2011-10-19 22:31:31

20. listopada obilježavamo Svjetski dan jabuka

Tradiciju označavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990.g. u Londonu organizacija Common Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnoštva sorti jabuka koje se u Engleskoj uzgajaju.

Cilj obilježavanja je uputiti na važnost jabuka u svakodnevnoj prehrani, jer kako kaže stara poslovica “Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van»!! («An apple a day, keep a doctor away»!) 

Jabuka je dokazano zdrava namirnica, pa je s pravom nazivamo i «kraljicom voćaka»!!!

 

Jabuka je osvježavajuće voće samo sebi svojstvene arome i okusa, kojeg najbolje definiramo kao slatko-kiseli okus.

Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjeni jabučni ocat. Neke vrste (sorte): "ajdared", "zlatni delišes", "jonagold", "melroz", "greni smit", "gloster", "mucu" , „crveni delišes".  

 

Prema podacima  Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi 15 kg godišnje.

Također na taj dan  dan se potiče na čuvanje starih sorta jabuka koje cijepljenjem nestaju.  

 

Iako nije zamjena za pranje zuba, jabuka može spriječiti karijes jer potiče lučenje pljuvačke, a to znatno smanjuje razinu bakterija u usnoj šupljini. Izreka “jabuka na dan, doktor iz kuće van” zaista je točna. Američki znanstvenici sastavili su popis namirnica najbogatijih antioksidantima, tvarima koje olakšavaju tijelu da se bori protiv bolesti. Dvije vrste jabuka, Crveni delišes i Granny Smith našle su se na 12. i 13. mjestu među svim namirnicama. Jabuke su također pune pektina, topivog vlakna koje olakšava probavu, a blagotvorno djeluje na cjelokupno zdravlje. Jabuke također smanjuju rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti te promjena u mozgu izazvanih starenjem.  

Mozak u dobroj formi drži i sok od jabuka, a pritom je važno da on bude mutan, jer tada sadrži više korisnih tvari od bistrog. Budući da su bogate vlaknima, također pomažu pri mršavljenju i održavanju tjelesne težine jer brzo stvaraju osjećaj sitosti, a bez uzimanja gomile kalorija.

Ljudi koji pojedu barem jednu jabuku na dan imaju 28 posto manju mogućnost da obole od dijabetesa tipa 2. Budući da su bogate vlaknima, jabuke sprečavaju nagle promjene razina šećera u krvi.

Koru jabuke može se jesti ako nisu prskane. Štetne tvari iz teške hrane i alkoholnih pića  zadržavaju se u jetri. Jedan od najbolji načina čišćenja jetre je jedenje jabuka  i drugog voća.

Jabuke jačaju tjelesni imunitet te tako olakšavaju borbu protiv bolesti, sprečavaju pojavu žučnog kamenca. Zbog obilja vlakana, jabuke pomažu kod hemeroida i probavnih problema.


Jedenje jabuka može smanjiti rizik od raka gušterače za čak 23 posto, a učinkovite su i u sprečavanju raka dojke, debelog crijeva i drugih vrsta raka, pokazuju istraživanja.

 

 


Osnovna škola Čazma