zapravo loša strategija učenja
Anita Mikulandra / datum: 13. 3. 2015. 20:36

Većina učenika i studenata za vrijeme učenja koristi kod mnogih najdražu taktiku učenja - podcrtavanje i obilježavanje ključnih dijelova literature. Mnoge od njih iznenadit će činjenica da se tako zapravo ne pamti najbolje.

Mnogi ni ne počinju stvarno učiti dok flomasterom ili kemijskom olovkom ne podcrtaju ključne dijelove zadane literature. Iako su vas učili kako je ovo najpouzdanija metoda da zapamtite gradivo, reporter New York Timesa koji se bavi znanošću tvrdi kako je podcrtavanje jednostavno gubitak vremena.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Font koji olakšava čitanje disleksičarima
Anita Mikulandra / datum: 23. 2. 2015. 08:42

Zahvaljujući Nizozemcu Christianu Boeru, odnosno njegovoj tipografiji (fontu) Dyslexie, život disleksičara postat će znatno lakši. Naime, ovaj 33-godišnji grafički dizajner, koji sam pati od disleksije, još kao student krenuo je razvijati novi font koji će olakšavati disleksičarima čitanje, a nedavno ga je na svojoj web stranici ponudio besplatno, piše State.com.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Imaju li mravi osjećaj za higijenu?
Anita Mikulandra / datum: 23. 2. 2015. 08:27

Mravi imaju vrlo izražen osjećaj za higijenu, a u mravinjacima imaju mjesta koja koriste kao zahode, zaključili su znanstvenici sa sveučilišta u Regensburgu. Za mrave, koji poput ljudi žive u gusto naseljenim zajednicama, higijena predstavlja veliki problem, rekao je voditelj istraživanja Tomer Czaczkes. Stoga čiste mravinjak, a smeće, uključujući i strvine, odmah uklanjaju iz nastambe, tvrdi znanstvenik.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Lego kockice slave 57. rođendan
Anita Mikulandra / datum: 19. 1. 2015. 11:49

Popularne Lego kockice, na kojima su odrastale generacije djece, ovih će dana proslaviti svoj 57. rođendan. Sve je počelo 1932. godine u Danskoj kada je Ole Kirk Christansen po zanimanju stolar, osnovao malu tvornicu drvenih igračaka.

Cijeli članak pročitajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Prvi dan zime
Anita Mikulandra / datum: 21. 12. 2014. 16:01
Zimski suncostaj ili solsticij je početak zime na sjevernoj polutki, a događa se 21. ili 22. prosinca. Tada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem. Sunčeve su zrake okomite na južnu obratnicu, na 23°27' južne geografske širine.

Sjeverni pol je, nasuprot tome, najviše otklonjen od Sunca i na sjevernoj polutki je noć najdulja, a dan najkraći.
Prvi dan zime uobičajeno nije najhladniji dan zime, kao što ni najdulji dan nije i najtopliji. Najniža i najviša srednja mjesečna temperatura u umjerenim širinama javlja se nakon suncostaja. Takvo svojevrsno kašnjenje vremena za astronomskim pojavama posljedica je postojanja atmosfere i hidrosfere, koje mijenjaju toplinsku bilancu Zemlje. Naime potrebno je neko vrijeme da se atmosfera, a posebno more ugrije ljeti, odnosno ohladi zimi.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Čovječe, ispravi se!
Anita Mikulandra / datum: 18. 12. 2014. 18:19

U povodu 68. rođendana UNICEF-a i 25. rođendana Konvencije o pravima djeteta, Ured UNICEF-a za Hrvatsku je na svojim internetskim stranicama objavio računalnu igru za djecu osnovnoškolske dobi „Čovječe, ispravi se".

Igranjem igrice Čovječe, ispravi se djeca na zabavan način mogu otkriti prava koja pripadaju njima i svakom djetetu na svijetu, naučiti razliku između potreba i želja, a sve što nauče mogu primijeniti u životu.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Zanimljivi običaji na Dan svete Lucije
Anita Mikulandra / datum: 10. 12. 2014. 16:04

13. prosinca obilježava se Dan svete Lucije, kada se po tradiciji sije pšenica i počinje se odbrojavati 12 dana do Božića. No, osim sijanja pšenice na ovaj dan postoji još nekoliko zanimljivih običaja.

Više o običajima pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]2014. godina je najtoplija godina dosad!!!
Anita Mikulandra / datum: 9. 12. 2014. 17:02

Prvih deset prvih mjeseci 2014. bili su svaki pojedinačno najtopliji zabilježeni na planetu od početka praćenja temperatura 1880. godine. Listopad je bio najtopliji od 1880. i također 38. listopad zaredom tijekom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u 20. stoljeću i postigla 14,74 stupnjeva.

Za razdoblje od siječnja do listopada 2014. prosječna temperatura na površini oceana i kopna iznosila je 10,3 stupnjeva, odnosno bila je za 1,5 stupnjeva viša od prosječne temperature prošlog stoljeća.

Listopad je također bio treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom. Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijelom planetu na površini kopna i oceana, podjednako na sjevernoj i južnoj polutci.

Južna polutka je u listopadu zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebice u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije. Na sjevernoj polutci ovaj je listopad bio treći najtopliji mjesec u analima. Južni dijelovi europskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji listopad.

Središnji dijelovi Sibira tijekom tog razdoblja zabilježili su temperature 4 do 5 stupnjeva niže od prosječnih. Temperatura na površini oceana je u listopadu 2014. bila najviša ikada zabilježena u tom mjesecu i 0,62 stupnjeva iznad prosjeka za XX. stoljeće.

Članak je prenesen s portala Biologija.


[OPŠIRNIJE]Kako bi naši gradovi izgledali da nema zagađenja svjetlom?
Anita Mikulandra / datum: 9. 12. 2014. 16:59

Kako bi naši gradovi izgledali da su obasjani milijardama zvijezda? Izbrišite svo zagađenje zraka i svjetlosno zagađenje koje sakriva pogled na svemir i dobit ćete začuđujući light show.

Francuski umjetnik Thierry Cohen upravo to je i napravio te otkrio svijet u kojem naši gradovi i jasno noćno nebo opstaju zajedno. „Kombiniranjem dvije različite stvarnosti, otkrio sam treću koju ne možete vidjeti, ali ona postoji. Pokazao sam skrivene zvijezde”, objašnjava Cohen.

Vilinska ljepota slika otkriva nam čega se sve odričemo da bismo živjeli u metropolama.

Budući da je urbano nebo prezagađeno svjetlom prodavaonica i znakova, Cohen je morao otputovati na istu zemljopisnu širinu na drugi kraj svijeta kako bi ulovio čist pogled na noćno nebo. Rezultat su slike nastale nedovoljnom ekspozicijom i tehnikom poznatom kao dan-za-noć.

Thierry Cohen nazvao je tu galeriju „Zamračeni gradovi”.

Više pod opširnije..


[OPŠIRNIJE]Zanimljivost: Besplatna online provjera znanja iz matematike
Anita Mikulandra / datum: 23. 11. 2014. 15:55

Svi učenici osnovnih škola, od prvoga do osmoga razreda, od sada matematiku mogu vježbati i putem Interneta. Naime, na stranici http://www.homelearningmath.com/zadaci.hr mogu se pronaći matematički zadaci za provjeru znanja, s automatskom provjerom ispravnosti rješenja.


[OPŠIRNIJE]23. listopada 1847. god. hrvatski jezik postao službeni jezik...
Anita Mikulandra / datum: 20. 10. 2014. 21:36

Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškome zasjedanju Hrvatskoga sabora upozorio je narodne zastupnike na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe. Bilo je to 23. listopada 1847. u staroj zagrebačkoj županijskoj zgradi na Markovu trgu.

Sabor je Kukuljevićev prijedlog temeljito razmotrio i na kraju proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj uporabi. Pobjeda hrvatskoga jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskome saboru i u zajedničkome hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljeća, a još više stvaran uspjeh preporodnih nastojanja da se prihvati i primijeni jedinstveni pravopis i prihvati jedinstveni ilirski odnosno štokavski jezik u narodnome životu te da se na taj način prevlada regionalna i dijalektalna podvojenost i rascjepkanost hrvatskoga narodnog prostora.
Najveća zasluga zasigurno pripada Ljudevitu Gaju, koji je svojom Kratkom osnovom horvatsko-slavonskog pravopisanja izložio osjećaje cijelog tadašnjeg mladog naraštaja i kulturni program njezina rada.
Otada pa sve do 1847. vodila se ogorčena borba za hrvatski jezik i za sva hrvatska državna prava. Hrvatski jezik tako je postao uspješno diplomatsko sredstvo te se u kasnijem razvoju političkih događaja o položaju i vrijednosti hrvatskoga jezika nije više uopće trebalo raspravljati.


[OPŠIRNIJE]20.10. - Svjetski dan jabuka
Anita Mikulandra / datum: 20. 10. 2014. 21:28

Svjetski dan jabuka obilježava se već već dvanaestu godinu za redom. Cilj obilježavanja dana jabuka je uputiti na važnost jabuka, jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!”. Dan jabuka trebao bi poticati čuvanje starih sorta jabuka koje cijepljenjem nestaju.

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi žeđ. U kombinaciji C vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.


[OPŠIRNIJE]Vježbanje prije škole pomaže boljoj koncentraciji djece
Anita Mikulandra / datum: 18. 10. 2014. 20:47

Polusatno vježbanje prije škole pomaže boljoj koncentraciji djece na nastavi, pokazalo je američko istraživanje. Posebno je vježbanje pozitivno utjecalo na sposobnost koncentracije dječaka i djevojčica koji su patili od poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) i oni su u školi bolje čitali i zbrajali nakon vježbanja.
 

Zanimljivo je spomenuti da su čak i u kući djeca bila mirnija nego ako nisu vježbala. Državna sveučilišta Michigana i Vermonta koja su provela istraživanje, pretežito su se bavili djecom koja su pokazivala znakove poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, poput nepraćenja nastave, promjena raspoloženja i teškoća u socijalnim kontaktima.


[OPŠIRNIJE]Murder - tehnika učenja za savladavanje opširnog gradiva
Anita Mikulandra / datum: 8. 10. 2014. 18:14

"Murder" metoda učenja je neko vrijeme poznata u svijetu, a njena učinkovitost mogla bi svakoga nagovoriti da pokuša lakše i u kraćem vremenskom periodu savladati često opširno i složeno gradivo. Sastoji se od šest koraka - svako od šest slova naziva Murder upravo predstavlja jedan element važan za kvalitetno učenje.

Vjerojatno su svi učenici kroz svoj obrazovni put isprobali barem nekoliko načina učenja, ne bi li povećali svoju učinkovitost, a time i dosegli bolje ocjene. Jedna od sve popularnijih metoda je Murder, koju je još 1989. godine ustanovio američki profesor John R. Hayes.

Ovaj njen naziv zapravo je kratica satkana od početnih slova elemenata, koje ova metoda postavlja kao najvažnije. To su Mood - raspoloženje, Understand – razumijevanje, Recall – podsjećanje, Digest – podjela, Expand - proširenje, Review – ponavljanje i preispitivanje.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Kako reciklirati stare mobitele?
Anita Mikulandra / datum: 1. 10. 2014. 18:22

Otpadni mobiteli spadaju u opasan otpad pa se stoga ne smiju odlagati i mješati zajedno s kućnim (komunalnim) otpadom.

Stare i nekorištene mobitele recikliramo na sljedeće načine:

Cijeli članak pročitajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Stare hrvatske novine dostupne na portalima Europske knjižnice i Europeane
Anita Mikulandra / datum: 26. 9. 2014. 18:40

Kao pridružena članica projekta Europeana Newspapers, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dostavila je bibliografske zapise 34 naslova digitaliziranih starih novina Europskoj knjižnici i Europeani. Riječ je o metapodatcima 17 990 sveščića novina, odnosno 117 813 stranica, koje su digitalizirane u sklopu redovitoga programa digitalizacije starih novina Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te kroz nekoliko projekata digitalizacije provedenih uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


[OPŠIRNIJE]Što je ALS, bolest zbog koje se slavni šokiraju ledenom vodom?
Anita Mikulandra / datum: 2. 9. 2014. 17:49

Zahvaljujući slavnim osobama diljem svijeta, koje se već tjednima polijevaju kantama ledene vode, skrenuta je pozornost javnosti na bolest o kojoj većina gotovo ništa ne zna. Riječ je o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi koja se još naziva i bolest Loua Gehringa, prema slavnom igraču bejzbola kojemu je dijagnosticirana 1939. godine.


Amiotrofična lateralna skleroza je neurološka bolest koja dovodi do paralize mišića, invalidnosti te na kraju smrti. Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a očituje se propadanjem donjega, odnosno gornjega motornog neurona s posljedičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Iako svatko može oboljeti od ALS-a, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procjenjuje se da jedna do dvije osobe na sto tisuća stanovnika oboli od ove rijetke bolesti.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Može li kava zaštiti vid?
Anita Mikulandra / datum: 22. 6. 2014. 22:46

U posljednje vrijeme o kavi se piše uglavnom u, za zdravlje, vrlo pozitivnom kontekstu. Tom trendu se pridružuje studija objavljena u časopisu Agricultural and Food Chemistry, prema čijim rezultatima ispijanje kave može pružiti zaštitu od narušavanja vida, pa čak i od sljepoće.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Znanstvenici sastavili popis svjetskih ledenjaka
Anita Mikulandra / datum: 21. 5. 2014. 22:16

Nedavno sastavljen popis svjetskih ledenjaka i planinskih ledenih pokrova trebao bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju učinaka globalnog zagrijavanja na područja prekrivena trajnim ledom.

Randolph Glacier Inventory (RGI) je zbirka digitalnih karata ledenih površina na Zemlji, osim golemih područja Grenlanda i Antarktike.

"Napokon znamo koliko ima ledenjaka na Zemlji, koja je njihova lokacija, njihova površina, i koliko leda sadržavaju", rekao je Georg Kaser sa Sveučilišta u Innsbrucku koji je imao važnu ulogu u sastavljanju popisa.

Oko 200 tisuća ledenjaka i planinskih ledenih polja uključenih u popis pokrivaju površinu od 730 tisuća kvadratnih kilometara, a sadrže oko 170 tisuća prostornih kilometara leda.

Zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja na svaki pojedini ledenjak.

RGI je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a ime je dobio po gradiću Randolphu u američkoj saveznoj državi New Hampshire gdje je održan jedan od sastanaka inicijative.


[OPŠIRNIJE]Zašto je kursor miša nagnut u stranu?
Anita Mikulandra / datum: 3. 4. 2014. 19:42

Čini se kako naposljetku ipak postoji razlog zašto je kursor miša na ekranu vašeg računala nagnut u stranu, a ne uspravan. Dokument iz 1981. otkriva detalje iz prvog računalnog grafičkog sučelja u povijesti, a koji pak sadrži i informacije zašto poznata 'strelica' u koju gledamo svaki dan nije uspravna.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]19. ožujka - Dan lastavica
Anita Mikulandra / datum: 19. 3. 2014. 17:07

Svake se godine 19. ožujka obilježava Dan lastavica. To je dan kad se slavi njihov povratak s juga koji nagovješćuje početak proljeća. Lastavice su male ptice pjevice s crnim leđima plavkastog odsjaja, riđim grlom i čelom, bijelim trbuhom i dugim rašljastim repom. Dok lete, lastavice mogu izgledati posve crne, a najlakše ih je prepoznati po repu i vještom letu.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Na putu prema središtu Zemlje otkriven golemi rezervoar vode
Anita Mikulandra / datum: 15. 3. 2014. 11:08

Kada je prije 150 godina Jules Verne u svojoj knjizi 'Put u središte Zemlje' opisivao podzemni ocean, malo je tko mogao pomisliti da će nešto slično na našem planetu biti i pronađeno. No, otkriće koje je skupina znanstvenika u srijedu opisala u najnovijem izdanju časopisa 'Nature' upravo je na tragu Verneove nevjerojatne priče.


Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Prošla godina među najtoplijim od 1850.
Anita Mikulandra / datum: 9. 2. 2014. 17:14

Protekla 2013. godina bila je šesta najtoplija otkako su počela mjerenja 1850., što potvrđuje da je klimatski sustav našeg planeta pod utjecajem dugoročnog zagrijavanja, koje će još više pogoditi iduće generacije, priopćila je Svjetska meteorološka organizacija.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Hrvatski građani imaju više od milijun računala
Anita Mikulandra / datum: 31. 12. 2013. 17:13

Hrvatski građani imaju više od milijun računala, a njih 37 posto razmišlja u idućoj godini kupiti novo, pokazalo je uz ostalo istraživanje o korištenju računala u kućanstvima koje je na uzorku od 1 700 građana provela agencija Tvornica istraživanja.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Tajne tornja zagrebačke katedrale
Anita Mikulandra / datum: 9. 12. 2013. 18:29

Tijekom obnove zagrebačke katedrale nedavno je pronađena vremenska kapsula - duguljasta staklenka, a u njoj dva ispisana kožna pergamenta s natpisom Hermanna Bollea iz 1898. godine.

Obnavljajući južni toranj zagrebačke katedrale, pregledavajući stanje svakog kamena, uočili smo odjednom uklesani natpis: 'A. D. 1898.'. Jasno, pomislili smo da riječ tek o jednoj od godina u kojoj je obnavljana katedrala poslije potresa, o restauraciji koja je trajala sve do 1902. No prevarili smo se.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Tko je prvi letio brže od zvuka?
Anita Mikulandra / datum: 4. 11. 2013. 21:33

Charles "Chuck" Yeager, rođen 13. veljače 1923. godine, čovjek je koji je prvi letio zrakoplovom brže od zvuka, i to 14. listopada 1947. godine.

Yeager je bio pilot američkog ratnog zrakoplovstva uključen u desetak različitih američkih zrakoplovnih testnih programa, među kojima je i projekt X-1. 14. listopada 1947. u kokpitu eksperimentalnog zrakoplova Bell X-1 Yeager je postao prvi čovjek koji je letio brže od brzine zvuka. Yeager je 12. prosinca 1953. postavio još jedan rekord, ovog puta leteći dvostruko brže od brzine zvuka u zrakoplovu Bell X-IA.

Članak i fotografija preuzeti s internetskih stranica Tehničkog muzeja Zagreb.


[OPŠIRNIJE]A koliko je često tvoje ime?
Anita Mikulandra / datum: 11. 10. 2013. 19:13

Jeste li se ikad zapitali koliko osoba u Hrvatskoj ima isto ime i prezime kao ti? To možete i saznati ako kliknite na priloženu sliku i saznajte koliko osoba nosi vaše ime, prezime ili njihovu kombinaciju.

Foto: Facebook Vlade Republike Hrvatske


[OPŠIRNIJE]Hrvatska enciklopedija je dostupna besplatno na internetu
Anita Mikulandra / datum: 8. 10. 2013. 19:26

Leksikografski zavod Miroslav Krleža javno je objavio Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije. Za razliku od Wikipedije (u kojoj su ponekad objavljene netočne i neprovjerene informacije) Mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije profesionalno je uređivana enciklopedija besplatno dostupna i komunikacijski otvorena svojim čitateljima - ispod svakog članka je ponuđena opcija za komentar, a temelji se na knjižnom (tiskanom) izdanju koje je objavljeno u 11 svezaka od 1999. do 2009. godine. Enciklopediji možete pristupiti ovdje!


[OPŠIRNIJE]12 stvari o jeseni koje možda niste znali!
Anita Mikulandra / datum: 25. 9. 2013. 09:03

Iako nam je jesen službeno stigla u nedjelju, 22. rujna u 22:44 sata, mi smo je kalendarski dočekali 23. rujna.

Neki će reći kako je jesen najljepše doba u godini, a drugima je jesen samo znak da se vrijeme mijenja na hladnije i da će uskoro i zima. Bila vam draga ili ne, evo 12 stvari o tom godišnjem dobu, za koje možda niste znali.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Šegrt Hlapić dobio je poštansku marku
Anita Mikulandra / datum: 25. 9. 2013. 08:59

Najpoznatiji i najomiljeniji hrvatski postolar, Šegrt Hlapić, navršio je prvih stotinu godina, a Hrvatska pošta ovom poštanskom markom obilježava tu obljetnicu na uistinu poseban način. Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, autorica je ove prigodne poštanske marke. Ilustracija na marci preuzeta je iz izdanja “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” iz 1974. godine, a autor crteža je Ivica Antolčić, akademski slikar iz Zagreba.


[OPŠIRNIJE]Kompas
Anita Mikulandra / datum: 20. 9. 2013. 14:04

Kompas je navigacijski instrument koji reagira na magnetizam Zemlje, a služi za određivanje strana svijeta. Njegova pokretna magnetna igla uvijek se okreće prema sjeveru. Magnetski je kompas jako jednostavan no pritom i dovoljno točan da se u njega na većini putovanja možemo pouzdati.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Zhangye Danxia – neobična šarena planina u Kini
Anita Mikulandra / datum: 22. 8. 2013. 18:43

Neobične boje stijena rezultat su taloženja crvenog pješčenjaka i slojeva mineralnih naslaga. Vjetar i kiša daju stijenama završni izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika – koji se razlikuju u boji, teksturi, obliku i veličini.
 

Ovo nevjerojatno područje je jako popularno među turistima, a također je i po izgledu i po geološkoj formaciji jedinstveno u svijetu. S površinom od oko 400 kilometara kvadratnih, Zhangye Danxia je možda i najveće prirodno slikarsko platno na svijetu. Sa svojim prelijepim spektrom boja, zaista više sliči na umjetničko djelo nego na prirodnu formaciju stijena.

Više fotografija može se vidjeti na portalu Znanost.


[OPŠIRNIJE]13 životinja i biljaka kojih ima samo u Hrvatskoj
Anita Mikulandra / datum: 12. 6. 2013. 22:36

Iznimna biološka raznolikost biljnog i životinjskog svijeta jedno je od ključnih obilježja hrvatske prirode, tvrde stručnjaci Mnogi njegovi predstavnici istodobno su endemični, tj. naseljavaju usko područje, i reliktni, što znači da su rijetki ostaci drevnog živog svijeta, koji je nerijetko većinom izumro, pa nerijetko predstavljaju pojave koje bi se mogle svrstati u izdanja tipa vjerovali ili ne.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Biljka "živući kamen"
Anita Mikulandra / datum: 4. 6. 2013. 09:46

Lako je vidjeti zašto se biljka, točnije kaktus "Lithops" naziva i živući kamen. Svojim izgledom podsjeća na kamen i teško se uoči u predjelima u kojima obitava.Ovaj kaktus potječe iz sjeverne Afrike gdje se prilagodio ekstremnoj suši i vrućini. Na podneblju gdje kiša ne pada mjesecima ova biljka je razvila sposobnost da zadrži vodu u paru listića.

Još nevjerojatnije izgleda kada procvjeta i iz njega iznikne žuti cvijet koji izgleda kao da je izniknuo niotkud.


[OPŠIRNIJE]Coca Colu pretvara u vodu
Anita Mikulandra / datum: 27. 4. 2013. 11:51

NASA je razvila filtracijski sustav koji čak i Coca Colu pretvara u vodu! Japanska inačica takvog filtera je odnedavno na tržištu. Nalazi se u ekološki dizajniranoj bočici za piće koja se jednostavno koristi. Filter je napravljen isključivo za pročišćavanje vode, ali čini čuda i s drugim napitcima.

Snimljen je i video s Coca Colom koji prikazuje efekt nevjerojatnog filtera, koji djeluje kroz dva sloja. Prvi s ugljičnom bazom izvlači klor i miris vode iz slavine, a drugi sadrži više od 400 sitnih pora koje putem elektroapsorpcijskog procesa "love'' štetne čestice ili tvari u vodi.

Kroz ovakav filter možete pročistiti oko 400 l tekućine, a cijena bočice s filterom je 24 dolara.


[OPŠIRNIJE]25 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Zemlji
Anita Mikulandra / datum: 22. 4. 2013. 19:05

Povodom današnjeg Dana planeta Zemlje, zapitajmo se koliko zapravo znamo o našem univerzalnom domu, te kako kao pojedinci možemo pridonijeti njegovom boljitku.

Zaokupljeni smo vlastitim problemima i modernim načinom života, pa ponekad zaboravljamo u potpunosti cijeniti naš planet.

Pročitajte pod opširnije 25 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Zemlji...


[OPŠIRNIJE]Pravilo pet sekundi - je li sigurno jesti hranu koja padne na pod?
Anita Mikulandra / datum: 22. 4. 2013. 18:47

Tko od nas nije podignuo hranu koja je pala na pod, puhnuo u nju i pretpostavio da je sigurna za jelo? Mnogi od nas primjenjuju staro pseudoznanstveno pravilo od pet sekundi gdje sami sebe uvjeravamo da smo sigurni ako hrana samo trenutno bude na podu. Stajalište da hrana nije kontaminirana ako je jako brzo podignemo, postoji već godinama – ali nije bilo dokazano.


[OPŠIRNIJE]Osniva se Muzej djetinjstva u Rijeci
Anita Mikulandra / datum: 13. 4. 2013. 22:06

Riječki muzej informatike Peek & Poke pokrenuo je inicijativu za osnivanjem Muzeja djetinjstva. Prije otvaranja koje se planira u rujnu, provodi se akcija "Igračke naše ondašnje, svagdašnje..." kojom se od građana prikupljaju igračke i drugi predmeti iz djetinjstva.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Znanstvenici žele oživjeti izumrle životinje
Anita Mikulandra / datum: 13. 4. 2013. 21:59

Skupina američkih znanstvenika u život želi vratiti čak 24 izumrle životinje. Sastavili su popis životinja na kojem su se, među ostalim, našli ptica dodo, papagaj iz Karoline i quagga, vrsta zebre koja je nekad živjela na jugu Afrike.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Kod Paga pronađena velika bizantska utvrda iz 6. stoljeća
Anita Mikulandra / datum: 2. 4. 2013. 15:54

Na otočiću Veliki Sikavac kod Vlašića na otoku Pagu pronađena je bizantska utvrda iz 6. stoljeća sa šest kula, 20 prolaza, 37 objekata i dva centralna prostora, odnosno trga. Površina utvrde unutar koje se nalazi pravi mali grad je 5000 m2.


[OPŠIRNIJE]Kako je nastao uskrsni zeko?
Anita Mikulandra / datum: 30. 3. 2013. 19:26

Izvorni uskrsni zeko je najvjerojatnije povezan s nekadašnjim festivalom u čast ekvinocija (početka proljeća i proljetne ravnodnevice). Saksonci, plemena koja su u davna vremena naselila današnju Englesku, posvetili su mjesec travanj slavljenju božice proljeća i plodnosti, koja se zvala Eastre (eng. Easter = Uskrs). Eastrina sveta životinja bila je zec, budući da je ova životinja jedan od najčešćih simbola plodnosti i ponovnog rađanja.


 

[OPŠIRNIJE]Bojanje jaja prirodnim bojama
Anita Mikulandra / datum: 27. 3. 2013. 16:40

Boje s kojima su u prošlosti bojali pisanice, različite su od onih danas. Uskrsna jaja bojimo uglavnom s industrijskim bojama. U prošlosti su za bojanje pisanica koristili boje koje su pronašli u svojoj okolini. To su bile najčešće biljke, povrće i neke vrste drveća (trešnja, hrast...).

Ako jaja još niste bojali na taj način, sada je pravo vrijeme da ovu godinu i vi pokušate jaja obojati s prirodnim bojama. Takva izrada pisanica može biti zanimljiva i za najmanje, koji mogu  upoznati nove mogućnosti korištenja materiala, začina i povrća. Najčešće korišteni materijali su: ljuska od luka, cikla, crveni kupus, crveni korijen, špinat, crvena paprika, začin kurkuma, šafran, čaj od šipka, zeleni čaj, kava, borovnice i čak vino.


[OPŠIRNIJE]Uskršnji običaji u Hrvata
Anita Mikulandra / datum: 25. 3. 2013. 16:29

Uskrs je pomičan blagdan zasnovan na lunarnom kalendaru. Kod zapadnoeuropskih kršćana slavi se između 22. ožujka i 25. travnja dok se kod pravoslavnih obilježava između 4. travnja i 8. svibnja. Sama riječ Uskrs nastala je od riječi "uskrsnuti" koja potječe iz praslavenskog jezika gdje označava ono što raste i razvija se. Ovaj naziv obuhvaća trodnevlje: Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs. No, često se odnosi i samo na nedjelju. Ponegdje se naziva i Vazam što neki jezikoslovci povezuju s rječju "uzeti".

 Više o običajima pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Jeste li znali da cvijeće govori?
Anita Mikulandra / datum: 22. 3. 2013. 20:39

Još od davnina, cvijeće za ljude ima posebno značenje. Svojom ljepotom, raznovrsnim oblicima, bojama i mirisima, nadahnjuje umjetnike i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Navika darivanja cvijeća razvila je i "tajni govor cvijeća", posebnu simboliku kojom izražavamo svoje osjećaje i šaljemo poruku. Kakvu poruku nosi vaš cvijet saznajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Otkriće morskog bića starog više od 500 milijuna godina
Anita Mikulandra / datum: 16. 3. 2013. 17:23

Znanstvenici su otkrili začuđujuće dobro očuvanog člankonošca, nazvanog fuxhianhuiid, odnosno njegov otisak u stijeni; objavljeno je u časopisu „Nature“. Sudeći po tom otisku biće je imalo razvijene udove pomoću kojih se hranilo i imalo je razvijen živčani sustav. Procjenjuje se da starost tog morskog fosila prelazi 520 milijuna godina, te je time jedan od najstarijih životinjskih fosila ikad pronađenih.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Nekoliko zanimljivosti o jelu i piću
Anita Mikulandra / datum: 5. 3. 2013. 18:29

Jeste li znali da čovjek može preživjeti otprilike mjesec dana bez hrane, ali samo oko 7 dana bez vode? 

Pa eto, da bismo vam skratili vrijeme između ića i pića, donosimo vam nekoliko ludih zanimljivosti sa svih dijelova svijeta.

Šokantno i senzacionalno, samo na Alfa portalu, zahvaljujući edukat.org


[OPŠIRNIJE]Trećina ljudi premalo spava u veljači
Anita Mikulandra / datum: 28. 2. 2013. 09:17

Veljača nam je na izmaku, ali prema nekim istraživanjima ostavila je  mnoge neispavanim. Veljača je i službeno proglašena mjesecom najlošijeg spavanja u godini.

U veljači provodimo malo vremena na svježem zraku, već smo se zaželjeli sunca, a grijanje u kući u kombinaciji s manjkom kretanja krivci su i za loš san. Tijekom veljače smo najumorniji i najslabije spavamo, pokazalo je istraživanje Britanskog centra za proučavanje sna u kojem je sudjelovalo 21 000 ljudi.


[OPŠIRNIJE]Prva četkica za zube s najlonskim vlaknima
Anita Mikulandra / datum: 25. 2. 2013. 19:33

Prva četkica za zube s najlonskim vlaknima predstavljena je 24. veljače 1938. godine

 24. veljače 1938., u Americi je predstavljena prva četkica za zube s najlonskim vlaknima. Ova nova tehnologija bio je rezultat istraživanja tvrtke Du Pont, koja je poznata i po primjerice izumu celofana. Najlonska vlakna bila su daleko trajnija alternativa do tada korištenim životinjskim dlakama. Novitet je komercijaliziran pod izvornim imenom Doctor West's Miracle Tuft Toothbrush. Zahvaljujući reklamnoj kampanji ubrzo je čišćenje zuba novom četkicom postalo pomodarstvo i svakodnevna zabava - spoj ugodnog s korisnim.

Mehaničku rotirajuću četkicu za zube patentirao je 1905. naš Slavoljub Penkala, a 1939. je u Švicarskoj patentirana električna zubna četkica koja je masovniju uporabu doživjela tek tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća.


[OPŠIRNIJE]Otvoren jedinstveni muzej u svijetu - Muzej tamburice u Slavonskom Brodu
Anita Mikulandra / datum: 23. 1. 2013. 19:41

U Slavonskom Brodu danas je otvoren jedinstveni Muzej tamburice ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Zahvaljujući brodskoj Udruzi tamburaša – tamburica kao nacionalno glazbalo dobit će svoj svojevrsni hram. U njemu će biti izloženo više od 60-ak tambura među kojima su neke stare i preko 150 godina. Izložene tambure, tek su jedan segment Muzeja. Naime osim kroz izložbene primjerke razvoj i izgled tambure Brođani i njihovi gosti, koji posjete Muzej, moći će pratiti i kroz izloženih preko 300 fotografija. Riječ je fotografijama koje donose presjek razvoja tambure od 1800 i neke godine pa sve do današnjih dana.
Računa se da će se, u dogledno vrijeme Muzej širiti, te omogućiti prostor za diskografiju, za znamenite ličnosti, skladatelje, promicatelje glazbe... Realizacija, te zamišljene ideje vodi ka multimedijalnom muzejsko informacijsko edukacijskom centru. U Muzeju je predviđena i demonstracija graditelja glazbala koji će organiziranim grupama pokazati kako se izrađuju instrumenti.


[OPŠIRNIJE]Svake godine otkriva se 15 000 - 17 000 novih vrsta biljaka i životinja
Anita Mikulandra / datum: 23. 1. 2013. 18:32

U svijetu je poznato 1,8 milijuna različitih biljnih i životinjskih vrsta, priopćeno je iz Ujedinjenih naroda. Ipak, ukupan broj vrsta koje žive na našem planetu znatno je veći, znanstvenici procjenjuju da je riječ o 13 milijuna vrsta. Svake godine znanstvenici u prosjeku otkrivaju preko 15 000  - 17 000 novih biljnjih i životinjskih vrsta na našem planetu.

Samo u Popisu podmorskog života, koji je prvi pokušaj da se napravi konačni spisak svih vrsta biljaka i životinja koje žive u moru, navodi se da je identificirano gotovo 250.000 vrsta, a predviđa se da ih ispod površine još najmanje 750.000 čeka da bude otkriveno.


[OPŠIRNIJE]Zašto nam se u vodi smežuraju prsti?
Anita Mikulandra / datum: 17. 1. 2013. 19:08

Dugo se vremena mislilo kako je smežurana koža tijekom boravka u vodi obično oticanje kože, ali britanski znanstvenici su potvrdili da je uzrok puno zanimljiviji! Naime, mokrim je predmetima puno lakše rukovati sa smežuranim mokrim prstima, nego sa suhim i glatkim. Stoga se smežurana koža razvila kod ljudskih predaka tijekom ribolova.

Znanstvenici su proveli eksperiment u kojemu su ispitanici trebali komadiće glatkog kamena jednom rukom prebaciti iz jedne kante s vodom u drugu. Pokazalo se da su oni čiji su prsti bili smežurani u vodi, puno lakše vadili kamenje od onih čiji su prsti bili glatki. Zaključak je da nabori na prstima pomažu da predmeti bolje prijanjaju uz ruku i ne kližu se.


[OPŠIRNIJE]Kako se počeo upotrebljavati pribor za jelo?
Anita Mikulandra / datum: 27. 12. 2012. 18:00

Čovjek je u dalekoj prošlosti već stvorio neku vrstu pribora za jelo. Vjerojatno je još u kameno doba postojalo nešto nalik na žlicu. Poznato je da su se Egipćani prije nekoliko tisuća godina služili žlicama od drveta, kamena i slonovače. Grci i Rimljani su jeli žlicama od bronce i srebra, od kojih su neke bile izuzetno lijepe, pošto su ih izrađivale najvještije zanatlije. Žlice su u srednjem vijeku pravljene od drveta i kalaja, dok su se bogata gospoda služila žlicama ukrašenim kovanim srebrom.


[OPŠIRNIJE]Zašto sobovi vuku saonice Djeda Božićnjaka?
Anita Mikulandra / datum: 10. 12. 2012. 17:11

Slika djedovih saonica punih darova i soba Rudolfa na njihovom čelu u ovo je vrijeme čest prizor. Vidimo ih na reklamama, u filmovima i crtanim filmovima, u izlozima, mašti, a poneki sretnik možda i u stvarnosti. No, zašto su od svih plemenitih životinja na ovome svijetu upravo sobovi dobili priliku vući saonice Djeda Božićnjaka - zašto ne konji ili magarci, jeleni ili polarni medvjedi? Čime su sobovi zaslužili svoju dužnost i čast da prate Djeda Božićnjaka na njegovu putovanju oko svijeta i jesu li se natjecali sa ostalim životinjama ili posao dobili preko veze, saznajte u nastavku ove biološke Božićne priče.


[OPŠIRNIJE]Klapsko pjevanje upisano na UNESCO-ovu popisu nematerijalne kulturne baštine
Anita Mikulandra / datum: 10. 12. 2012. 10:41

Klapsko pjevanje upisano je 5. prosinca 2012. na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu koji se održao u Parizu od 3. do 7. prosinca. Odbor je na sastanku jednoglasno prihvatio prijedlog svojega posebnog stručnog tijela koje je zaduženo za pregled i evaluaciju pristiglih nominacija.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Kako se prognozira vrijeme?
Anita Mikulandra / datum: 8. 12. 2012. 19:06

Nekoć su ljudi promatrali prirodu da saznaju kakvo će biti vrijeme. Gledali su nebo, proučavali ponašanje biljaka i životinja te na temelju toga donosili zaključke. Najbolji su »vremenski proroci« bili seljaci, šumari, lovci, ribari i pastiri. Iz njihovih je iskustava proizašlo pravo bogatstvo narodna pravila o vremenu.
Danas se za prognoziranje vremena svakodnevno prikupljaju podaci iz cijeloga svijeta. Meteorološke procese u troposferi bilježi više od 8000 postaja na kopnu, brodovima, naftnim platformama, zrakoplovima, balonima i meteorološkim satelitima.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Prvi SMS u povijesti
Anita Mikulandra / datum: 3. 12. 2012. 17:11

Prije točno 20 godina 3.12.1992. programer Neil Papworth iz Readinga poslao je uranjenu božićnu čestitku svom prijatelju. To je bio prvi SMS u povijesti, a nije napisan na mobilnom telefonu, nego na - računalu.


[OPŠIRNIJE]Otkrivena druga najveća crna rupa u svemiru
Anita Mikulandra / datum: 1. 12. 2012. 19:12

Galaksija NGC 1277 u zviježđu Perzej po veličini odgovara četvrtini Mliječne staze, a otkrivena crna rupa 4.000 puta je veća od one koja se nalazi u središtu naše galaksije. Njezina masa je 17 milijardi puta veća od mase Sunca, objavio je u srijedu britanski časopis Nature, a prenosi BBC.


Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Kako se dobiva kreda?
Anita Mikulandra / datum: 17. 11. 2012. 09:02

U bezbrojnim učionicama svijeta učenici izlaze pred ploču i pišu kredom. Što bi, na primjer, jedan učitelj bez krede? Pa ipak, znate li stvarno što je to kreda i kako je nastala?

Kreda se, u prirodi, nalazi u bijeloj, crnoj i sangvina (krvavo crvena) boji. Više o kredi pročitajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Zašto oluje dobivaju imena?
Anita Mikulandra / datum: 11. 11. 2012. 20:41

Ciklone (područja sniženog atmosferskog tlaka koja uzrokuju olujna nevremena) imaju svoja imena.

U Hrvatskoj su to npr. ciklone; Kjara, Ladislav, Marta, Nadan, Olga... a u svijetu imena oluja ovise o području na kojem nastaju, a nazivaju se španjolskim ili engleskim imenima.
Tako su od 2004 godine do danas najznačajniji uragani bili sljedeći: Charley, Frances, Ivan, Jeanne, Dennis, Katrina, Rita, Wilma, Colin, Fiona, Igor, Katia.


[OPŠIRNIJE]Vulkan u Hrvatskoj?
Anita Mikulandra / datum: 10. 10. 2012. 09:35

Znaš li da u Hrvatskoj postoji vulkan? To nije aktivni vulkan koji izbacuje vulkanske bombe i izlijeva lavu iz kratera, već je fosilni vulkan koji više nije aktivan. O njegovoj davnoj aktivnosti svjedoče samo geološki nalazi. Područje na kojem se nalazi zove se Gaveznica - Kameni vrh i nalazi se u blizini grada Lepoglave, u Hrvatskom zagorju.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Kakve veze imaju baka Jela i QR kod ?
Anita Mikulandra / datum: 2. 10. 2012. 20:57

Ako je vjerovati priči koja je u vrlo kratkom vremenu obišla cijeli svijet, baka Jela iz Like prva je izumila QR kod, motiv koji se danas koristi u modernim tehnologijama, a koji je njoj služio kao inspiracija u svakodnevnom radu. Baka Jela ga  naziva šinjur, a prvi put ga je vidjela iznad jelena nakon jakog grmljavinskog nevremena i od tada ga kao motiv koristi u svim svojim rukotvorinama.

Pogledajte  razgovor s bakom Jelom pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Google Street View stigao i u Čazmu
Anita Mikulandra / datum: 1. 10. 2012. 13:26

Popularni Googlov servis Street View aktiviran je prije nekoliko dana u Hrvatskoj. Google karte sa značajkom Street View omogućuju vam istraživanje mjesta širom svijeta panoramskim prikazom od 360 stupnjeva. Ova usluga obuhvatila je i dijelove grada Čazme. Da biste pogledali Google Street View snimke Čazme i virtualno prošetali našim gradom dovoljno je putem Vašeg web preglednika otići na Google Maps servis i zumirati do kraja pogled na Čazmu, (kursorom dohvatite malog žutog čovječuljka i postavite ga gdje želite).


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju