https://volimbiologiju.weebly.com/
____________________________________
Web stranica za Prirodu i Biologiju
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Svjetski dan hrane proglasila je Svjetska zdravstvena organizacija i obilježava se svake godine 16. listopada. Na taj dan slavimo hranu, ali i razmjenu, napredak i raznolikost poljoprivrede. Cilj obilježavanja ovog dana je i pojačati svijest javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu te ojačati solidarnost zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Iako u našim razvijenim zemljama obilujemo hranom, a trošimo je i previše, u siromašnim zemljama vlada glad. U svijetu oko 870 milijuna ljudi gladuje! Ovaj se dan obilježava različitim akcijama u kojima se daje hrana onima koji su najugroženiji.
Službena tema Svjetskog dana hrane usmjerena je na povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem i glasi ''Održivi prehrambeni sustavi u svrhu dostupnosti sigurne hrane i nutritivno vrijedne prehrane''. Najveći izazov današnjih generacija predstavlja poboljšanje kvalitete hrane u prehrambenom lancu. Trend smanjenja kvalitete hrane uzrokovan sve većom željom za ekonomskom dobiti treba zaustaviti kroz povećanu kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanje hrane u laboratorijima.
Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine na konferenciji Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) kako bi se obilježio dan osnutka ove organizacije 1945. godine. 1980. godine Generalna skupština organizacije usvojila je obilježavanje ovog dana zbog činjenice da je ''hrana preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba''.
- usmjeriti pozornost na proizvodnju hrane i stimulirati napore koje provode međunarodne i nacionalne institucije,
- potaknuti gospodarsku i tehničku suradnju među zemljama u razvoju,
- potaknuti sudjelovanje ljudi sa sela, a pogotovo žena u odlukama i aktivnostima koje utječu na njihov život,
- povećati svijest javnosti o problemu gladi u svijetu,
- promicati prijenos novih tehnologija među zemlje u razvoju,
- jačanje međunarodne i nacionalne solidarnosti u borbi protiv gladi,
- skrenuti pozornost na postignuća u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije.