preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
Događanja u školi...

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

   Djeca, prijatelji u prometu

Face to face

Monografija

 
             
 

''Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.''

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Web stranicu naše škole posjećujem:

Časopis Bug
Igre - bug.hr
23.01.2019. 06:00
Pillars of Eternity II: Deadfire uskoro dobiva borbu na poteze
Obsidian će za par dana prošiririti svoj najnoviji RPG besplatnom nadogradnjom koja će drastično promijeniti način na koji ćete ga igrati

22.01.2019. 16:01
Kako postati profesionalni game developer?
Razvoj igara je vrlo specifičan segment programiranja. Morate znati pričati priču, pisati scenarij i zadržati igrača uz igru, ali i rješavati probleme s kojima se drugi programeri ne suočavaju!

Sportske vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Arhiva naših vijesti

 

Naša web stranica ušla u TOP 10!!!

 

Školski odbor

Popis lektire

Eko kutak

Važni dokumenti

 


    

       

       

 

CARNet Online enciklopedija

  

 

 

 

 

 

 

Slobodno vrijeme ...

      

        

               

              

              

   

       

     

      

       

 

Kutak za učenike

 

Na ovim stranicama pronaći ćete za svakoga ponešto. Od korisnih savjeta, zanimljivih računalnih programa te ostalih zanimljivosti za svoje slobodno vrijeme i vrijeme koje provodite u školi.

Korisni savjeti, programi, igre, zanimljivosti ...
eLektire
Anita Mikulandra / datum: 13. 3. 2015. 21:14

Sve su knjige za lektiru posuđene u knjižnici? Nema problema, na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta lektire su od sada dostupne i online: http://lektire.skole.hr/


[OPŠIRNIJE]Novi ECDL tečajevi na portalu Nikola Tesla
Anita Mikulandra / datum: 13. 3. 2015. 20:39

Na CARNetovom Nacionalnom portalu za učenje na daljinu Nikola Tesla dostupno je 11 novih online ECDL tečajeva namijenjenih učenicima, nastavnicima i studentima.

Sadržaj tečajeva je napravljen u skladu s obnovljenim kurikulumom ECDL programa te prilagođen aktualnim inačicama operacijskog sustava Windows (Windows 8) i Microsoft Office-a (MS Office 2013). ECDL program obuhvaća slijedeće module: Osnove računala, Osnove komunikacije, Obrada riječi, Proračunske tablice, Prezentacije, Korištenje baze podataka, Web dizajn, Uređivanje fotografija, Planiranje projekata, IT sigurnost i Online suradnja.

Korisnici samostalnim učenjem pomoću multimedijalnih sadržaja i testova za samoprovjeru znanja mogu koristiti tečajeve kao pripremu za polaganje ECDL ispita osnovne razine, a koji se polažu isključivo u verificiranim ispitnim centrima u Hrvatskoj.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Podcrtavanje je zapravo loša strategija učenja
Anita Mikulandra / datum: 13. 3. 2015. 20:36

Većina učenika i studenata za vrijeme učenja koristi kod mnogih najdražu taktiku učenja - podcrtavanje i obilježavanje ključnih dijelova literature. Mnoge od njih iznenadit će činjenica da se tako zapravo ne pamti najbolje.

Mnogi ni ne počinju stvarno učiti dok flomasterom ili kemijskom olovkom ne podcrtaju ključne dijelove zadane literature. Iako su vas učili kako je ovo najpouzdanija metoda da zapamtite gradivo, reporter New York Timesa koji se bavi znanošću tvrdi kako je podcrtavanje jednostavno gubitak vremena.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Font koji olakšava čitanje disleksičarima
Anita Mikulandra / datum: 23. 2. 2015. 08:42

Zahvaljujući Nizozemcu Christianu Boeru, odnosno njegovoj tipografiji (fontu) Dyslexie, život disleksičara postat će znatno lakši. Naime, ovaj 33-godišnji grafički dizajner, koji sam pati od disleksije, još kao student krenuo je razvijati novi font koji će olakšavati disleksičarima čitanje, a nedavno ga je na svojoj web stranici ponudio besplatno, piše State.com.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Mali podsjetnik...
Anita Mikulandra / datum: 11. 1. 2015. 17:22


[OPŠIRNIJE]Murder - tehnika učenja za savladavanje opširnog gradiva
Anita Mikulandra / datum: 8. 10. 2014. 18:14

"Murder" metoda učenja je neko vrijeme poznata u svijetu, a njena učinkovitost mogla bi svakoga nagovoriti da pokuša lakše i u kraćem vremenskom periodu savladati često opširno i složeno gradivo. Sastoji se od šest koraka - svako od šest slova naziva Murder upravo predstavlja jedan element važan za kvalitetno učenje.

Vjerojatno su svi učenici kroz svoj obrazovni put isprobali barem nekoliko načina učenja, ne bi li povećali svoju učinkovitost, a time i dosegli bolje ocjene. Jedna od sve popularnijih metoda je Murder, koju je još 1989. godine ustanovio američki profesor John R. Hayes.

Ovaj njen naziv zapravo je kratica satkana od početnih slova elemenata, koje ova metoda postavlja kao najvažnije. To su Mood - raspoloženje, Understand – razumijevanje, Recall – podsjećanje, Digest – podjela, Expand - proširenje, Review – ponavljanje i preispitivanje.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Sigurnost na društvenim mrežama - savjeti roditeljima i mladim korisnicima
Anita Mikulandra / datum: 15. 9. 2014. 14:23

Otvaranjem profila na nekoj od brojnih društvenih mreža (poput Facebooka ili Twittera) tinejdžeri zadovoljavaju svoju potrebu da budu viđeni onakvima kakvima se žele prikazati. Tako na svoje profile stavljaju isključivo fotografije koje žele, koje ih prikazuju privlačnima i slično.
 

No, za razliku od odraslih, tinejdžerima Facebook služi i za kontrolu imidža svojih vršnjaka u javnosti te tu često nastaju problemi. Naime, osim što sebe žele prikazati društveno poželjnima, istovremeno koriste Facebook da vršnjake koji im se iz različitih razloga ne sviđaju prikažu u negativnom svjetlu.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Opasnost u spavaonici: elektronički uređaji onemogućuju normalan san
Anita Mikulandra / datum: 2. 9. 2014. 17:53

Termin, trajanje i kvaliteta sna usko su povezani sa svjetlom i tamom, jer oni utječu na usklađivanje našeg unutarnjeg biološkog sata. Biološki sat sastoji se od skupine stanica u mozgu, koja se naziva suprakijazmatička jezgra. Ova se jezgra ravna prema ciklusu svjetla i tame u okruženju, ovisno o količini svjetla koje ulazi u oko. Fotoreceptori u mrežnici opažaju svjetlo i mrak, šalju signale mozgu i javljaju mu je li dan ili noć.


[OPŠIRNIJE]Online hrvatski pravopis sa oko 35.000 riječi
Anita Mikulandra / datum: 28. 6. 2013. 16:29

Pet od ukupno 14 autora i voditelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. Željko Jozić predstavili su novi Hrvatski pravopis, koji je od ponoći dostupan na internetskoj stranici pravopis.hr. Novi pravopis je prošao javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

Više pod opširnije ili klikom na sliku...

Hrvatski pravopis


[OPŠIRNIJE]Preuzmite brošuru "Opasnosti Facebooka"
Anita Mikulandra / datum: 30. 4. 2013. 13:21

Internet, uz sve svoje dobre strane, ima i one loše, a zlonamjerni korisnici Facebooka uvidjeli su da im on može poslužiti kao platforma za svoje zlonamjerne aktivnosti. Tako je krajem 2011. godine Facebook objavio da je svakoga dana čak 600.000 korisničkih računa pod napadom ili zloupotrebom! Kako bi manje iskusne korisnike Facebooka upozorio na moguće opasnosti, CARNetov Odjel za Nacionalni CERT izdao je novu brošuru pod nazivom "Opasnosti Facebooka".


[OPŠIRNIJE]Putokaz za pisanje eseja
Anita Mikulandra / datum: 20. 2. 2013. 16:53

Borite li se s pisanjem eseja? Zbunjuje vas gdje vaši argumenti počinju, a završavaju zaključci. Donosimo vam plan u pet točaka koji će vam olakšati pisanje.

Iako, kao što znate postoje tri vrste školskog eseja interpretativni, usporedna analiza i raspravljački u tekstu koji slijedi nećemo se baviti pojedinom vrstom eseja već ćemo vam opisati najvažnije sastojke koje svaki dobar esej treba imati.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Djeca koja čine dobra djela su popularnija među vršnjacima
Anita Mikulandra / datum: 15. 1. 2013. 18:35

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta Riverside nedavno su završili istraživanje kojim su dokazali da su djeca koja čine dobra djela popularnija među svojim vršnjacima.

Više pročitajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Novi CARNetov sustav za online učenje - Loomen
Anita Mikulandra / datum: 18. 12. 2012. 19:08

Prateći tehnološke promjene, a s ciljem unapređenja usluge, CARNet svojim korisnicima uz postojeći sustav za online učenje Moodle 1.9, od početka studenog nudi i novi sustav Loomen koji se temelji na verziji Moodle 2.3, a dostupan je na adresi https://loomen.carnet.hr/. Sustav Moodle 1.9 bit će dostupan do 31. srpnja 2013. godine, kada se u potpunosti prelazi na korištenje sustava Loomen.


[OPŠIRNIJE]Eduvizija - još jedan obrazovni portal
Anita Mikulandra / datum: 14. 11. 2012. 21:06

Ako ste želite znati više Eduvizija je prava stranica za vas! Eduvizija je jedan od  portala u Hrvatskoj koji prati nastavne sadržaje za više razrede osnovne škole. Projekt je pokrenut prije 3 godine kao obrazovna aplikacija na CD-romu. Prije dvije godine, zbog velike dostupnosti i povećanja brzine interneta, objavili su sadržaje na webu.

Portal Eduvizija predstavljen je javnosti 22. siječnja 2010. godine. Kreativni tim Eduvizije čine entuzijasti - profesori s dugogodišnjim iskustvom u radu s učenicima osnovnih škola, mladi informatičari i studenti.
http://www.eduvizija.hr


[OPŠIRNIJE]Puzzle - grad Čazma
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 21:07

Složi sliku sliding puzzle game » sliding puzzle maker

[OPŠIRNIJE]Stranica Go2Web20
Anita Mikulandra / datum: 6. 11. 2012. 09:53

Na stranici Go2Web20.net pronaći ćete velik broj besplatnih Web 2.0 alata koji će vam olakšati rad na računalu.


[OPŠIRNIJE]Prezi - "online" alat za izradu interaktivnih prezentacija
Anita Mikulandra / datum: 5. 11. 2012. 18:06

Ukoliko se često koristite prezentacijama, web alat "Prezi"  omogućuje izrađivanje prezentacija koje izgledaju atraktivnije i zanimljivije.  Isprobajte "Prezi" prezentaciju na  Prezi.

"Prezi" prezentacije možete korisiti besplatno ali je potrebno naglasiti da su u tom slučaju vaše prezentacije javno dostupne. Osim besplatnih prezentacija, privatne prezentacije možete kreirati uz plaćanje pa tako dobivate i dodatne mogućnosti poput prezentacija bez "Prezi" logotipa, korisničku podršku i "offline" uređivanje.

Trebate samo mail adresui logirati se. Kako izgleda moj primjer prezentacije, Zanimanja ljudi - 2. razred, napravljen alatom Prezi pogledajte pod opširnije.

 


[OPŠIRNIJE]Pravilna prehrana školskog djeteta
Anita Mikulandra / datum: 21. 8. 2012. 10:16

Djeca koja ne doručkuju često su pospana, slabije postižu koncentraciju i otežano prate nastavu.

Dobro uravnotežena i zdrava prehrana temelji se na uzimanju raznovrsne hrane, koja osigurava sve potrebne hranjive sastojke i optimalan dnevni unos energije, koji omogućava normalan rast i razvoj djece. Rezultati sistematskih pregleda učenika osnovnih i srednjih škola pokazuju da povišenu tjelesnu težinu ima oko 10% učenika i 7,8% učenica.

 


[OPŠIRNIJE]Nove internetske stranice za tinejdžere
Anita Mikulandra / datum: 23. 5. 2012. 14:13

Na adresi http://learnenglishteens.britishcouncil.org otvorene su nove internetske stranice British Councila, pod nazivom Learn English Teens. Stranice su namijenjene učenicima engleskog jezika u dobi od 13 do 17 godina. Tinejdžeri mogu usavršavati svoje jezične vještine, gramatiku i vokabular i pripremati se za ispite.

Odjeljci Freetime i Magazine daju tinejdžerima priliku da se odmore od učenja uz mnoštvo cool aktivnosti - sve, naravno, na engleskom. Učenici su pozvani da posjete stranicu i besplatno se registriraju.


[OPŠIRNIJE]Oprez, zlostavljači na internetu?
Anita Mikulandra / datum: 19. 4. 2012. 21:28
Zlostavljači se danas nalaze svuda oko nas pa i na Internetu. To su obično starije osobe koje uz pomoć interneta  dolaze do djece i tinejdžera te ih iskorištavala za hranjenje svog bolesnog ega. Nakon nekog vremena to prestaje biti online zabava jer oni traže susret „u živo“.
Društvene mreže pružaju anonimnost, svatko se  može predstaviti  kako želi i biti ono što nije, odnosno ono što želi biti samo kako bi postigao svoj cilj.

[OPŠIRNIJE]Kako se oduprijeti pritisku vršnjaka
Anita Mikulandra / datum: 7. 4. 2012. 14:58

Hajde! Svi ćemo markirati matematiku! Tko želi pisati taj test? Radije ćemo prošetati i nešto pojesti. Ajmo! - kaže ti prijatelj iz razreda.

Zvuči poznato? Hoćeš li učiniti ono što znaš da je ispravno i otići na test iz matematike? Ili ćeš prihvatiti prijedlog i otići s njima?


[OPŠIRNIJE]Djeca natprosječne inteligencije
Anita Mikulandra / datum: 20. 3. 2012. 22:16

Mensa je međunarodna organizacija s uvjetom za članstvo - IQ rezultatom višim od 98% ukupne populacije. Prosječni kvocijent inteligencije (IQ) odrasle osobe iznosi 100 i ima ga oko 50 % ukupne populacije. Rezultat iznad 115 ostvaruje manje od 25 % ukupne populacije. Rezultat iznad 120 je visoko natprosječan i može ga ostvariti svega 10 % ukupne populacije. Rezultat od 131 ili viši, svrstava osobu u skupinu od dva % stanovništva a među njima su:

  • Albert Einstein, fizičar - IQ 160
  • Stephen Hawking, fizičar - IQ 160
  • Bill Gates, vlasnik Microsofta - IQ 165
  • Mozart, skladatelj - IQ 165

Postoji oko 30 članova Mense koji su mlađi od deset godina.


[OPŠIRNIJE]Kako organizirati vrijeme
Anita Mikulandra / datum: 3. 2. 2012. 22:15

Obaveze u školi se nagomilavaju, dio tvog vremena zauzimaju i izvanškolske aktivnosti, a svakako želiš dio vremena provesti i s prijateljima. Kako sve to uskladiti?


[OPŠIRNIJE]Nova inačica brošure "Zaštitite privatnost na Facebooku"
Anita Mikulandra / datum: 22. 1. 2012. 13:18

Nova inačica brošure Nacionalnog CERT-a ''Zaštite privatnosti na Facebooku'' donosi nam informacije o opasnostima kojima se izlažemo prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na Facebook te uputstva za podešavanje svog profila tako da sačuvamo svoju privatnost.


[OPŠIRNIJE]Dječji čitateljski blog "Tragači"
Anita Mikulandra / datum: 12. 1. 2012. 20:34

Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar, Gradska knjižnica Zadar i Gradska knjižnica Rijeka pokrenule su dječji čitateljski blog naziva Tragači. To je virtualni čitateljski klub namijenjen djeci od 8 do 13 godina koja vole knjige, čitanje i rasprave o pročitanom.


[OPŠIRNIJE]Prezentirati u razredu
Anita Mikulandra / datum: 12. 1. 2012. 17:36

Kad pomislite da držite prezentaciju ispred svog razreda, zamišljate li kako vam se ruke tresu, a glas drhti?

Kako biste pobijedili strah, nelagodu i nervozu slijedite osam savjeta koje vam donosimo.


[OPŠIRNIJE]Možda si ljevak ili poznaješ ljevaka
Anita Mikulandra / datum: 5. 1. 2012. 12:29

Kako je živjeti u naopakom svijetu? Zabavno :)

Jedan od deset ljudi na svijetu je ljevoruk, stoji u podacima Lefthanders International. Muškarci su čak jedan i pol puta skloniji ljevorukosti od žena, a postoje podaci da kod blizanaca postoji velika tendencija da jedno bude ljevoruko.

Ljevaci se od dešnjaka razlikuju samo po činjenici da imaju veću preferenciju korištenja lijeve ruke kod različitih radnji kao što su posezanje za stvarima, bacanje, pokazivanje i hvatanje. Ipak, često su bili stigmatizirani kao saveznici zlih sila i samog vraga. Primjerice, početkom 17. stoljeća u Francuskoj javilo se vjerovanje da vrag svoje sljedbenike 'krsti' lijevom rukom.


[OPŠIRNIJE]Deset najvažnijih savjeta za tinejdžere
Anita Mikulandra / datum: 2. 1. 2012. 14:36

U tinejdžerskom razdoblju života zdravlje se većinom uzima zdravo za gotovo. Ipak, stara poslovica kaže – što danas siješ, sutra ćeš žnjeti, pa o zdravlju i općenitoj fizičkoj i umnoj spremnosti treba početi brinuti od najranije dobi.


[OPŠIRNIJE]Nesporazum u komunikaciji?
Anita Mikulandra / datum: 10. 12. 2011. 17:39
LOL, BRB, TY, OMG...??? Dogodilo vam se u komunikaciji putem chatova da niste razumjeli što nešto znači. Pomoć stiže u nastavku...

[OPŠIRNIJE]Kako deaktivirati Facebook profil?
Anita Mikulandra / datum: 3. 12. 2011. 15:08

Ako ste aktivni korisnik Facebooka, sigurno ste u jednom trenutku poželjeli da izbrišete (deaktivirate) svoj profil, a ovaj vodič će Vam pokazati kako deaktivirati vlastiti Facebook profil u tim trenucima slabosti :)


[OPŠIRNIJE]Znaš li da inteligenciju možeš povećati?
Anita Mikulandra / datum: 30. 11. 2011. 10:29

Obično je uvriježeno mišljenje kako se rodimo s određenim kvocijentom inteligencije koji se ne može znatno povećavati i smanjiti tijekom života. No, najnovije istraživanje govori upravo suprotno i što je još bolje, najviše vrijedi upravo za tinejdžere!

PROMJENE U KVOCIJENTU INTELIGENCIJE: Radi se o studiji na jednom sveučilištu u Londonu o kojoj piše znanstveni časopis 'Nature', a u kojoj je sudjelovalo 14 djevojaka i 19 mladića prosječne dobi 14 godina.  Oni su 2004. i potom ponovno 2008. bili podvrgnuti kombinaciji snimanja mozga te verbalnih i neverbalnih testiranja. Promjene u kvocijentu inteligencije zabilježene su kod čak 39 posto tinejdžera, a 21 posto ispitanika pokazalo je promjene u tzv. prostornom razmišljanju.

[OPŠIRNIJE]Znanstvene čarolije
Anita Mikulandra / datum: 24. 11. 2011. 17:44

Znanstvene čarolije projekt su Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva čiji je cilj popularizacija znanosti među širom populacijom, posebice djecom i mladeži. Više o Znanstvenim čarolijama pročitajte ovdje ili posjetite njihov Facebook profil.


[OPŠIRNIJE]Kako do dobrih rezultata na ispitu?
Anita Mikulandra / datum: 15. 11. 2011. 10:02

Ponekad je teško ostati staložen i smiren usred ispita. S obzirom na količinu stresa i gradiva, lako je zaboraviti neke osnovne, a vrlo korisne stvari.

Stoga vam donosimo savjete koji će vam pomoći da ostanete staloženi tijekom ispita i što bolje ga riješite.


[OPŠIRNIJE]Umne ( mentalne ili kognitivne) mape
Anita Mikulandra / datum: 13. 11. 2011. 11:36

Umna ili mentalna mapa je vizualno sredstvo koje nam prikazuje kako mozak razmišlja.

Kognitivne mape spadaju u vještine organizacije teksta i dio su vještina samostalnog učenja.
Izravno utječu na spoznaju. Unapređuju je na najbolji mogući način.
Mape kao poseban način organiziranja tih stotina podataka dio su vještina samostalnog učenja.
Spadaju u kategoriju vještina kojima se organizira i elaborira udžbenički tekst. Nazivaju se još i mapama uma ili kognitivnim mapama. Spominju se danas u mnogim knjigama kao put do uspješnijeg učenja.


[OPŠIRNIJE]Kako organizirati vlastito učenje?
Anita Mikulandra / datum: 13. 11. 2011. 11:26

Mnogim učenicima je učenje problem, napor   i što je najgore, dugo traje. Mnogima je škola dosadna i povezuju je sa učenjem. Ali, ako je nastava ponekad organizirana tako da učenicima sadržaji nisu zanimljivi, učenje možemo napraviti tako da nam bude privlačno i da bude obogaćivanje sebe!

Važno je znati dobro organizirati svoje učenje. U nastavku Vam dajemo nekoliko savjeta za uspješno učenje.

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju