2011-10-25 18:23:46 Kako napraviti domaći plastelin? Obično se pod domaćim plastelinom misli na slano tijesto koje se obično koristi za modeliranje i izradu raznoraznih ukrasa kao što su npr. božićni ukrasi za bor ili nešto sl. No, ovaj domaći plastelin je puno više od običnog slanog tijesta, jer je i po svojoj konzistenciji i po mogućnostima koje pruža prilikom modeliranja doista identičan pravom kupovnom plastelinu. U stvari nije identičan, nego je puno bolji i jeftiniji. Puno je bolji jer na ovaj način: · dobili ste prirodni plastelin iz osnovnih namirnica koje imate u kući · nema umjetnih aditiva ni boja koje se teško ispiru pa ako dječica ubace pokoji komadić u usta – nikome ništa · jednostavan je za izradu i primjenu · može stajati u plastičnim vrećicama za zamrzavanje u hladnjaku i po nekoliko tjedana · i što je možda najvažnije – prilično je jeftin U nastavku možete vidjeti recept i kratak opis izrade. Možete mijenjati boju i intenzitet boje po vlastitom nahođenju jednostavnim dodavanjem i miješanjem više ili manje jestive boje za kolače. Potaknite djecu na igru plastelinom ili kakvom masom za modeliranje jer se na taj način razvija dječja mašta i potiče kreativnost a i ništa manje bitan nije efekt razvoja fine motorike u djece (posebice prilikom valjanja plastelina dlanom u male valjčiće). Uz minimalnu asistenciju od plastelina se mogu napraviti čuda: cvjetne livade, košarice sa voćem i povrćem, sunce, nebo a i učenje slova uz plastelin je kao igra. Sada kada imate i recept za plastelin, nema izgovora da je skupo – kuhaču u ruke i razveselite svoje mališane domaćim plastelinom – i ne zaboravite se dobro nasmijati i zabaviti. Potrebno: · 1 čaša brašna · 1/2 čaše soli · 1/2 žlice limunske kiseline · 1/2 žlice ulja · 1 čaša vode (ili 3/4 čaše vode ako se želi dobiti tvrđi plastelin) · jestive boje za kolače Priprema: 1. U manjoj posudi pomiješajte brašno, sol i limunsku kiselinu. Miješajte pjenjačom i polako ulijevajte vodu i ulje sve dok se masa ne ujednači. 2. Premjestite posudu na vatru pa kuhačom miješajte i kuhajte masu oko 1 min odnosno tako dugo dok ne postane pregusta za miješanje. Tada ju istresite na radnu površinu i rukama još dobro izmijesite dok plastelin ne postane sjajan. Oprezno, jer je masa dosta vruća. Tada dodajte i jestivu boju po želji i dobro promiješajte (već nekoliko kapi obojat će masu). 3. Plastelin malo rashladite i to je to – spreman je za upotrebu! Ako ga ne želite odmah koristiti stavite ga u plastičnu vrećicu ili posudu i zatvorite poklopcem. Tako spremljen, plastelin može ostati svjež tjednima.
|
Osnovna škola Čazma |