preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
Događanja u školi...

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

   Djeca, prijatelji u prometu

Face to face

Monografija

 
             
 

''Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.''

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Web stranicu naše škole posjećujem:

Časopis Bug
Igre - bug.hr
23.01.2019. 06:00
Pillars of Eternity II: Deadfire uskoro dobiva borbu na poteze
Obsidian će za par dana prošiririti svoj najnoviji RPG besplatnom nadogradnjom koja će drastično promijeniti način na koji ćete ga igrati

22.01.2019. 16:01
Kako postati profesionalni game developer?
Razvoj igara je vrlo specifičan segment programiranja. Morate znati pričati priču, pisati scenarij i zadržati igrača uz igru, ali i rješavati probleme s kojima se drugi programeri ne suočavaju!

Sportske vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Arhiva naših vijesti

 

Naša web stranica ušla u TOP 10!!!

 

Školski odbor

Popis lektire

Eko kutak

Važni dokumenti

 


    

       

       

 

CARNet Online enciklopedija

  

 

 

 

 

 

 

Slobodno vrijeme ...

      

        

               

              

              

   

       

     

      

       

 

Eko kutak

Ekologija je prirodna i najdiscipliranija nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, kemiji, geografiji, geologiji, fizici i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos: dom i logos: riječ, znanost. Ekologija je znanost o životnoj okolini koja proučava odnose između živih bića, sredine u kojoj živa bića žive, te čime se hrane. Pojam ekologija je uveo Haeckel 1866. godine. Ekologija pokušava naći odgovor i rješenje brojnim problemima okoliša koji nas sve više okružuju. Nažalost, mnogi od njih su ljudskog porijekla.

Globalno zatopljenje, prijevozna sredstva, termoelektrane i sagorijevanje fosilnih goriva su odgovorne za više od 50% zagađenja zraka. Vode i tla sadrže sve veće količine raznih metala i pesticida. Nuklearne elektrane proizvode velike količine radiaktivnog otpada, čija manipulcija i odlaganje zahtjeva vrlo precizne mjere i standarde. Istaknutiji ekološki problemi su i  izumiranje mnogih životinjskih vrsta, kisele kiše...  Majka Zemlja je postala vrlo ranjiva, a ako je ona ranjiva i mi postajemo ranjivi. Globalno zatopljenje je već prouzročilo ozbiljne klimatske promjene, a klimatske promjene u kombinaciji sa zagađenjem zraka i voda su odgovorne za mnoge bolesti i naravno za mnoge smrti.

Dakle, ekologija se suočava sa problemima u okolišu. Odgovori nisu uvijek jasni, jednostavni ni lagani.

Ekologija je riječ koja nikad nije bila shvaćana ozbiljno jer mnogo ljudi još uvijek misli da ekolozi i znanstvenici samo plaše ljude kada govore o rastućim ekološkim problemima. Ali nažalost, stvarnost je nešto potpuno drugačije jer se sada moramo boriti s više ekoloških problema nego ikad u povijesti čovječanstva.

Ovaj kutak namijenjen je promicanju ekološke svijesti.

I ti možeš nešto učiniti za svoj planet! 

Očisti potok, posadi stablo, recikliraj otpad, razmisli o tome koje proizvode kupuješ. Proizvodi koji su prijateljski okolišu često na sebi imaju istaknute "eko markice" koje ga izdvajaju od ostalih proizvoda iste vrste.

 

    

 
Eko vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zelena čistka 2013.
Autor: Anita Mikulandra, 30. 3. 2013.

Velika hrvatska ekološka i volonterska akcija "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" održat će se i ove godine. Volonteri iz cijele Hrvatske, 20. travnja će udružit napore kako bi pokazali koliko su važni priroda i okoliš, te što je sve moguće učiniti u samo jednom danu.

Više o akciji pod opširnije...

 


Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2013 (Očistimo svijet 2013) koja okuplja aktivne građane i organizacije. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Akcija u kojoj je 2012. godine sudjelovalo preko 7 milijuna aktivnih građana iz 96 zemalja, postiže svake godine sve bolje rezultate.

Zelena čistka prošle se godine prvi put održala i u Hrvatskoj. U akciju se uključilo gotovo 42 000 volontera iz svih hrvatskih županija, a ovoj brojci doprinijelo je oko 18 500 učenika iz oko 150 osnovnih i srednjih škola koje su se priključile akciji i na taj način pokazale koliko je važno osvijestiti odgovorno ponašanje prema otpadu i okolišu općenito. Zelenu čistku podržale su institucije kao što je Ministarstvo obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, te udruga Lijepa naša koja je pozvala sve eko škole da se priključe projektu.

 

 

Zelena čistka i ove godine poziva škole da se aktivno uključe u akciju. Važno je provoditi ovakve projekte, kako bi se utjecalo na stvaranje kritične mase koja će donijeti pozitivne promjene. Djeca su najbolji učitelji starijima, te je njihova svijest o ekologiji zalog za bolju i čišću budućnost. Kroz Zelenu čistku želi se stvoriti zeleni val novih naraštaja koji će biti pravac održivosti kojim ćemo ići svi zajedno - djeca, mladi, ali i oni nešto stariji.

 

U Zelenu čistku mnogobrojne škole i vrtići uključili su se ne samo na dan akcije čišćenja, čišćenjem okoliša svojih škola, već su i na brojne maštovite načine uključili predškolce i školarce u različite aktivnosti i na taj način promovirali akciju i ekološki prihvatljivo ponašanje. Škole su izrađivale plakate i pozivnice za građane; djeca i učenici gledali su promotivne video uratke Zelene čistke; kartirali divlja odlagališta; izrađivali zelene zastavice - simbol Zelene čistke; snimali fotografije i sl.

 

Za ilustraciju organizatori donose primjer projekta „I smeću smo dali glas“, u sklopu kojeg su se izrađivala glazbala od otpadne ambalaže, osmišljavale i izrađivale ekološke poruke, te je osmišljena i dvojezična pjesmica. Svojim glasom djeca su dala značaj akciji i pokazala da već od malih nogu treba razvijati svijest o odnosu prema svom okolišu. Tu poruku odaslalo je i 1200 polaznika šibenskih škola i vrtića, koji su, simbolično, okupljeni u krug s visoko podignutim rukama, uzvikujući ekološke poruke i pjevajući "Jalta, Jalta" ispred Gradske uprave Grada Šibenika, dan prije prošlogodišnje Zelene čistke pozvali svoje sugrađane da im se pridruže u akciji i učine njihov grad ljepšim mjestom za život.

Organizatori pozivaju sve škole da i ove godine podrže akciju, a uključiti se mogu ispunjavanjem obrasca za obrazovne institucije koji se nalazi na adresi http://bit.ly/YamS02.Izvor: www.skole.hr/vijesti/od-svuda?news_id=8225


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju