2021-02-24 19:36:59

24.2. obilježili smo Dan ružičastih majica, Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Sve je počelo 2007. godine kada je srednjoškolac u Kanadi u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma obukao ružičastu majicu i došao u školu. Tada je od većine vršnjaka-nasilnika bio maltretiran. Njegovi prijatelji iz razreda nisu ostali nijemi i imuni na nasilje, nego su kupili ružičaste majice i u znak podrške maltretiranom kolegi  u njima došli u školu. Kada su to vidjeli nasilnici se više nisu pojavljivali, a akcija je postala globalna.

Sabor RH je 2'17. godine izglasao Dan ružičastih majica  kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava zadnje srijede u veljači  u odgojno-obrazovnim i drugim institucijama.

Danas su gotovo svi učenici i učitelji naše škole u znak borbe protiv vršnjačkog nasilja odjenuli ružičastu majicu i na taj način podržali akciju. Na satovima razrednih odjela tijekom ovog tjedna održavat će se radionice s temom nenasilja i nenasilnog rješavanja sukoba. Na novouređenom platou škole našim tijelima oblikovali smo veliko ružičasto srce u znak ljubavi i razumijevanja jednih  prema drugima i za druge.

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.                                                                     

                                     Stručna suradnica:                                                                   Gordana Jančić, prof. defektolog-logoped                                                                                                                                                            

                                                                                             


Osnovna škola Čazma