2011-10-25 18:23:46

Kako napraviti domaći plastelin?

Obično se pod domaćim plastelinom misli na slano tijesto koje se obično koristi za modeliranje i izradu raznoraznih ukrasa kao što su npr. božićni ukrasi za bor ili nešto sl.

No, ovaj domaći plastelin je puno više od običnog slanog tijesta, jer je i po svojoj konzistenciji i po mogućnostima koje pruža prilikom modeliranja doista identičan pravom kupovnom plastelinu.

U stvari nije identičan, nego je puno bolji i jeftiniji.

Puno je bolji jer na ovaj način:

·         dobili ste prirodni plastelin iz osnovnih namirnica koje imate u kući

·         nema umjetnih aditiva ni boja koje se teško ispiru pa ako dječica ubace pokoji  komadić u usta – nikome ništa

·         jednostavan je za izradu i primjenu

·         može stajati u plastičnim vrećicama za zamrzavanje u hladnjaku i po nekoliko tjedana

·         i što je možda najvažnije – prilično je jeftin

U nastavku možete vidjeti  recept i kratak opis izrade.

Možete mijenjati boju i  intenzitet boje po vlastitom nahođenju jednostavnim dodavanjem i miješanjem više ili manje jestive boje za kolače.

Potaknite djecu na igru plastelinom ili kakvom masom za modeliranje jer se na taj način razvija dječja mašta i potiče kreativnost a i ništa manje bitan nije efekt razvoja fine motorike u djece (posebice prilikom valjanja plastelina dlanom u male valjčiće).

Uz minimalnu asistenciju od plastelina se mogu napraviti čuda: cvjetne livade, košarice sa voćem i povrćem, sunce, nebo a i učenje slova uz plastelin je kao igra.

Sada kada imate i recept za plastelin, nema izgovora da je skupo – kuhaču u ruke i razveselite svoje mališane domaćim plastelinom – i ne zaboravite se dobro nasmijati i zabaviti.

Potrebno:

·         1 čaša brašna

·         1/2 čaše soli

·         1/2 žlice limunske kiseline

·         1/2 žlice ulja

·         1 čaša vode (ili 3/4 čaše vode ako se želi dobiti tvrđi plastelin)

·         jestive boje za kolače

Priprema:

1.      U manjoj posudi pomiješajte brašno, sol i limunsku kiselinu. Miješajte pjenjačom i polako ulijevajte vodu i ulje sve dok se masa ne ujednači.

2.      Premjestite posudu na vatru pa kuhačom miješajte i kuhajte masu oko 1 min odnosno tako dugo dok ne postane pregusta za miješanje. Tada ju istresite na radnu površinu i rukama još dobro izmijesite dok plastelin ne postane sjajan. Oprezno, jer je masa dosta vruća.

Tada dodajte i jestivu boju po želji i dobro promiješajte (već nekoliko kapi obojat će masu).

3.      Plastelin malo rashladite i to je to – spreman je za upotrebu! Ako ga ne želite odmah koristiti stavite ga u plastičnu vrećicu ili posudu i zatvorite poklopcem.

Tako spremljen, plastelin može ostati svjež tjednima.

 

 


Osnovna škola Čazma