preskoči na sadržaj

Osnovna škola Čazma

Login
Tražilica
Škola za život

           Škola za život

 

     Uspostava sustava razvoja

Točno vrijeme ...

Brojač posjeta

 

web counter
 
Događanja u školi...

 

 

Izdvojeni linkovi

Pravilo donjeg rublja

Sigurnost na Internetu

   Djeca, prijatelji u prometu

Face to face

Monografija

 
             
 

''Znanje je blago koje svog vlasnika svugdje prati.''

« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Anketa
Web stranicu naše škole posjećujem:

Časopis Bug
Igre - bug.hr
23.01.2019. 19:06
Giants Software najavio Farming Simulator League, esports ligu za virtualne poljoprivrednike
Ako ste ikad poželjeli profesionalno se baviti virtualnom poljoprivredom, razvojni tim koji stoji iza serijala Farming Simulator će vam to omogućiti

23.01.2019. 06:00
Pillars of Eternity II: Deadfire uskoro dobiva borbu na poteze
Obsidian će za par dana prošiririti svoj najnoviji RPG besplatnom nadogradnjom koja će drastično promijeniti način na koji ćete ga igrati

Sportske vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Vijesti
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Arhiva naših vijesti

 

Naša web stranica ušla u TOP 10!!!

 

Školski odbor

Popis lektire

Eko kutak

Važni dokumenti

 


    

       

       

 

CARNet Online enciklopedija

  

 

 

 

 

 

 

Slobodno vrijeme ...

      

        

               

              

              

   

       

     

      

       

 

780 godina školstva u Čazmi (1229.-2009.)

Scientia ipsa potentia est

   (Znanje je samo po sebi moć)

Oni koji se ne sjećaju prošlosti, osuđeni su na to da je ponavljaju. (George Santayana).

Kažu da u životu postoje dva puta. Put Uma i put Umjetnosti. Putem Uma umnici umuju, a putem Umjetnosti umjetnici stvaraju. I jedni i drugi prolaze obveznim putom Škole.

Čazmanski školski put dug je 780 godina. Pred tom obljetnicom svatko od nas mora zastati obuzet osjećajem zadivljenosti, putom začuđenosti i na kraju nevjerice. To su godine za pamćenje, ne za zaborav. Jesmo li ih zapamtili ili zaboravili? Ostavili zakopane u latinskim zapisima, neprepoznate i skrivene, znane samo kojem rijetkom umniku koji će o njima progovoriti u nekom obljetničkom trenutku. A mi sljednici, pamtimo li tu 1229. godinu kad su dominikanci započeli u Čazmi postavljati temelje školi koja će opstati na ovim prostorima svima nedaćama usprkos.   

Za sve u životu postoji vrijeme – ovo je sada vrijeme za traženja, nalaženja, spoznavanja, osvješćivanja… jer kako reče Flaubert prošlost nas povezuje, budućnost uznemiruje, a sadašnjost bježi iz ruku. Vrijeme je da preko vlastite prošlosti uhvatimo sadašnjost da nam budućnost ne bi pobjegla. Ova školska godina 2009./2010. upravo je to vrijeme u kojemu su čazmanski đaci sa svojim učiteljima pokušali pronaći svoju poveznicu u zanemarenoj prošlosti da je, neki drugi, u budućnosti ne bi morali ponavljati.

Zato smo i krenuli na istraživački put bojeći se, istovremeno, da ne ćemo pronaći dovoljno dokaza o bivšim đacima koji su još između 1385. – 1453. na Mudroslovnom fakultetu u Beču bili među najbrojnijima, 17 čazmanskih studenata čudnih latinskih imena. Mi smo s lakoćom u njima prepoznali Petra ( Petrus de Chasma ), Marka ( Marcus de Chasma ), Stjepana ( Stephanus de Chasma ), Andreasa ( Andreas de Chasma )… sve redom poznata imena koja iščitavamo i u našim današnjim imenicima. Je li uistinu 1439. M Georgius de Czasma ( Čazma) predavao Algorismus tj. matematiku na sveučilištu u Beču, a 1489. M. Benedictus de Czasma obgligatoriu?

Kamo su nestali ti mudri momci čazmanski? Ova će knjiga pokušati dati odgovor i na to pitanje.

 Anđelka Turković, prof.

Izdvojeno iz monografije
Uspjesi naših učenika na županijskim i državnim natjecanjima
Dragan Šantalab / datum: 21. 9. 2011. 18:16

Matematika                                                                                             

Naši su matematičari na županijskim i državnim natjecanjima postizali izvrsne rezultate u proteklih dvadeset godina. Na županijskoj razini natjecanja uvijek su bili među prva tri natjecatelja. Matematičkim umijećem  do regionalne i državne razine došli su učenici: 1991. i 1992. Ivan Tomšić,1993. Bojan Kovaček i 2001. Marijeta Kolman.  Mentorica  im je bila Kata Tomšić. Ove jubilarne 2009./2010. godine uspješni su bili na županijskoj razini Alen Zorja (4. razred) i Ivan Pavleković (6. razred) koje su pripremale učiteljice Antonija Trgovac i Kata Tomšić.

Hrvatski jezik                                                                                          

U području Hrvatskoga jezika učenici se uspješno natječu dugi niz godina  na županijskoj i državnoj razini u jezičnom, literarnom, recitatorskom, dramskom i novinarskom izrazu. Najuspješnije su u literarnom izrazu bile učenice na državnom Lidranu: 1993. godine  Ana Pavlić (4.r.), 2006. godine Stela Malnar (8.r.) i 2008. Lora Kušec (8.r.) čije su voditeljice bile Đurđica Kušec i Anđelka Turković.  Drugu nagradu je na literarnom natječaju Tin i ja 2005. godine osvojila Draženka Kavalari, a  prvu Lucija Vusić na natječaju Josip Pupačić i ja 2006. godine. Voditeljica im je bila Zorica Vusić koja je i 2008.godine s učenicom Dijanom Modrić sudjelovala na XIII. državnom natjecanju iz poznavanja hrvatskoga jezika. Na području scenskoga  izraza najuspješnija je bila 1997. godine Maja Jurina (5. razred). Ivica Šikić, pokojni pedagog, dugogodišnji je bio voditelj radionovinarske skupine s kojom je uspješno sudjelovao na državnim smotrama Lidrano 1993., 1994. i 1996.  godine kad radioemisijom Veseli vrtuljak osvaja prvo mjesto. Školskim časopisom Cvrkut postigao je izuzetan uspjeh u bivšoj državi osvojivši prvo mjesto na državnom natjecanju školskih časopisa.

Kemija,  Biologija,Fizika                                                                       

Dobri se rezultati nižu i na redovitim županijskim natjecanjima iz Fizike, Kemije i Biologije. Posebno su se istakli mladi biolozi na državnom Eko natjecanju iz poznavanja zaštite prirode.

Engleski i Njemački jezik                                                                     

Dobroj natjecateljskoj tradiciji odnedavno su se pridružili i jezičari koji su ove godine postigli izvrsne rezultate na županijskim natjecanjima iz poznavanja engleskog i njemačkog jezika. Najuspješniji među njima ove su godine bili učenici 8. razreda Danijel Franješ i Karolina Merkaš.


[OPŠIRNIJE]Kratak pregled školstva
Dragan Šantalab / datum: 21. 9. 2011. 18:12

Početci čazmanskog školstva vezani su uz nastanak Čazmanskog zbornog kaptola i razvoja dominikanske škole.

1229. godine Stjepan II. u Čazmu dovodi red dominikanaca ili braće propovjednika. Dominikanski samostan postaje škola za opću izobrazbu i vjersku poduku na latinskom jeziku. Dominikanska škola pretvara Čazmu u jedan od središta srednjovjekovne hrvatske kulture i pismenosti. Najbolji učenici upućivani su na ondašnja sveučilišta diljem Europe. Od 7 Hrvata,koji su tijekom 14. i 15. st. predavali u Beču, dvojica su bili Čazmanci:Juraj i Benedikt iz Čazme ( Georgius de Czasma i Benedictus de Chasma). U popisu Mudroslovnog fakulteta u Beču (1430. – 1489.) nalazimo 17 čazmanskih studenata i 20 zagrebačkih.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju