preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
Događanja u školi...

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

   Djeca, prijatelji u prometu

Face to face

Monografija

 
             
 

''Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.''

« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Anketa
Web stranicu naše škole posjećujem:

Časopis Bug
Igre - bug.hr
23.01.2019. 06:00
Pillars of Eternity II: Deadfire uskoro dobiva borbu na poteze
Obsidian će za par dana prošiririti svoj najnoviji RPG besplatnom nadogradnjom koja će drastično promijeniti način na koji ćete ga igrati

22.01.2019. 16:01
Kako postati profesionalni game developer?
Razvoj igara je vrlo specifičan segment programiranja. Morate znati pričati priču, pisati scenarij i zadržati igrača uz igru, ali i rješavati probleme s kojima se drugi programeri ne suočavaju!

Sportske vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Arhiva naših vijesti

 

Naša web stranica ušla u TOP 10!!!

 

Školski odbor

Popis lektire

Eko kutak

Važni dokumenti

 


    

       

       

 

CARNet Online enciklopedija

  

 

 

 

 

 

 

Slobodno vrijeme ...

      

        

               

              

              

   

       

     

      

       

 

Eko kutak

Ekologija je prirodna i najdiscipliranija nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, kemiji, geografiji, geologiji, fizici i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos: dom i logos: riječ, znanost. Ekologija je znanost o životnoj okolini koja proučava odnose između živih bića, sredine u kojoj živa bića žive, te čime se hrane. Pojam ekologija je uveo Haeckel 1866. godine. Ekologija pokušava naći odgovor i rješenje brojnim problemima okoliša koji nas sve više okružuju. Nažalost, mnogi od njih su ljudskog porijekla.

Globalno zatopljenje, prijevozna sredstva, termoelektrane i sagorijevanje fosilnih goriva su odgovorne za više od 50% zagađenja zraka. Vode i tla sadrže sve veće količine raznih metala i pesticida. Nuklearne elektrane proizvode velike količine radiaktivnog otpada, čija manipulcija i odlaganje zahtjeva vrlo precizne mjere i standarde. Istaknutiji ekološki problemi su i  izumiranje mnogih životinjskih vrsta, kisele kiše...  Majka Zemlja je postala vrlo ranjiva, a ako je ona ranjiva i mi postajemo ranjivi. Globalno zatopljenje je već prouzročilo ozbiljne klimatske promjene, a klimatske promjene u kombinaciji sa zagađenjem zraka i voda su odgovorne za mnoge bolesti i naravno za mnoge smrti.

Dakle, ekologija se suočava sa problemima u okolišu. Odgovori nisu uvijek jasni, jednostavni ni lagani.

Ekologija je riječ koja nikad nije bila shvaćana ozbiljno jer mnogo ljudi još uvijek misli da ekolozi i znanstvenici samo plaše ljude kada govore o rastućim ekološkim problemima. Ali nažalost, stvarnost je nešto potpuno drugačije jer se sada moramo boriti s više ekoloških problema nego ikad u povijesti čovječanstva.

Ovaj kutak namijenjen je promicanju ekološke svijesti.

I ti možeš nešto učiniti za svoj planet! 

Očisti potok, posadi stablo, recikliraj otpad, razmisli o tome koje proizvode kupuješ. Proizvodi koji su prijateljski okolišu često na sebi imaju istaknute "eko markice" koje ga izdvajaju od ostalih proizvoda iste vrste.

 

    

 
Eko vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
5 EKO načina - kako početi reciklirati stvari
Autor: Anita Mikulandra, 14. 10. 2012.

Recikliranje je nekako prva stvar koju možemo napraviti kada krenemo putem „eko“ života. Jednostavno napravite manje prilagodbe svakodnevnog života i rezultati će biti sjajni. Idemo vidjeti pet stvari koje u sinergiji sa djecom možemo napraviti.

Više pod opširnije...


1. Mijenjajte se!!

Zgodno je gomilati stvari kao hrčak. Uskoro imate gomilu stvari po cijelom stanu. Igračke, lutkice, medeki. Kod djeteta dolazi do zasićenja. Pokušajte se mijenjati. Za početak sa poznanicima. Razmislite o socijalnim mrežama (fejs, twitter i sliče). Zabavno je. Može se uštedjeti novaca a što je najvažnije pridonosite ekologiji.

2. Počnite koristiti maramice koje se mogu koristiti više puta.

Razmislite koliko ste drva uništili tijekom prvih nekoliko godina vašeg djeteta. Omanju šumu. Pokušajte nabaviti maramice koje se peru. Šarene, za svakog člana obitelji jedna boja. Možda za tjedan ili dva papirnate maramice izađu iz vašeg i života vašeg djeteta.

3. Smanjite količinu smeća.

Plastične vrećice, kutije od plastike, boce i slične stvari mogu se zamijeniti sa lijepim i zanimljivim stvarčicama. U sportskim dućanima možete naći šarene i lijepe boce od aluminija. Platnene vrećice će zamijeniti plastiku. Tuperrware ili slične posude mogu nositi sendviče...

4. Organizirajte eko rođendane.

Klincima će biti jednako zanimljivo igrati se sa zemljom, posudama sa cvijećem i sadnicama kao i bilo što drugo. Uz to koristite posuđe koje se pere. Preskočite nepotrebne kape i trubice a da o konfetima ne govorimo. U pozivnici sugerirajte da će poklon koji će biti „naj eko“ zapakiran dobiti nagradu.

5. Čuvajte resurse

Naučite djecu da gase televizor kada ga ne gledaju, kompjuter također. Voda dok se peru zubi ne teče kontinuirano. Pazite na takve sitnice. Uz to što su eko, mogu biti zabavne a u konačnici možete uštedjeti koju kunu.

 Izvor: http://slogica.com.hr/pet-eko-savjeta-%E2%80%93-kako-poceti-reciklirati-stvari/


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju