preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
Događanja u školi...

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

   Djeca, prijatelji u prometu

Face to face

Monografija

 
             
 

''Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.''

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Web stranicu naše škole posjećujem:

Časopis Bug
Igre - bug.hr
23.01.2019. 06:00
Pillars of Eternity II: Deadfire uskoro dobiva borbu na poteze
Obsidian će za par dana prošiririti svoj najnoviji RPG besplatnom nadogradnjom koja će drastično promijeniti način na koji ćete ga igrati

22.01.2019. 16:01
Kako postati profesionalni game developer?
Razvoj igara je vrlo specifičan segment programiranja. Morate znati pričati priču, pisati scenarij i zadržati igrača uz igru, ali i rješavati probleme s kojima se drugi programeri ne suočavaju!

Sportske vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Arhiva naših vijesti

 

Naša web stranica ušla u TOP 10!!!

 

Školski odbor

Popis lektire

Eko kutak

Važni dokumenti

 


    

       

       

 

CARNet Online enciklopedija

  

 

 

 

 

 

 

Slobodno vrijeme ...

      

        

               

              

              

   

       

     

      

       

 

Eko kutak

Ekologija je prirodna i najdiscipliranija nauka, koja gradi svoje temelje u biologiji, kemiji, geografiji, geologiji, fizici i matematici. U zadnje vrijeme, informatika igra veliku ulogu u sintezi i prikupljanju ekoloških podataka. Ekologija potiče od grčkih riječi oikos: dom i logos: riječ, znanost. Ekologija je znanost o životnoj okolini koja proučava odnose između živih bića, sredine u kojoj živa bića žive, te čime se hrane. Pojam ekologija je uveo Haeckel 1866. godine. Ekologija pokušava naći odgovor i rješenje brojnim problemima okoliša koji nas sve više okružuju. Nažalost, mnogi od njih su ljudskog porijekla.

Globalno zatopljenje, prijevozna sredstva, termoelektrane i sagorijevanje fosilnih goriva su odgovorne za više od 50% zagađenja zraka. Vode i tla sadrže sve veće količine raznih metala i pesticida. Nuklearne elektrane proizvode velike količine radiaktivnog otpada, čija manipulcija i odlaganje zahtjeva vrlo precizne mjere i standarde. Istaknutiji ekološki problemi su i  izumiranje mnogih životinjskih vrsta, kisele kiše...  Majka Zemlja je postala vrlo ranjiva, a ako je ona ranjiva i mi postajemo ranjivi. Globalno zatopljenje je već prouzročilo ozbiljne klimatske promjene, a klimatske promjene u kombinaciji sa zagađenjem zraka i voda su odgovorne za mnoge bolesti i naravno za mnoge smrti.

Dakle, ekologija se suočava sa problemima u okolišu. Odgovori nisu uvijek jasni, jednostavni ni lagani.

Ekologija je riječ koja nikad nije bila shvaćana ozbiljno jer mnogo ljudi još uvijek misli da ekolozi i znanstvenici samo plaše ljude kada govore o rastućim ekološkim problemima. Ali nažalost, stvarnost je nešto potpuno drugačije jer se sada moramo boriti s više ekoloških problema nego ikad u povijesti čovječanstva.

Ovaj kutak namijenjen je promicanju ekološke svijesti.

I ti možeš nešto učiniti za svoj planet! 

Očisti potok, posadi stablo, recikliraj otpad, razmisli o tome koje proizvode kupuješ. Proizvodi koji su prijateljski okolišu često na sebi imaju istaknute "eko markice" koje ga izdvajaju od ostalih proizvoda iste vrste.

 

    

 
Eko vijesti
Važniji EKO datumi
Anita Mikulandra / datum: 22. 10. 2015. 21:18

02. 02. Međunarodni dan zaštite močvara

03. 03. Dan sunca

21.03. Dan šuma

22. 03. Svjetski dan voda

27. 03. Dan akcije protiv prometa

22. 04. Dan planeta Zemlje

26.04. Dan obnovljivih izvora energije

10.5. Dan ptica i drveća

15. 05. Dan akcije za klimu

22.05. Svjetski dan biološke raznolikosti

24. 05. Europski dan parkova

05.06. Svjetski dan zaštite okoliša

08.06. Dan zaštite planinske prirode u Hrvatskoj

18.06. Svjetski dan suzbijanja nestašice vode i suše

16.07. Dan stabla

28.07. Dan zaštite prirode

06.08. Antinuklearni dan (dan Hiroshime)

24.08. Dan roda

16.09. Međunarodni dan ozonskog omotača

22.09. Europski dan bez automobila

26.09. Svjetski dan oceana / mora

4.10. Dan zaštite životinja

15.10. Dan pješačenja

05.12. Međunarodni dan volontera

29.12. Međunarodni dan biološke raznolikosti


[OPŠIRNIJE]''Zamjeni vreće – ne stvaraj smeće''.
Anita Mikulandra / datum: 14. 10. 2015. 15:48


[OPŠIRNIJE]"Reciklaža nije gnjavaža!"
Anita Mikulandra / datum: 14. 10. 2015. 15:46


[OPŠIRNIJE]Danas se obilježava Dan planeta Zemlje
Anita Mikulandra / datum: 22. 4. 2015. 09:23

Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen 22. travnja 1970. godine. 
  
Poticaj obilježavanju ovog datuma dao je američki senator Gaylord Nelson. Svojim pozivom predložio je po prvi put javne prosvjede "da bi se uzdrmao politički establishment te da bi se pitanje zaštite okoliša stavilo na dnevni red nacije". Podrška javnosti svojom masovnošću i entuzijazmom dovela je pitanje zaštite okoliša i na političku pozornicu. Obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Pod opširnije pročitajte 10 zapovijedi prijatelja prirode...


[OPŠIRNIJE]Kako reciklirati stare mobitele?
Anita Mikulandra / datum: 1. 10. 2014. 18:22

Otpadni mobiteli spadaju u opasan otpad pa se stoga ne smiju odlagati i mješati zajedno s kućnim (komunalnim) otpadom.

Stare i nekorištene mobitele recikliramo na sljedeće načine:

Cijeli članak pročitajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Što se može reciklirati?
Anita Mikulandra / datum: 2. 9. 2014. 17:46

Reciklirati se može 90% otpada kojeg se napravi u kući. Za one koji se žele uključiti u zaštitu prirode i okoliša, a ne znaju gdje započeti, jedna od najosnovnijih stvari je recikliranje otpada. Recikliranje je izdvajanje materijala iz otpada i njegova ponovna upotreba.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Dodijeljene eko skulpture Dm green city
Anita Mikulandra / datum: 21. 6. 2013. 14:58

Dm green city project  je eko akcija koju je četvrtu godinu zaredom organizirao Marko Lasić Nered, a ove godine protekla je u znaku zaštite voda. Kruna projekta bila je svečana dodjela dm green city priznanja, 20. lipnja u dvorani Tucman u Zagrebu, kojom su se odala priznanja najistaknutijim pojedincima i kompanijama na polju ekološkog angažmana. Nagrade najboljima među 59 prijavljenih uručio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Ove se godine dodijeljena su priznanja - statue u 9 kategorija kompanijama i pojedincima koji su najviše napravili za očuvanje okoliša u protekloj godini.

Naša škola se prijavila za sudjelovanje u projektu i to u četiri kategorije: Najbolji eko fotografija, eko proizvod, eko akcija i eko projekt.

Finale smo izborili u kategorijama eko fotografija i eko proizvod. Učenica naše škole Dora Popilovski (mentorica Agneza Anić) osvojila je 1. mjesto u kategoriji Eko fotografija.

Fotografije pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan suzbijanja nestašice vode i suša (UN)
Anita Mikulandra / datum: 16. 6. 2013. 09:53

19. prosinca 1994. UN-ova Generalna skupština pozvala je vlade cijelog svijeta da 17. lipanj proglase Svjetskim danom suzbijanja nestašice vode i suša, kako bi se u ljudima probudila svijest o potrebi međunarodne suradnje u borbi protiv suzbijanja nestašice vode i suša.

Čelnici EU-a objavili su da je nužna hitna edukacija građana o štednji vode, od svakodnevnog pranja posuđa i tuširanja do velikih rashladnih uređaja. Naglašavaju kako se mora stvoriti javno mnijenje u kojem će građani u svojim razmišljanjima biti svjesni opasnosti koje im prijete kao što je to slučaj s energijom.

Istraživanja su pokazala da od nedostatka vode nije ugrožen samo jug Europe nego se problem brzo širi i na sjeverni dio, ponajviše kao posljedica globalnog zatopljenja, povećanja populacije i jačanja ekonomije.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]2. mjesto na natječaju za Eko - fotku 2013.
Anita Mikulandra / datum: 8. 6. 2013. 08:45

OŠ Ferdinandovac i ove godine organizirala je 12. natječaj za najbolju ekološku fotografiju "EKO-FOTKA 2013." Drugačiji pogled na stvarnost, na prirodu, koja nas okružuje i na sve što u njoj živi, omogućuje nam fotografija, posebice makrofotografija koja je bila temom ovogodišnjeg natječaja Eko-fotke.

Dora Popilovski (mentorica Agneza Anić) na natječaju je osvojila 2. mjesto za eko - fotku u kategoriji "Ovo nanosi bol našoj majci prirodi".

Dorinu fotografiju pogledajte pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]22. svibanja obilježavamo Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH
Anita Mikulandra / datum: 21. 5. 2013. 09:09

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi ukazali na biološku raznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Također, ovaj nadnevak je i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje biološke raznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora. Međunarodni dan biološke raznolikosti svake se godine posvećuje jednoj ključnoj temi vezanoj uz biološku raznolikost kao što je poljoprivreda, klimatske promjene, invazivne strane vrste ili šume.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti, 22. svibnja Republika Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Sabor Republike Hrvatske. Taj dan se svake godine obilježava raznim odgojnim, obrazovnim, rekreativnim, stručnim te drugim aktivnostima koje organiziraju nadležno ministarstvo, Državni zavod za zaštitu prirode, javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima te mnoge udruge i drugi dionici.

Također, povodom Dana zaštite prirode u Hrvatskoj istaknutim se pojedincima i pravnim osobama dodjeljuje nagrada Ivo Horvat za njihov rad i postignuća kojima su značajno pridonijeli zaštiti prirode Republike Hrvatske.


[OPŠIRNIJE]20. svibnja - Dan zdravih gradova
Anita Mikulandra / datum: 19. 5. 2013. 08:54

Dan zdravih gradova obilježava se u svim županijama Republike Hrvatske i na taj dan se nastoji također povezivati gradove u sklopu projekta Hrvatske mreže zdravih gradova, a sve u cilju očuvanja zdravlja gradova. Aktivnosti su usmjerene na promicanje zdravog života i kulturološkog i gospodarskog dijaloga. Na taj način žele se premostiti razlike između gradova koji su u mreži i ostalih, kroz brže i učinkovitije iskorištavanje resursa, a također otvorenost ostalih institucija prema građanskim inicijativama, što bi doprinijelo učinkovitosti svih gradskih uprava. Ideja o Projektu “Zdravi grad” stvorena je na konferenciji u Torontu održanoj 1984. godine.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Zašto je važno reciklirati?
Anita Mikulandra / datum: 22. 4. 2013. 19:13

Kada iskorištene materijale recikliramo time dobivamo nove proizvode i tako smanjujemo potrebu za korištenjem prirodnih resursa.

Recikliranjem osiguravamo:

 • očuvanje prirode i prirodnih sirovina,

 • smanjenje onečišćenosti zraka, vode i tla,

 • štednju skupe i dragocjene energije,

 • smanjenje odlagališnog prostora.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Dan planeta Zemlje
Anita Mikulandra / datum: 22. 4. 2013. 19:10

Dan 22. travnja, obilježava se diljem svijeta kao Dan planeta Zemlje, dan na koji osobitu pažnju posvećujemo očuvanju okoliša i prirodnih bogatstava našeg planeta.

Iskoristimo ovaj dan da promislimo o posljedicama svog djelovanja na svijet oko nas i što možemo učiniti da te posljedice ublažimo ili čak eliminiramo. Za početak, evo nekoliko jednostavnih savjeta za svakodnevnu primjenu:

 • Reciklirajte i odvajajte kućni otpad - staklo, limenke, plastiku, papir, pa i biootpad moguće je preraditi i ponovno upotrijebiti
 • Zamijenite obične žarulje štednima – pri tome naglasak nije na uštedi novca nego energije!
 • Ugasite vodu kada perete zube ili vam nije nužno da curi
 • Uštedite vodu i energiju tuširajući se minutu kraće nego običavate
 • Kupujte proizvode u većim pakiranjima – tako će otpada od ambalaže biti manje
 • Kupujte uređaje koji štede energiju
 • Obucite džemper i smanjite grijanje u kući u zimskim mjesecima za 2 stupnja
 • Prije nego što upalite uređaj za klimu promislite bi li i otvoreni prozor mogao pomoći
 • Posadite jedno stablo godišnje – biljke konzumiraju štetne atmosferske plinove i proizvode kisik koji nam je potreban za disanje
 • Nastojite perilicu za rublje i suđe uključiti samo kada su zaista pune – štedi energiju i vodu
 • Koristite javni prijevoz, vlakove i bicikle kada god je to moguće
 • Kada idete autom, nastojite prijevoz podijeliti i s drugima koji idu u vašem pravcu
 • Pazite da vam gume na autu budu optimalno napumpane zrakom – uštedit ćete gorivo i u atmosferu odaslati manje štetnih plinova.

 Tekst preuzet s portala skole.hr.


[OPŠIRNIJE]22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje
Anita Mikulandra / datum: 21. 4. 2013. 21:29

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja od 1970. godine, na poticaj američkog senatora Gaylonda Nelsona, po uzoru na tada popularnu masovnu demonstraciju za okoliš, u kojoj je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je „nacionalnim skupom o okolišu“. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.

Dan planeta Zemlje danas se obilježava u 175 zemalja svijeta. Time se želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do 2020. godine.


[OPŠIRNIJE]Zelena čistka 2013.
Anita Mikulandra / datum: 30. 3. 2013. 13:36

Velika hrvatska ekološka i volonterska akcija "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" održat će se i ove godine. Volonteri iz cijele Hrvatske, 20. travnja će udružit napore kako bi pokazali koliko su važni priroda i okoliš, te što je sve moguće učiniti u samo jednom danu.

Više o akciji pod opširnije...

 


[OPŠIRNIJE]Sat za planet Zemlju - subota 23.ožujka
Anita Mikulandra / datum: 15. 3. 2013. 10:26

Pridružite se najvećoj globalnoj proslavi ''Sat za planet Zemlju'' i u subotu 23. ožujka u 20:30 sati ugasite svjetla na jedan sat i dajte svoj doprinos očuvanju Planete. Cilj akcije je potaknuti sve da štednjom energije zaštite prirodne resurse našeg planeta. Više o samoj akciji pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]5. ožujka - Dan očuvanja energije
Anita Mikulandra / datum: 4. 3. 2013. 11:18
Dobrodošli na planetu Zemlju, treći kamenčić od Sunca. Za vas imamo sedam kontinenata, 236 država, 71% planete prekriveno vodom, pet velikih oceana, više od stotinu mora, oko 300 milijuna jezera, 165 glavnih svjetskih rijeka, četiri godišnja doba, trećinu kopnene površine prekrivenu šumama, 12% prekriveno pustinjama,  otkrivenih 1,75 milijuna životinjskih vrsta u suživotu s više od 7 milijardi ljudi.

Mi smo malo čudo svemira i pravo je vrijeme da si svi zajedno to i osvijestimo. 5. ožujka se , naime, slavi Dan očuvanja energije.

Pročitaj više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]5R predstavlja 5 praktičnih koraka za spas Zemlje
Anita Mikulandra / datum: 11. 11. 2012. 21:12

Uz mnoga permakulturna riješenja, koncept 5R predstavlja praktičnu nadogradnju te daje vrlo konkretne prijedloge za održivu budućnost.

5R je: Rethink/promisli, Reduce/uštedi, Reuse/iskoristi, Repair/popravi i Recycle/recikliraj.

Više o svakom koraku pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Zanimljivosti o vodi
Anita Mikulandra / datum: 19. 10. 2012. 20:56
„Ta blistava voda što teče rijekama i brzacima nije samo voda već i krv naših predaka. Prodamo li vam zemlju, morate se sjetiti kako je ona sveta. Svaki blještavi odraz u bistrini jezerske vode kazuje događaje i sjećanja moga naroda. Žubor vode glas je moga oca. Rijeke su naše sestre, one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane nam djecu. Stoga rijekama morate pružiti dobrotu kakvu biste dali svakoj sestri.“ (Pismo indijanskog poglavice Seattlea 15. američkom predsjedniku Franklinu Pierceu, 1855. g.).
 
Više zanimljivosti o vodi možete pročitati pod opširnije...

[OPŠIRNIJE]5 EKO načina - kako početi reciklirati stvari
Anita Mikulandra / datum: 14. 10. 2012. 17:49

Recikliranje je nekako prva stvar koju možemo napraviti kada krenemo putem „eko“ života. Jednostavno napravite manje prilagodbe svakodnevnog života i rezultati će biti sjajni. Idemo vidjeti pet stvari koje u sinergiji sa djecom možemo napraviti.

Više pod opširnije...


[OPŠIRNIJE]Top deset načina da se povežete s prirodom
Anita Mikulandra / datum: 14. 10. 2012. 17:45

Biti „zelen“, „eko“ je trenutno totalno IN!  Eko život, sukladan s prirodom postao je "mainstream". Pokušavam razmišljati kako usaditi svijest da je naš planet krhak i da je potrebno živjeti i razmišljati sa prirodom.  Nekako osjećamo da je često „zeleni“ koncept samo izgovor da nam se sve i svašta "uvali" umotano u zeleno.

Ali razmišljati zeleno ne znaći nešto kupiti. To je više osjećaj koji mora prožeti cijelo naše biće. Ne smijemo samo pričati o tome. Zeleno se jednostavno mora živjeti.  Trebamo se povezati sa svijetom i prirodom. Isto tako djecu trebamo odgajati da žive sa osjećajem pripadnosti, odgovornosti i poštovanja prema svijetu i prirodi. Evo deset načina  kako bi  produbili našu povezanost s planetom Zemljom.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju